Pod pojmem sushi si většina lidí představí rýži s kusem syrové ryby. Málokdo ví, že jej jde připravit i v bezmasé, stejně chutné, ale lépe stravitelné, podobě. Zkuste to.
Obsah článku:
Proč jíst bezmasé sushi?
Občasná konzumace vegetariánského sushi nabízí mnoho zdravotních benefitů. V jedné porci dostanete do těla slušnou dávku sacharidů, vitamínů, minerálů, zdravých tuků a kvalitních bílkovin.
- Rýže patří mezi dobrý zdroj sacharidů. Mimo to rychle zasytí.
- Mořské řasy vynikají svým nutričním složením. Představují zajímavou zásobárnu jódu, železa, vápníku, hořčíku, vitamínu A, B a C.
- Čerstvá zelenina spolu s avokádem jsou samy o sobě zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků.
- Rýžový ocet propůjčuje sushi rýži její typickou chuť, zlepšuje trávení a napomáhá detoxikaci organismu. Stejně schopný je i při snižování hladiny tzv. zlého cholesterolu.
- Kvalitní sójová omáčka ukrývá významnou dávku bílkovin, železa, draslíku a hořčíku.
- Japonský křen zvaný WASABI vykazuje antibakteriální účinky.
Doporučujeme
Sushi a hubnutí
Server LiveStrong.com poukazuje na studii provedenou v roce 2004. Odhalila, že občasná konzumace lehké verze sushi bez tučného masa může přispět k „mírné“ redukci váhy. Na potvrzení této domněnky rozsáhlejšími studiemi však stále čekáme.
Ingredience:
- 2 pláty mořské řasy NORI
- 200 g kulatozrnné rýže vhodné na přípravu sushi
- 250 ml vody
- 25 ml rýžového octa
- Zelenina dle chuti (v receptu je použita okurka, mrkev, paprika)
- Avokádo zbavené slupky i pecky
- Nakládaný zázvor GARI
- Sójová omáčka TAMARI
- Ostrý zelený křen WASABI
- Špetka soli
Postup:
- Rýži důkladně propláchněte, vložte ji do vroucí vody, plamen stáhněte na minimum a vařte ji pod pokličkou do vypaření vody.
- Do uvařené rýže přimíchejte ocet a sůl, poté ji několikrát zlehka promíchejte.
- Takto ochucenou rýži nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- Mezitím si zeleninu spolu s avokádem nakrájejte na nudličky.
- Připravte si bambusovou rolovací podložku.
- Na podložku položte řasu, na ni rovnoměrně rozprostřete vrstvu sushi rýže. Okraje podložky nechte prázdné, navlhčené.
- Rýži můžete potřít tenkou vrstvou WASABI.
- Na prostředek rýžové plochy poklaďte vámi zvolenou zeleninu, avokádo.
- Vlhkými prsty zvedněte spodní okraj řasy spolu s rohoží a pevným stiskem ji rolujte směrem k hornímu okraji řasy.
- V závěru rolku nakrájejte na stejně široké kousky.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 1 hodina
TIP: Sushi můžete obalit v sezamových semínkách a podávat jej se sójovou omáčkou TAMARI, zázvorem a extra porcí WASABI.
Přejeme dobrou chuť!