Co nejíst při celiakii: Podrobný přehled potravin

Lepek se vyskytuje i v potravinách, do kterých byste to na první pohled neřekli. Čtěte, čemu byste se měli při celiakii raději obloukem vyhnout.  

reklama
Popis

Rádi byste shodili nadbytečná kila nebo jen chcete jíst zdravě a přitom chutně?

Přestaňte se stresovat jídlem. Ušetřete čas i peníze. Vybudujte si zdravé stravovací návyky s krabičkovým stravováním:

  • 13 stravovacích programů (na hubnutí, pro více energie, nabírání svalů, pro sportovce, bez masa, vegan, pro mámy, pro celou rodinu a další.)
  • Všechny jídelníčky jsou sestavené nutriční specialistkou Mgr. Kateřinou Šimkovou
  • Jídlo neřešíte – jíte zdravě, pestře a pravidelně. V takovém množství, abyste dosáhli vašich cílů a netrpěli jste hlady
  • Doprava zdarma domů či do zaměstnání
  • Bojíte se, že vám nebude chutnat? Jídla lze upravit. Navíc si můžete stravovací program vyzkoušet i na 1 týden:

Bezlepková dieta jako jediná pomoc při celiakii

Celiakie je autoimunitní choroba způsobující poškození sliznice tenkého střeva a následné příznaky, jako jsou bolesti břicha, nadýmání, průjem, bolesti hlavy nebo nevysvětlitelné hubnutí. Problém vyvolává bílkovina obsažená v pšenici, ječmeni, žitu a ovsu – lepek.

Studie prokázala, že pokud trpíte celiakií a konzumujete byť i jen malé množství lepku, poškozování střev bude pokračovat bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost fyzických projevů. Proto je nezbytné se v případě celiakie zcela vyhnout všem potravinám s obsahem lepku.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Celiakie: Příznaky, příčiny a bezlepková dieta

Podrobný seznam potravin a pokrmů s obsahem lepku

Plodiny a potravinářské výrobky z nich vyrobené

  • Pšeničné (i špaldové) mouky všech druhů, bílé i celozrnné
  • Pšeničná (i špaldová) krupice, trhanka a krupky
  • Pšeničné (i špaldové) vločky, i ve směsích
  • Zrno pšenice, zrno pšenice špaldy
  • Zelené zrno, nezralá špalda
  • Veškeré další výrobky z pšenice a pšenice špaldy
  • Žitná mouka chlebová, žitná mouka celozrnná a žitovcová mouka
  • Žitné vločky, i ve směsích
  • Zrno žita i žitovce
  • Žito pražené na kávu, žitovka, melta, jiné obilné kávoviny
  • Ječná mouka, kroupy, krupky, lámanka
  • Ječné vločky, i ve směsích
  • Zrno ječmene
  • Ječmen pražený na kávu – sladová káva
  • Ovesná mouka
  • Ovesné vločky, i ve směsích (kromě bezlepkových)
  • Zrno ovsa – bezpluché nebo loupané
  • Ovesné mléko
  • Chléb, pečivo připravované z různých druhů mouk s obsahem lepku, tzn. běžné chleby a pečivo
  • Seitan, robi maso a výrobky z nich

reklama

Doporučujeme

FotoPopis
celiac-test

Biocard Celiac test

Test Biocard je domácí test určený pro detekci protilátek IgA proti transglutamináze, které jsou přítomny při celiakii, z krve odebrané ze špičky prstu. Test celiakie může být pomocným testem v diagnóze celiakie.

Cukrovinky

  • Zmrzlina, nanuky, polárkové a jim podobné dorty, gelatti
  • Všechny plněné čokolády a tyčinky bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
  • Nugátové bonbóny a tyčinky
  • Karamely a sladové bonbóny
  • Fondánové cukroví a furé
  • Sójové suky, müsli a podobné tyčinky, granoly a müsli pochoutky s výjimkou výslovně označených jako bezlepkové
  • Různé pohankové, kukuřičné a podobné pochoutky, křupky, lupínky, slané i sladké – pokud nejsou označené jako bezlepkové, mohou obsahovat i pšeničnou mouku (lepek)

Ovoce a ovocné výrobky

  • Ovocné přesnídávky, pokud nejsou označené jako bezlepkové

Zelenina a výrobky ze zeleniny

  • Zelenina a zeleninové pokrmy připravované s moukou nebo krupicí pšeničnou, špaldovou, ječnou, žitnou a ovesnou, ovesnými, ječnými, žitnými, pšeničnými, špaldovými vločkami, krupkami, lámankou, trhankou, vařenými zrny, obilným škrobem apod.
  • Hotová zeleninová jídla (zmrazená nebo sterilovaná), nejsou-li označena jako vhodná pro bezlepkovou dietu
  • Kupované zeleninové přesnídávky a pomazánky
  • Kupované saláty s majonézou

Průmyslově nebo v restauraci připravené pokrmy

  • Polévky zahuštěné moukou nebo krupicí pšeničnou, špaldovou, ječnou, žitnou a ovesnou, ovesnými, ječnými, žitnými, pšeničnými, špaldovými vločkami, krupkami, lámankou, trhankou, vařenými zrny, obilným škrobem apod.
  • Polévky v sáčku (instantní, sušené, rychlé apod.)
  • Polévky v kostce jako polotovar – masox, bujónové kostky a různé vývary v kostce
  • Mražené a sterilované hotové polévky
  • Uzeniny (salámy, párky, klobásy apod.), pokud nejsou označené jako vhodné pro bezlepkovou dietu
  • Kupované paštiky, játrovky, pomazánky, jelita, jaternice, prejty, sekané, záviny, apod.
  • Masové konzervy
  • Masitá jídla neznámého složení (připravovaná s moukou či jinou potravinou s obsahem lepku)
  • Smažené pokrmy s moukou a strouhankou obsahující lepek (polotovary řízků, obalovaných sýrů apod.)
  • Grilovaná masitá jídla, připravovaná s koupenými grilovacími kořenícími směsmi

Přílohy a příkrmy

  • Běžné kupované těstoviny, knedlíky, pekařské výrobky, příkrmy vyráběné z ječné, pšeničné, špaldové, žitné a ovesné mouky a vloček
  • Nastavované kaše a škubánky
  • Knedlíky, bramborová kaše, lívance, bramboráky, noky, italské noky apod. v prášku, pokud nejsou označené jako bezlepkové

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Monika alias Celiaxmoni: Při celiakii držte dietu opravdu striktně

Pudinky a krémy

  • Kupované krémy a pudinky bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
  • Nugeta a ostatní čokoládové krémy

Nápoje

  • Alkoholické nápoje – jsou zakázané všechny druhy piva (základem sladu v pivu je ječmen) kromě těch, které jsou označené jako bezlepkové, uměle dobarvované destiláty z vína, některé druhy tmavých a kořeněných rumů, některé druhy vodek, lepek mohou obsahovat některé kanadské a irské whiskey a americké bourbony
  • Některé sušené a instantní kávy
  • Kávoviny na bázi náhražek kávy s výjimkou čisté cikorky

Ostatní

  • Tuky přepalované, žluklé a jinak znehodnocené, lůj
  • Majonézy a pochutiny – jsou zakázané veškeré kupované majonézy bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
  • Tatarské omáčky, studené omáčky a dresinky – jsou zakázané všechny bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
  • Všechny sójové omáčky (s výjimkou fermentované sójové omáčky Tamari), není vhodná ani sójová omáčka Shoyu (obsahuje fermentované obilí a sóju)
  • Kupované kečupy bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
  • Některé jogurty – především light a dobarvované

Dávejte si pozor i na možné skryté zdroje lepku

  • Léky
  • Vitaminy a další doplňky stravy
  • Rtěnky a balzámy na rty
  • Zubní pasty a ústní vody
  • Příchutě (tresti)
  • Barviva
  • Modelovací hmota

Z kupovaných potravin konzumujte pouze ty, které jsou viditelně označené symbolem přeškrtnutého klasu nebo prohlášené jako „vhodné pro bezlepkovou dietu“.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Co můžete jíst při celiakii: Podrobný přehled potravin

Škrob pouze bez lepku

Při nákupu pozorně čtěte etikety a kupujte pouze potraviny, které neobsahují obiloviny s lepkem nebo výrobky z nich. Pokud produkt obsahuje škrob, měl by na něm být uvedený jeho zdroj. Celiak může konzumovat pouze škrob v bezlepkové formě, tedy kukuřičný, bramborový nebo deproteinovaný pšeničný škrob, který neobsahuje alergenní bílkovinnou část a obsah lepku v něm nepřekračuje limit 20 mg/kg.

Studujte obaly a ptejte se

Striktní dodržování bezlepkové diety je při celiakii základ úspěchu a zachování zdravého trávení. Nebojte se v restauracích ptát, nechte si klidně ukázat obaly, ze kterých jídlo připravují. Pokud chcete mít úplnou jistotu, nakupujte většinu potravin v sekci pro celiaky a s obaly označenými přeškrtnutým klasem.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zlepšete kvalitu života přátelům a rodině. Sdílejte s nimi článek. Děkujeme.

[mv_grow_share]
Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Nenechte si ujít