Škola vaření: Maki sushi bez masa a přidaného cukru

Pod pojmem sushi si většina lidí představí rýži s kusem syrové ryby. Málokdo ví, že jej jde připravit i v bezmasé, stejně chutné, ale lépe stravitelné, podobě. Zkuste to.

Proč jíst bezmasé sushi?

Občasná konzumace vegetariánského sushi nabízí mnoho zdravotních benefitů. V jedné porci dostanete do těla slušnou dávku sacharidů, vitamínů, minerálů, zdravých tuků a kvalitních bílkovin.

  • Rýže patří mezi dobrý zdroj sacharidů. Mimo to rychle zasytí.
  • Mořské řasy vynikají svým nutričním složením. Představují zajímavou zásobárnu jódu, železa, vápníku, hořčíku, vitamínu A, B a C.
  • Čerstvá zelenina spolu s avokádem jsou samy o sobě zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků.
  • Rýžový ocet propůjčuje sushi rýži její typickou chuť, zlepšuje trávení a napomáhá detoxikaci organismu. Stejně schopný je i při snižování hladiny tzv. zlého cholesterolu.
  • Kvalitní sójová omáčka ukrývá významnou dávku bílkovin, železa, draslíku a hořčíku.
  • Japonský křen zvaný WASABI vykazuje antibakteriální účinky.

Sushi a hubnutí

Server LiveStrong.com poukazuje na studii provedenou v roce 2004. Odhalila, že občasná konzumace lehké verze sushi bez tučného masa může přispět k „mírné“ redukci váhy. Na potvrzení této domněnky rozsáhlejšími studiemi však stále čekáme.

Ingredience:

  • 2 pláty mořské řasy NORI
  • 200 g kulatozrnné rýže vhodné na přípravu sushi
  • 250 ml vody
  • 25 ml rýžového octa
  • Zelenina dle chuti (v receptu je použita okurka, mrkev, paprika)
  • Avokádo zbavené slupky i pecky
  • Nakládaný zázvor GARI
  • Sójová omáčka TAMARI
  • Ostrý zelený křen WASABI
  • Špetka soli

Postup:

  1. Rýži důkladně propláchněte, vložte ji do vroucí vody, plamen stáhněte na minimum a vařte ji pod pokličkou do vypaření vody.
  2. Do uvařené rýže přimíchejte ocet a sůl, poté ji několikrát zlehka promíchejte.
  3. Takto ochucenou rýži nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  4. Mezitím si zeleninu spolu s avokádem nakrájejte na nudličky.
  5. Připravte si bambusovou rolovací podložku.
  6. Na podložku položte řasu, na ni rovnoměrně rozprostřete vrstvu sushi rýže. Okraje podložky nechte prázdné, navlhčené.
  7. Rýži můžete potřít tenkou vrstvou WASABI.
  8. Na prostředek rýžové plochy poklaďte vámi zvolenou zeleninu, avokádo.
  9. Vlhkými prsty zvedněte spodní okraj řasy spolu s rohoží a pevným stiskem ji rolujte směrem k hornímu okraji řasy.
  10. V závěru rolku nakrájejte na stejně široké kousky.

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 1 hodina

TIP: Sushi můžete obalit v sezamových semínkách a podávat jej se sójovou omáčkou TAMARI, zázvorem a extra porcí WASABI.

Přejeme dobrou chuť!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.