V minulém článku jsem vám předala tipy na recepty na vyvážené obědy s přípravou kolem 30 minut. Dnešním tématem bych chtěla navázat. Představím vám recepty na vyvážené večeře. S přípravou byste se měli dostat do 10–20 minut. Jíst kvalitně a přitom rychle není složité. Důležité je používat recepty na jídla, která dobře zasytí, vyživí vaše tělo a zároveň nejsou náročná na přípravu.
Obsah článku:
Důležitá doporučení pro výběr večeří při hubnutí
I recepty na večeře jsou pro vás připravila z co nejpřirozenějších surovin a potravin. Stejně tak, aby byly nutričně vyvážené a sytivé. K tomu jsem opět využila pravidlo „komplexnosti“ jídel. Tohle doporučení velmi ráda využívám, protože pomáhá lidem hubnout nebo udržovat tělesnou hmotnost; zajišťuje sytivost jídel, a i díky těmto jídlům mají lidé menší chutě na slané i sladké nadbytečnosti.
Recept na „komplexní“ večeři znamená, že obsahuje:
- jak zdroj složených sacharidů (polysacharidů) – přílohy – rýži, těstoviny, brambory, batáty, přílohové kaše, pohanku, bulgur, kuskus, quinou, kroupy…, chléb, pečivo, tortillové placky aj.
Sacharidové složky vám poslouží jako zdroj energie na celý den (jak pro mentální, tak i fyzickou aktivitu) a jako zdroj vlákniny. Také vám pomohou zamezit větším chutím na sladké během dne.
- tak i bílkovinnou potravinu/potraviny – sýry, vejce, maso, ryby, mořské plody, luštěniny, tofu, tempeh, vysokoprocentní šunku…
Tyto látky jsou pro vás důležité pro pocit sytosti a jako možnost zajistit tělu dostatek stavebních látek mnoha struktur těla (svalů, kostí, zubů, hormonů, enzymů…).
- zeleninu širokého spektra výběru – zeleninu můžete využít v různých formách úpravy (čerstvou, mraženou, dušenou, vařenou, grilovanou, pečenou…)
Zelenina ve večeři vám zajistí zdroj vlákniny, vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a jiných ochranných látek buněk. Stejně tak rapidně zvýší sytivost daného jídla.
- a nakonec i „volné“ tuky – olivový, lněný, avokádový, sezamový, řepkový olej (a další kvalitní oleje), nesolená a nepražená semínka a ořechy, avokádo, hummus, nerafinovaný kokosový olej, máslo…

Nyní už se můžete inspirovat recepty, které jsou laděné tak, aby byly rychlé, zdravotně přínosné a pomáhaly vám hubnout nebo dlouhodobě udržovat tělesnou hmotnost.
Pomazánky
Tuňáková pomazánka s vlašskými ořechy (2 porce)
Ingredience:
- 160–200 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 30 g sýru Philadelphie
- 10 g kremžské hořčice
- 20 g nasekaných vlašských ořechů
- sůl, pepř
- 2 plátky kváskového chleba
- 300–400 g čerstvé zeleniny
Postup:
- Z tuňáka v konzervě ve vlastní šťávě slijeme tekutinu.
- V misce smícháme tuňáka, krémový sýr, hořčici, nasekané vlašské ořechy, osolíme a opepříme.
- Podáváme na chlebu a nezapomeneme doplnit čerstvou zeleninou.
Tvarohová pomazánka s kari kořením (2 porce)
Ingredience:
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 menší ks jarní cibulky
- 40 g nasekaných arašídů
- 2 plátky celozrnného chleba
- 300–400 g čerstvé zeleniny
- sůl, kari koření
Postup:
- Jarní cibulku si omyjeme a nakrájíme na drobná kolečka.
- Cibulku smícháme s tvarohem, nasekanými arašídy, solí a kari kořením.
- Pomazánku podáváme s chlebem a nakrájenou čerstvou zeleninou.
Cizrnová pomazánka s mandlemi (2 porce)
Ingredience:
- 200 g vařené cizrny (může být i z konzervy – tady je potřeba slít nálev)
- 125 g polotučného tvarohu
- 5 g olivového oleje
- 1 malý stroužek česneku
- 20 g nasekaných mandlí
- 2 plátky chleba
- 300–400 g čerstvé zeleniny
- sůl
Postup:
Cizrnu, tvaroh, olej, česnek a sůl rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme nasekané mandle a pomazánka je hotová. Opět podáváme na chlebu nebo jiném pečivu a nezapomene doplnit nakrájenou zeleninou.
Rajčatová pomazánka s cottage sýrem (2 porce)
Ingredience:
- 400 g sýru cottage
- ½ ks šalotky
- 6 cherry rajčat
- 4 půlky sušených rajčat
- 30 g bazalkového pesta (např. pesto Genovese)
- 2 celozrnné bagetky
- 300 g čerstvé zeleniny
Postup:
- Šalotku a cherry rajčata si omyjeme a nakrájíme na malé kousky, stejně tak sušená rajčata.
- Smícháme s cottage sýrem a dochutíme bazalkovým pestem.
- Pomazánku již nebude pravděpodobně potřeba dosolovat, neboť sušená rajčata i pesto vám pomazánku příjemně dochutí.
- Podáváme na rozkrojené celozrnné bagetce spolu s nakrájenou čerstvou zeleninou.
Večeře „rychlovky“
Avokádový chléb (2 porce)
Ingredience:
- 1 ks mozzarelly
- 2 vejce
- ½ ks avokáda
- 20 g másla
- 2 plátky žitného chleba
- 20 ks cherry rajčat
- sůl, pepř
Postup:
- Pečivo si namažeme máslem, poklademe na něj na plátky nakrájenou mozzarellu, kolečka avokáda, a nakonec i vajíčko ala volské oko.
- Popřípadě místo volského oka můžete použít vejce vařené natvrdo a nakrájené na kolečka – záleží na vaší preferenci.
- Osolíme, opepříme a podáváme spolu s cherry rajčaty.

Bramborové noky se špenátem, žampiony a ricottou (2 porce)
Ingredience:
- 400 g bramborových noků (gnocchi)
- 20 g olivového oleje
- 1 menší ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g žampionů
- 300 g listového špenátu
- 200 g ricotty
- sůl, pepř
Postup:
- Na oleji si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, poté přidáme pokrájené čerstvé žampiony a orestujeme.
- Po chvíli přidáme špenát, osolíme, opepříme a krátce podusíme.
- Mezitím si v osolené vodě uvaříme noky, ze kterých po vaření slijeme vodu a smícháme se špenátovou směsí.
- Do celého pokrmu vmícháme ricottu a pokrm je hotový.
Tortilla a la vaječná omeleta (1 porce)
Ingredience:
- 5 g olivového oleje
- 1 ks celozrnné tortilly
- 1 jarní cibulka
- ½ ks papriky (cca 100 g)
- 2 vejce
- 50 g fety
- pepř
Postup:
- Nejprve si v hrnečku rozmícháme dvě vejce.
- Poté si nakrájíme jarní cibulku na kolečka a papriku na kostičky.
- Malou pánvičku si potřeme olivovým olejem, prohřejeme a na dno pánve natlačíme tortillovou placku.
- Tortillu posypeme zeleninou, zalijeme rozšlehaným vajíčkem, opepříme a zasypeme rozdrolenou fetou.
- Pánev přikryjeme pokličkou a pečeme jen na mírný stupeň, aby se tortilla zespoda nepřipalovala.
- Tortillová omeleta je hotová, když jsou vejce tepelně upravená.
Doporučuji vejce již nesolit, protože feta je významně slaný sýr. Místo fety můžete vyzkoušet i uzeného lososa.
Vajíčkové muffiny se šunkou a cottage sýrem (12 ks)
Ingredience:
- 9 ks vajec
- 400 g cottage sýru
- 250 g vysokoprocentní šunky
- sušená rajčata
- pepř, sůl, čerstvá bazalka a pažitka
Postup:
- Vajíčka rozšleháme a přidáme cottage sýr.
- Sušená rajčata a šunku nakrájíme a přidáme do směsi.
- Dochutíme solí, pepřem, bazalkou a nasekanou pažitkou.
- Vajíčkovou směs nalejeme do silikonových formiček na muffiny a pečeme na 200 °C dozlatova.
- Muffiny naslano podáváme s celozrnnou bagetkou a zeleninovým salátem dle chuti.
Závěrem
- Pokud si přejete připravovat rychlé večeře, doporučuji mít v ledničce a potravinové skříni neustále k dispozici suroviny, které se na přípravu rychlých večeří vyloženě hodí a zároveň nemají příliš krátkou dobu trvanlivosti.
- Z těchto potravin a surovin bych zmínila cibuli a česnek. Dále vejce, konzervované luštěniny (fazole, cizrnu), tuňáka nebo jiné ryby ve vlastní šťávě, balenou vysokoprocentní šunku, cottage sýr, ricottu, mozzarellu, polotučný tvaroh a sýry typu gouda, parmazán, feta, lučina atp.
- Také nezapomeňte mít neustále po ruce ořechy/semínka a nějaké pesto, kterými můžete pokrmy dolaďovat a chuťově obohacovat. Díky nim můžete každý den vykouzlit rychlou večeři.
