BezHladovění.cz

Co nejíst při celiakii: Podrobný přehled potravin

Lepek se vyskytuje i v potravinách, do kterých byste to na první pohled neřekli. Čtěte, čemu byste se měli při celiakii raději obloukem vyhnout.  

Bezlepková dieta jako jediná pomoc při celiakii

Celiakie je autoimunitní choroba způsobující poškození sliznice tenkého střeva a následné příznaky, jako jsou bolesti břicha, nadýmání, průjem, bolesti hlavy nebo nevysvětlitelné hubnutí. Problém vyvolává bílkovina obsažená v pšenici, ječmeni, žitu a ovsu – lepek.

Studie prokázala, že pokud trpíte celiakií a konzumujete byť i jen malé množství lepku, poškozování střev bude pokračovat bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost fyzických projevů. Proto je nezbytné se v případě celiakie zcela vyhnout všem potravinám s obsahem lepku.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Celiakie: Příznaky, příčiny a bezlepková dieta

Podrobný seznam potravin a pokrmů s obsahem lepku

Plodiny a potravinářské výrobky z nich vyrobené

  • Pšeničné (i špaldové) mouky všech druhů, bílé i celozrnné
  • Pšeničná (i špaldová) krupice, trhanka a krupky
  • Pšeničné (i špaldové) vločky, i ve směsích
  • Zrno pšenice, zrno pšenice špaldy
  • Zelené zrno, nezralá špalda
  • Veškeré další výrobky z pšenice a pšenice špaldy
  • Žitná mouka chlebová, žitná mouka celozrnná a žitovcová mouka
  • Žitné vločky, i ve směsích
  • Zrno žita i žitovce
  • Žito pražené na kávu, žitovka, melta, jiné obilné kávoviny
  • Ječná mouka, kroupy, krupky, lámanka
  • Ječné vločky, i ve směsích
  • Zrno ječmene
  • Ječmen pražený na kávu – sladová káva
  • Ovesná mouka
  • Ovesné vločky, i ve směsích (kromě bezlepkových)
  • Zrno ovsa – bezpluché nebo loupané
  • Ovesné mléko
  • Chléb, pečivo připravované z různých druhů mouk s obsahem lepku, tzn. běžné chleby a pečivo
  • Seitan, robi maso a výrobky z nich
reklama

Doporučujeme

FotoPopis
celiac-test

Biocard Celiac test

Test Biocard je domácí test určený pro detekci protilátek IgA proti transglutamináze, které jsou přítomny při celiakii, z krve odebrané ze špičky prstu. Test celiakie může být pomocným testem v diagnóze celiakie.

Cukrovinky

  • Zmrzlina, nanuky, polárkové a jim podobné dorty, gelatti
  • Všechny plněné čokolády a tyčinky bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
  • Nugátové bonbóny a tyčinky
  • Karamely a sladové bonbóny
  • Fondánové cukroví a furé
  • Sójové suky, müsli a podobné tyčinky, granoly a müsli pochoutky s výjimkou výslovně označených jako bezlepkové
  • Různé pohankové, kukuřičné a podobné pochoutky, křupky, lupínky, slané i sladké – pokud nejsou označené jako bezlepkové, mohou obsahovat i pšeničnou mouku (lepek)

Ovoce a ovocné výrobky

  • Ovocné přesnídávky, pokud nejsou označené jako bezlepkové

Zelenina a výrobky ze zeleniny

  • Zelenina a zeleninové pokrmy připravované s moukou nebo krupicí pšeničnou, špaldovou, ječnou, žitnou a ovesnou, ovesnými, ječnými, žitnými, pšeničnými, špaldovými vločkami, krupkami, lámankou, trhankou, vařenými zrny, obilným škrobem apod.
  • Hotová zeleninová jídla (zmrazená nebo sterilovaná), nejsou-li označena jako vhodná pro bezlepkovou dietu
  • Kupované zeleninové přesnídávky a pomazánky
  • Kupované saláty s majonézou

Průmyslově nebo v restauraci připravené pokrmy

  • Polévky zahuštěné moukou nebo krupicí pšeničnou, špaldovou, ječnou, žitnou a ovesnou, ovesnými, ječnými, žitnými, pšeničnými, špaldovými vločkami, krupkami, lámankou, trhankou, vařenými zrny, obilným škrobem apod.
  • Polévky v sáčku (instantní, sušené, rychlé apod.)
  • Polévky v kostce jako polotovar – masox, bujónové kostky a různé vývary v kostce
  • Mražené a sterilované hotové polévky
  • Uzeniny (salámy, párky, klobásy apod.), pokud nejsou označené jako vhodné pro bezlepkovou dietu
  • Kupované paštiky, játrovky, pomazánky, jelita, jaternice, prejty, sekané, záviny, apod.
  • Masové konzervy
  • Masitá jídla neznámého složení (připravovaná s moukou či jinou potravinou s obsahem lepku)
  • Smažené pokrmy s moukou a strouhankou obsahující lepek (polotovary řízků, obalovaných sýrů apod.)
  • Grilovaná masitá jídla, připravovaná s koupenými grilovacími kořenícími směsmi

Přílohy a příkrmy

  • Běžné kupované těstoviny, knedlíky, pekařské výrobky, příkrmy vyráběné z ječné, pšeničné, špaldové, žitné a ovesné mouky a vloček
  • Nastavované kaše a škubánky
  • Knedlíky, bramborová kaše, lívance, bramboráky, noky, italské noky apod. v prášku, pokud nejsou označené jako bezlepkové
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Monika alias Celiaxmoni: Při celiakii držte dietu opravdu striktně

Pudinky a krémy

  • Kupované krémy a pudinky bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
  • Nugeta a ostatní čokoládové krémy

Nápoje

  • Alkoholické nápoje – jsou zakázané všechny druhy piva (základem sladu v pivu je ječmen) kromě těch, které jsou označené jako bezlepkové, uměle dobarvované destiláty z vína, některé druhy tmavých a kořeněných rumů, některé druhy vodek, lepek mohou obsahovat některé kanadské a irské whiskey a americké bourbony
  • Některé sušené a instantní kávy
  • Kávoviny na bázi náhražek kávy s výjimkou čisté cikorky

Ostatní

  • Tuky přepalované, žluklé a jinak znehodnocené, lůj
  • Majonézy a pochutiny – jsou zakázané veškeré kupované majonézy bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
  • Tatarské omáčky, studené omáčky a dresinky – jsou zakázané všechny bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
  • Všechny sójové omáčky (s výjimkou fermentované sójové omáčky Tamari), není vhodná ani sójová omáčka Shoyu (obsahuje fermentované obilí a sóju)
  • Kupované kečupy bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
  • Některé jogurty – především light a dobarvované

Dávejte si pozor i na možné skryté zdroje lepku

  • Léky
  • Vitaminy a další doplňky stravy
  • Rtěnky a balzámy na rty
  • Zubní pasty a ústní vody
  • Příchutě (tresti)
  • Barviva
  • Modelovací hmota

Z kupovaných potravin konzumujte pouze ty, které jsou viditelně označené symbolem přeškrtnutého klasu nebo prohlášené jako „vhodné pro bezlepkovou dietu“.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Co můžete jíst při celiakii: Podrobný přehled potravin

Škrob pouze bez lepku

Při nákupu pozorně čtěte etikety a kupujte pouze potraviny, které neobsahují obiloviny s lepkem nebo výrobky z nich. Pokud produkt obsahuje škrob, měl by na něm být uvedený jeho zdroj. Celiak může konzumovat pouze škrob v bezlepkové formě, tedy kukuřičný, bramborový nebo deproteinovaný pšeničný škrob, který neobsahuje alergenní bílkovinnou část a obsah lepku v něm nepřekračuje limit 20 mg/kg.

Studujte obaly a ptejte se

Striktní dodržování bezlepkové diety je při celiakii základ úspěchu a zachování zdravého trávení. Nebojte se v restauracích ptát, nechte si klidně ukázat obaly, ze kterých jídlo připravují. Pokud chcete mít úplnou jistotu, nakupujte většinu potravin v sekci pro celiaky a s obaly označenými přeškrtnutým klasem.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Share via
Send this to a friend