BezHladovění.cz

Lahodné řezy na plech: Tradiční i nejnovější recepty z české kuchyně

Nekonečné možnosti. Rychlá příprava. Zaručený úspěch. To jsou výhody pečených řezů. Z jednoho plechu uspokojíte i desítky dobrot chtivých strávníků. Kterým receptem začnete?

Jak odlehčit klasický recept?

Piškotové těsto našich babiček pomalu nahrazují zdravější recepty. Pokud narazíte na starý návod k přípravě, jednoduše:

  • Nahraďte klasickou pšeničnou mouku celozrnnou špaldovou, nebo alternativní verzí bez lepku (kokosovou, mandlovou atd.)
  • Místo cukru použijte jiná ochucovadla, třeba datlový sirup

Pokud nemáte alergii, vajíčkům se vyhýbat nemusíte. Stejně tak se nebojte přiměřeného množství másla – dodá potřebnou vláčnost. Podobně fungují i arašídové nebo jiné oříškové máslo.

Nejoblíbenější řezy na plech v českých kuchyních:

  • S tvarohem
  • S pudinkem/krémem
  • S jablky či jiným ovocem
  • Kokosové
  • Punčové nebo žloutkové

Opilý izidor

Tradiční recept, který vařili i Kluci v akci v České televizi. Skládá se z ořechového korpusu, ořechové náplně, žloutkového krému a čokoládové polevy. „Opilost“ zajišťuje ořechová náplň, která obsahuje rum. Ve verzi pro děti stačí použít rumové aroma.

Míša řezy

Kdo by nemiloval míšu? Lahodnou kombinaci kakaového těsta s tvarohem a čokoládovou polevou snadno připravíte i v odlehčené verzi. Vyzkoušejte fit míša řezy bez mouky a bílého cukru nebo rovnou veganskou variantu s tofu. Máte radši klasiku? Zkuste tvarohové řezy podle Smoothcooking.cz.

Tiramisu

I slavné italské tiramisu snadno připravíte ve formě řezů na plech. Jde o nepečený dezert. K přípravě proto nepotřebujete skoro žádné pomůcky. Hodí se tedy i k přípravě třeba na chatě nebo v jiných „polních“ podmínkách. Zajímavý recept na tiramisu řezy nabízí třeba blog Liščí mlsání.

Novější recepty z českých kuchyní

Medové řezy podle Romany z Naskokvkuchyni.cz

Rychlý recept oceníte jako nedělní dezert ke kávě nebo pohoštění návštěvy. Tři medové placky jednoduše proložíte krémem z vanilkového pudinku a amaretta. Vršek dozdobíte čokoládovou polevou s kousky oříšků.

Hraběnčiny jablečné řezy podle Jany z Kuchařky pro dceru

Podle Jany Florentýny vypadá tento recept možná složitě, ale příprava rozhodně tak náročná není. Kombinace jablečné vrstvy se sněhovou peřinkou povyšuje tento moučník do dimenzí hodných k pohoštění i té nejvzácnější návštěvy.

TIP: Podobný recept krok za krokem vás naučí i Meg v kuchyni.

Žloutkové řezy podle Kluků v akci

Pokud listové těsto koupíte, máte před sebou nejrychlejší recept z našeho dnešního výběru. Podávejte se sladkou citrónovou polevou, nebo bez ní – je to jedno, protože obě varianty chutnají opravdu výborně.

Punčové řezy podle Kristiny

Kdykoli jdete do cukrárny, sáhnete po punčáku? Zkuste ho i doma. Recept podle Kristiny se s trochou snahy určitě povede. Super recept najdete také na foodblogu Slepičárna. Jejich punčový dort prověřila i slavná tenistka Barbora Strýcová.

Kokosová buchta z kefíru podle Lucky z BezHladovění

Kakao, kokos, kefír, tři ingredience, které milují snad všichni. Tenhle recept neobsahuje žádnou mouku ani klasický bílý cukr.

Kterým receptem začnete? Napište nám třeba na Facebooku.

TIP: Až vás řezy omrzí, zkuste také výborné ovocné bublaniny.

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama