Bez bylinek si umí přípravu jídel představit jen málokdo. Ty, o kterých se budeme bavit, řadíme ke kuchyňským bylinkám. Bylinky obsahují nejen našemu tělu prospěšné látky, ale doplňují jídlo i o výbornou chuť.
Pěstování není vůbec náročné a mít čerstvé bylinky po ruce má velkou výhodu. V čerstvé podobě nám dodávají více minerálních látek, vitaminů a enzymů, proto jsou důležité v běžné výživě i prevenci onemocnění.
Již po věky lidstvo využívá blahodárných a léčivých účinků bylin, aby zahnaly nejrůznější nemoci.
Mnohé opravdu obsahují antibiotické a desinfekční látky. Ve větším množství, ve kterém se dávají například na bylinné výluhy či čaje, se jejich účinek násobí.
Bylinky a jejich účel v naší stravě
Každá bylinka má povětšinou více než jedno využití, proto v nás nemusí vyvolat údiv, že jednu bylinku nalezneme ve více ozdravných směsích sloužící pro jiné účely.
Majoránka: jídla s přidáním majoránky zklidňují střevní a žaludeční obtíže a neposledně nadýmání.
Zázvor: má protizánětlivé účinky, hodí se do polévek, salátů i masových směsí.
Rozmarýn: navodí chuť k jídlu při ztrátě apetitu, při srdečních neurózách.
Šalvěj: zklidní kašel i průjem.
Brutnák: urychluje látkovou výměnu, čehož se využívá u redukce.
Tymián: podporuje trávení potravy a dezinfikuje.
Bazalka: její listy zlepšují trávení, utišují bolest, jsou vyhledávané zvláště při bolestech hlavy.
Máta: ideální využití má při žlučníkové kolice a obecně při zažívacích potížích jako je nadýmání.
Petržel: neboli šnytlík, je přírodní diuretikum, tzn., že pomáhá odvodnit organismus.
Mezi další chuťově skvělé bylinky patří libeček, kopr a koriandr.
Čím to je, že nám svědčí?
Nadarmo se neříká, že jídlo ochucené kuchyňskými bylinkami je stravitelnější! Většina bylinek obsahuje éterické oleje, které nám pomáhají při potížích se zažíváním a nadýmání. Navíc zabraňují pocitu přílišné nasycenosti a povzbuzují srdeční činnost.
Kromě toho, že disponují antioxidanty, některé dokážou neutralizovat nepříznivé účinky potravin! Bobkový list a zázvor se dává během vaření luštěnin, hřebíček do vaření rýže a kmín klasicky do brambor.
Aby si bylinky zachovaly co nejvíce ze své kořenící síly, je nejlepší je přidat do hrnce až ke konci vaření, ovšem minerální látky se nejlépe uvolňují v průběhu vaření. Proto se doporučuje vařit s nimi a přisypat je kvůli aroma ještě úplně na konec.
Byliny jsou doslova nabyté živinami a byla by škoda z nich neprofitovat. Přidávat je můžeme do salátů, polévek, rýže, nebo s nimi ochutit maso. Jíme nejen pro nasycení, ale i očima a takové brambory s libečkem vypadají daleko barvitěji. Teď je řada na Vás to zkusit.