Proč zařadit ryby do našeho jídelníčku
Každý kdo dbá o své zdraví, by měl do svého jídelníčku zařadit rybu alespoň jedenkrát týdně.
Omega-3 mastné kyseliny, které se nachází v rybím oleji, zabraňují vzniku některým škodlivým reakcím. Reakce vedoucí ke srážení krve, čímž se zvyšuje nebezpečí mrtvice či infarktu nebo zvyšují krevní tlak, riziko astmatu a další choroby.
Mají protizánětlivý účinek a rozšiřují cévy. Omega-3 mastných kyselin máme v běžné stravě nedostatek, přitom příznivě ovlivňují průběh srdečně-cévních onemocnění a působí preventivně proti jejich vzniku.
Stejně tak velkému riziku se ovšem vystavujeme, pokud budeme brát těchto kyselin nadbytek! Chce to vyvážený poměr. Jednostranně založená strava zdravá není a větší pestrost je vždy vítaná.
Složení rybího tuku
Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ke kterým se řadí právě kyseliny Eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA).
Obecné doporučení pro konzumaci kyseliny EPA a DHA je 2 až 4 gramy na den a najdeme je především v tučných rybách (losos, sardinky, pstruh, makrela).
Bohužel naše české ryby typu kapr omega-3 mastné kyseliny téměř neobsahují. Oproti tomu vysoké množství mají volně žijící ryby živící se planktonem. Mezi nejbezpečnější ryby se považuje losos, treska a konzervovaný tuňák malý.
Dokonce Americká Kardiologická společnost doporučuje jíst 250 g ryb týdně, což představuje dvě malé nebo jednu velkou porci ryb. U těhotných žen je ideální příjem zvýšit i na 350 g ryb týdně. Malou porcí lososa získáme cca 1,5 g omega-3 mastných kyselin.
Ryba zařazená do jídelníčku zvýší příjem hodnotného rybího tuku, respektive nenasycených mastných kyselin, a také tím nahradí porci masa. Maso obsahuje poměrně dost nasycených mastných kyselin, které se snažíme kvůli vysokému příjmu z uzenin, tučných mléčných výrobků, masa, atd., v potravě redukovat.
Nasycené mastné kyseliny by měly tvořit maximálně 10% z celkového denního energetického příjmu živin. Ten, kdo již má zvýšený cholesterol v krvi by měl příjem snížit dokonce pod 7%. Kyseliny EPA a DHA jsou při vystavení teplu, vzduchu a světlu velmi citlivé a nestabilní, proto rybí tuk nikdy nezahříváme!
Aktuální téma
V dnešní době se také řeší otázka bezpečné konzumace ryb. Důvodem se stále vyšší průmyslové znečistění vod a tedy životního prostředí ryb. Následkem toho dochází v rybách k hromadění metyl rtuti, které při jejich velké konzumaci může mít nežádoucí vliv na naše zdraví.
Dlouhodobá konzumace rtuti u dospělých spěje k neurologickým a srdečně-cévním problémům a u dětí může dojít k horšímu vývoji mozku. Proto začíná být výhodné kupovat si ryby z kontrolovaných sádek.