Maki sushi bez masa a přidaného cukru

Pod pojmem sushi si většina lidí představí rýži s kusem syrové ryby. Málokdo ví, že jej jde připravit i v bezmasé, stejně chutné, ale lépe stravitelné, podobě. Zkuste to.

Množství2 porce
Celkový čas1 hodina

Ingredience

 2 pláty mořské řasy NORI
 200 g kulatozrnné rýže vhodné na přípravu sushi
 200 ml vody
 25 ml rýžového octa
 zelenina dle chuti (v receptu je použita okurka, mrkev, paprika)
 avokádo zbavené slupky i pecky
 nakládaný zázvor GARI
 sójová omáčka TAMARI
 ostrý zelený křen WASABI
 špetka soli

Postup

1

Rýži důkladně propláchněte, vložte ji do vroucí vody, plamen stáhněte na minimum a vařte ji pod pokličkou do vypaření vody.

2

Do uvařené rýže přimíchejte ocet a sůl, poté ji několikrát zlehka promíchejte.

3

Takto ochucenou rýži nechte vychladnout při pokojové teplotě.

4

Mezitím si zeleninu spolu s avokádem nakrájejte na nudličky.

5

Připravte si bambusovou rolovací podložku.

6

Na podložku položte řasu, na ni rovnoměrně rozprostřete vrstvu sushi rýže. Okraje podložky nechte prázdné, navlhčené.

7

Rýži můžete potřít tenkou vrstvou WASABI.

8

Na prostředek rýžové plochy poklaďte vámi zvolenou zeleninu, avokádo.

9

Vlhkými prsty zvedněte spodní okraj řasy spolu s rohoží a pevným stiskem ji rolujte směrem k hornímu okraji řasy.

10

V závěru rolku nakrájejte na stejně široké kousky.

Proč jíst bezmasé sushi?

  • Rýže patří mezi dobrý zdroj sacharidů. Mimo to rychle zasytí.
  • Mořské řasy vynikají svým nutričním složením. Představují zajímavou zásobárnu jódu, železa, vápníku, hořčíku, vitamínu A, B a C.
  • Čerstvá zelenina spolu s avokádem jsou samy o sobě zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků.
  • Rýžový ocet propůjčuje sushi rýži její typickou chuť, zlepšuje trávení a napomáhá detoxikaci organismu. Stejně schopný je i při snižování hladiny tzv. zlého cholesterolu.
  • Kvalitní sójová omáčka ukrývá významnou dávku bílkovin, železa, draslíku a hořčíku.
  • Japonský křen zvaný WASABI vykazuje antibakteriální účinky.

Sushi a hubnutí

Server LiveStrong.com poukazuje na studii provedenou v roce 2004. Odhalila, že občasná konzumace lehké verze sushi bez tučného masa může přispět k „mírné“ redukci váhy. Na potvrzení této domněnky rozsáhlejšími studiemi však stále čekáme.

Typ jídlaZpůsob přípravy
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 2 pláty mořské řasy NORI
 200 g kulatozrnné rýže vhodné na přípravu sushi
 200 ml vody
 25 ml rýžového octa
 zelenina dle chuti (v receptu je použita okurka, mrkev, paprika)
 avokádo zbavené slupky i pecky
 nakládaný zázvor GARI
 sójová omáčka TAMARI
 ostrý zelený křen WASABI
 špetka soli

Postup

1

Rýži důkladně propláchněte, vložte ji do vroucí vody, plamen stáhněte na minimum a vařte ji pod pokličkou do vypaření vody.

2

Do uvařené rýže přimíchejte ocet a sůl, poté ji několikrát zlehka promíchejte.

3

Takto ochucenou rýži nechte vychladnout při pokojové teplotě.

4

Mezitím si zeleninu spolu s avokádem nakrájejte na nudličky.

5

Připravte si bambusovou rolovací podložku.

6

Na podložku položte řasu, na ni rovnoměrně rozprostřete vrstvu sushi rýže. Okraje podložky nechte prázdné, navlhčené.

7

Rýži můžete potřít tenkou vrstvou WASABI.

8

Na prostředek rýžové plochy poklaďte vámi zvolenou zeleninu, avokádo.

9

Vlhkými prsty zvedněte spodní okraj řasy spolu s rohoží a pevným stiskem ji rolujte směrem k hornímu okraji řasy.

10

V závěru rolku nakrájejte na stejně široké kousky.

Maki sushi bez masa a přidaného cukru
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.