BezHladovění.cz

Dietní jídelníček proti stresu

Stres stojí za řadou zdravotních problémů. Postihuje miliony lidí po celém světě. Málokdo ví, že jedním z účinných bojovníků je zdravé jídlo.

Vyhněte se častým chybám

Většina lidí stres zajídá nezdravými a vysocekalorickými potravinami s ne příliš příznivými nutričními hodnotami. Jejich častá konzumace vede k nárůstu hmotnosti a prohloubení úzkosti z nespokojenosti s vlastním tělem.

Naštěstí existují takzvané protistresové potraviny, jejichž pravidelná konzumace napomáhá k úbytku hmotnosti i uvolnění psychického napětí. Zařaďte i vy tyto „pohodáře“ do svého jídelníčku a pozorujte pozitivní změny na těle i mysli.

Potraviny vhodné proti stresu

Na důležitost konzumace protistresových potravin upozorňuje i Medical News Today. Zmírníte jimi stres, úzkost a snížíte přebytečné napětí ve vašem těle.

  • Ořechy
  • Semínka
  • Klíčky
  • Banány
  • Lesní plody
  • Rajčata
  • Grapefruity
  • Tučné ryby
  • Vejce
  • Hořká čokoláda
  • Kurkuma

TIP: Objevte 10 způsobů, jak zvládat stres.

Pondělí

Snídaně: Ovesné vločky s bílým jogurtem, banánem a hořkou čokoládou

Svačina: Čerstvá pomerančová šťáva

Oběd: Grilované krůtí prso s rýží a dušenou zeleninou

Večeře: Hráškový krém s celozrnnými krutony

Úterý

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s libovou krůtí šunkou, rajčetem a okurkou

Svačina: Kurkumové mléko (250 ml kokosového mléka, lžíce mandlového másla, 1/2 lžičky kurkumy, 4 sušené datle)

Oběd: Zeleninový quiche

Večeře: Batátovo-cizrnový hummus s mrkví a řapíkatým celerem

Středa

Snídaně: Špaldové vločky s bílým jogurtem, chia semínky a lesními plody

Svačina: Grapefruit

Oběd: Celozrnné špagety s mletým hovězím masem a rajčatovou omáčkou

Večeře: Listový salát s quinoou, pečeným květákem, růžičkovou kapustou a tahini pastou

Čtvrtek

Snídaně: Slané lívance s rajčaty a cottage sýrem

Svačina: Jablko, hrst dýňových semínek

Oběd: Zeleninové rizoto sypané lahůdkovým droždím

Večeře: Tatarák z lososa s celozrnným pečivem a listovým salátem

Pátek

Snídaně: Pohankové vločky s bílým jogurtem, banánem a kešu ořechy

Svačina: Pomeranč, hrst slunečnicových semínek

Oběd: Celozrnný bulgur s krůtím masem, hráškem a fenyklem

Večeře: Listový salát s vařenou červenou řepou, kozím sýrem a balzamikovým octem

Sobota

Snídaně: Celozrnný žitný chléb se ztraceným vejcem a avokádem

Svačina: Grapefruit

Oběd: Hovězí steak s celerovým pyré a brokolicí na páře

Večeře: Mrkvová polévka se zázvorem, chilli a koriandrem

Neděle

Snídaně: Ovesné vločky s bílým jogurtem, jablkem a vlašskými ořechy

Svačina: Kousek celozrnného makového koláče

Oběd: Bramborové sabdží

Večeře: Listový salát s tuňákem, mozzarellou a klíčky řeřichy

TIP: Vyzkoušejte také jídelníček proti úzkostem podle výživové poradkyně.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

reklama
reklama
reklama