reklama
eshop-tycinky-red-berries-0419-cz-1557125591.jpg
BezHladovění.cz

Nejlepší recepty na čínu podle českých blogerů a kuchařů

Česká „čína“ je na hony vzdálená té originální. Přesto patří mezi nejoblíbenější jídla české kuchyně. Socialistickou verzi plnou solamylu, worcesteru a podřadné sójové omáčky nahrazují kvalitní suroviny, které dělají z čínských receptů po Česku zdravou a chutnou pochoutku.

Výhody domácí číny

  • Víte, co si do ní dáváte.
  • Předpřipravenou směs ochutíte a připravíte na pánvi během cca 10 minut.
  • Skvěle chutná připravená ze všech druhů masa i ve vegetariánské verzi s tofu.

Rozdíl čína versus kari

Kari představuje pokrm typický pro jihozápadní Asii. Základ tvoří také kousky masa nebo ryb se zeleninou. Kari se připravuje v husté omáčce, jejímž základem je většinou kokosové mléko. Podle použitého koření pak jde připravit kari zelené, žluté, červené a dalších rozličných barev.

Každá země připravuje kari trochu jinak – na Srí Lance, Thajsku nebo v Malajsii ochutnáte ty nejlepší recepty z čerstvých surovin.

TIP: Ochutnejte třeba zelené kari s krůtím masem podle BezHladovění.

„Čína“ rovněž představuje směs kousků masa se zeleninou, omáčka se však připravuje jinak. Sos jen lehce pokrývá kousky masa pro lepší chuť a trávení.

Do směsi na kung pao se dnes už většinou nedávají arašídy nebo ústřicová omáčka,

řekli kuchaři restaurace China Fusion v pasáži Světozor serveru Prozeny.cz. Čeští hosté si je však v receptech oblíbili.

Typická čínská jídla jsou stejně jako japonská nebo korejská plná zdravých, čerstvých surovin. Pověst jim kazí fast foody, které často pracují s nezdravými dochucovadly a přepáleným olejem.

Do originálu vám stačí:

  • Kvalitní maso a zelenina
  • Omáčka (libovolná směs sójové, rybí, ústřicové omáčky s trochou rýžového octa)
  • Dobrý olej vhodný na smažení
  • Škrob (český Solamyl nebo čínský Fixamyl aj.)

Všechny ingredience bez problému nakoupíte v čínských večerkách nebo asijském koutku v supermarketu.

Tipy, jak vykouzlit tu nejlepší domácí čínu po Česku

  1. Drahou WOK pánev nepotřebujete. Vystačíte si i s tenkovrstvou pánví za stovku.
  2. Místo klasického českého Solamylu vyzkoušejte čínské zahušťovadlo – například Fixamyl.
  3. Maso si nakrájejte den předem a naložte do směsi kvalitního oleje, škrobu, sójové omáčky a koření.
  4. Nechte směs den odpočívat. Smažte na prudko na oleji, který z ní slijete. Přidejte už jen zeleninu a koření.
  5. Nejlépe chuť vyniká s jasmínovou rýží.

Nejlepší recepty na čínu podle českých blogerů

Čína podle Kuchařky pro dceru

Ani tentokrát Jana Florentýna nezklamala a připravila ucelený návod na domácí čínu krok za krokem. Dozvíte se, jak vybrat to nejlepší maso, jaké možnosti zeleniny máte – od mrkve až po brokolici i jak připravit základ na omáčku. Nefandíte zahušťování Solamylem? I pro tento případ tu najdete dobrý tip.

Vegetariánské nudle podle Cucinare con amore

Blogerka Jana sice dává přednost italské kuchyni, ale tyhle nudle umí taky famózně. Potřebujete na ně jen nudle, cibuli, mrkev, zázvor, česnek a mleté chilli se sójovou omáčkou. Dobrota hotová do pár minut. Chcete-li přidat víc bílkovin, přidejte osmažené kuřecí nebo krůtí maso či tofu.

Přehled čínských dobrot podle Prima Fresh

Je libo krevetové kung pao, krevetové kousky s pikantní medovou omáčkou, nudle s kuřecím, kuře s arašídy nebo legendární asijské jídlo „mravenci slézají strom“? Všechny recepty vás naučí zkušení kuchaři Prima Fresh.

Tofu čína se zeleninou a sezamovým olejem

Vyzkoušejte rychlý recept bez nakládání. Tofu snadno nahradíte i kuřecím nebo vepřovým masem. Zázvor a limetka dodají ten pravý asijský šmrnc.

Nechce se vám vařit? Vyzkoušejte nejlepší čínské restaurace v Praze a okolí

Klíčový je nákup dobrých surovin. Když připlatíte oproti fast foodům pár korun za porci navíc, už si pochutnáte na kvalitním jídle.

Zkuste třeba:

Zelená zahrada, Praha

Fusion restaurant dodnes podává legendární čínu z Vodičkovy ulice. Zachovává originální recepty na kung-pao a další. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Prostředí restaurace je velmi příjemné i na rodinné a jiné oslavy. V létě zve na krásnou zahrádku.

U Koruny, Hostivice u Prahy

I tady staví na původních recepturách z Vodičkovy ulice a kvalitních českých potravinách. Kdo nemá rád čínskou kuchyni, pochutná si tu i na české.

TIP: Prohlédněte si aktuální žebříček nejlepších čínských restaurací podle Tripadvisor.cz.

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama