Vstupujete do nového roku s cílem zhubnout? Poskládejte svůj jídelníček ze zdravých potravin a pokrmů. Pokud cítíte, že vašemu tělu určité skupiny potravin vadí, vyhýbejte se jim jako možným alergenům.
Přehled častých alergenů
- obiloviny obsahující lepek
- laktóza
- ryby
- korýši
- měkkýši
- vejce
- sójové boby
- arašídy
- skořápkové plody – mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, pekanové ořechy, pistácie, para ořechy, makadamové ořechy atd.
- celer
- hořčice
- sezamová semínka
- oxid siřičitý a siřičitany
- vlčí bob (lupina)
Zaměřte se na základní potraviny
Bílkoviny
Proteiny hledejte především v libovém krůtím, kuřecím, hovězím a vepřovém masu. Pokud vám nevadí ryby a mořské plody, zařaďte do jídelníčku také lososa, tuňáka, tresku, štiku apod. Kvalitní bílkoviny získáte i z vajec, tvarohu, zakysaných mléčných výrobků a sýrů. Živočišné druhy bílkovin střídejte s rostlinnými zástupci. Hodně cenných živin vám dodají např. čočka, cizrna, fazole a konopná semínka.
Sacharidy
Jednoduché cukry vyměňte za ty komplexní. Mezi ně patří celozrnné obiloviny a obilninové vločky. Sacharidy najdete také v zelenině a ovoci.
Tuky
Nevyhýbejte se zdravým tukům a vychutnávejte si za studena lisované oleje a avokádo. Pokud nejste alergičtí na ořechy a semínka, dopřávejte si je každý den.
Naslouchejte svému tělu
Při sestavování vhodného jídelníčku i plánování pohybové aktivity poslouchejte své tělo. Samo vám řekne, co a jak často byste měli jíst, abyste byli zdraví a cítili se dobře.
Na tzv. intuitivní stravování upozorňuje i magazín Healthline. Intuitivní způsob stravování povzbuzuje lidi k tomu, aby jedli vědomě, užívali si rozmanitosti stravy a jedli v pravidelných intervalech. Výhody má pro fyzické i duševní zdraví. Pokud budete skutečně naslouchat svému tělu, můžete snížit hladinu svého cholesterolu, krevní tlak i zánětlivost v organismu, zlepšit vnímání těla a zvýšit vlastní sebedůvěru.
Pondělí
Snídaně: Žitný chléb s vařeným vejcem a čerstvou zeleninou
Svačina: Pomelo
Oběd: Pečené kuře na zázvoru, chilli a medu, vařený brambor
Svačina: Kefír a banán
Večeře: Orientální salát s rýží, cizrnou a pečeným květákem
Úterý
Snídaně: Pohankové palačinky s mandlovým máslem a datlovým sirupem
Svačina: Hrst sušeného ovoce
Oběd: Hovězí maso s rajskou omáčkou a celozrnnými těstovinami
Svačina: Ananasová šťáva
Večeře: Celozrnný chléb s mrkvovou pomazánkou
Středa
Snídaně: Quinoová kaše s mandarinkou a vlašskými ořechy
Svačina: Bílý jogurt se lžičkou medu
Oběd: Krůtí steak s brokolicovým pyré
Svačina: Kaki
Večeře: Rizoto s červenou řepou a parmazánem
Čtvrtek
Snídaně: Ovesná kaše s jablkem a javorovým sirupem
Svačina: Jahodové smoothie
Oběd: Pečená treska na bylinkách s batátovými hranolky
Svačina: Tvaroh s rozinkami a konopným semínkem
Večeře: Brambory na loupačku s tvarohem a jarní cibulkou
Pátek
Snídaně: Mugcake
Svačina: Banán a kostička hořké čokolády
Oběd: Cizrna na paprice s indiánskou rýží
Svačina: Bezlepkové slané sušenky z luštěnin a kmínu
Večeře: Míchaná vajíčka s knäckebrotem a zeleninovým salátem
Sobota
Snídaně: Pohanková kaše s pečenou hruškou a javorovým sirupem
Svačina: Hrst sušených fíků
Oběd: Pečený losos se špenátem a kokosovým mlékem
Svačina: Mozzarella s cherry rajčátky a čerstvou bazalkou
Večeře: Marocká omeleta bez vajec
Neděle
Snídaně: Zdravé sušenky z ovesných vloček, ovocný čaj
Svačina: Sójový jogurt s jablkem
Oběd: Boloňská omáčka z mletého krůtího masa a pohankové těstoviny
Svačina: Kiwi
Večeře: Zapečené brambory s brokolicí a rýžovou smetanou
Přejeme dobrou chuť 🙂
TIP: Zjistěte víc o tom, jak bojovat jídlem proti alergiím.