BezHladovění.cz

Lahodné řezy na plech: Tradiční i nejnovější recepty z české kuchyně

Nekonečné možnosti. Rychlá příprava. Zaručený úspěch. To jsou výhody pečených řezů. Z jednoho plechu uspokojíte i desítky dobrot chtivých strávníků. Kterým receptem začnete?

Jak odlehčit klasický recept?

Piškotové těsto našich babiček pomalu nahrazují zdravější recepty. Pokud narazíte na starý návod k přípravě, jednoduše:

  • Nahraďte klasickou pšeničnou mouku celozrnnou špaldovou, nebo alternativní verzí bez lepku (kokosovou, mandlovou atd.)
  • Místo cukru použijte jiná ochucovadla, třeba datlový sirup

Pokud nemáte alergii, vajíčkům se vyhýbat nemusíte. Stejně tak se nebojte přiměřeného množství másla – dodá potřebnou vláčnost. Podobně fungují i arašídové nebo jiné oříškové máslo.

Nejoblíbenější řezy na plech v českých kuchyních:

  • S tvarohem
  • S pudinkem/krémem
  • S jablky či jiným ovocem
  • Kokosové
  • Punčové nebo žloutkové

Opilý izidor

Tradiční recept, který vařili i Kluci v akci v České televizi. Skládá se z ořechového korpusu, ořechové náplně, žloutkového krému a čokoládové polevy. „Opilost“ zajišťuje ořechová náplň, která obsahuje rum. Ve verzi pro děti stačí použít rumové aroma.

Míša řezy

Kdo by nemiloval míšu? Lahodnou kombinaci kakaového těsta s tvarohem a čokoládovou polevou snadno připravíte i v odlehčené verzi. Vyzkoušejte fit míša řezy bez mouky a bílého cukru nebo rovnou veganskou variantu s tofu. Máte radši klasiku? Zkuste tvarohové řezy podle Smoothcooking.cz.

Tiramisu

I slavné italské tiramisu snadno připravíte ve formě řezů na plech. Jde o nepečený dezert. K přípravě proto nepotřebujete skoro žádné pomůcky. Hodí se tedy i k přípravě třeba na chatě nebo v jiných „polních“ podmínkách. Zajímavý recept na tiramisu řezy nabízí třeba blog Liščí mlsání.

Novější recepty z českých kuchyní

Medové řezy podle Romany z Naskokvkuchyni.cz

Rychlý recept oceníte jako nedělní dezert ke kávě nebo pohoštění návštěvy. Tři medové placky jednoduše proložíte krémem z vanilkového pudinku a amaretta. Vršek dozdobíte čokoládovou polevou s kousky oříšků.

Hraběnčiny jablečné řezy podle Jany z Kuchařky pro dceru

Podle Jany Florentýny vypadá tento recept možná složitě, ale příprava rozhodně tak náročná není. Kombinace jablečné vrstvy se sněhovou peřinkou povyšuje tento moučník do dimenzí hodných k pohoštění i té nejvzácnější návštěvy.

TIP: Podobný recept krok za krokem vás naučí i Meg v kuchyni.

Žloutkové řezy podle Kluků v akci

Pokud listové těsto koupíte, máte před sebou nejrychlejší recept z našeho dnešního výběru. Podávejte se sladkou citrónovou polevou, nebo bez ní – je to jedno, protože obě varianty chutnají opravdu výborně.

Punčové řezy podle Kristiny

Kdykoli jdete do cukrárny, sáhnete po punčáku? Zkuste ho i doma. Recept podle Kristiny se s trochou snahy určitě povede. Super recept najdete také na foodblogu Slepičárna. Jejich punčový dort prověřila i slavná tenistka Barbora Strýcová.

Kokosová buchta z kefíru podle Lucky z BezHladovění

Kakao, kokos, kefír, tři ingredience, které milují snad všichni. Tenhle recept neobsahuje žádnou mouku ani klasický bílý cukr.

Kterým receptem začnete? Napište nám třeba na Facebooku.

TIP: Až vás řezy omrzí, zkuste také výborné ovocné bublaniny.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama
reklama
reklama