Naše tělo je vlivem prostředí a životního stylu zanášeno odpadními látkami, což se v průběhu času projeví na zdraví – a to jak na fyzickém, tak na psychickém. Mezi běžné projevy, které nás mají upozornit, že organismus si zaslouží více péče, a pokud možno i pořádnou očistu, patří:
- Nevolnosti, potíže s trávením, zácpy, průjmy
- Bolesti hlavy, migrény
- Kožní potíže, ekzémy, akné, alergie
- Snížená imunita, častá onemocnění
- Únava, malátnost až vyčerpání
- Nevyrovnanost, výkyvy nálad, podrážděnost, nervozita, úzkost,…
Jsou-li tyto příznaky přehlíženy, mohou samozřejmě časem přerůst v závažnější potíže až onemocnění.
Které orgány nejvíce trpí?
Přemírou odpadních látek v těle jsou nejvíce zasaženy funkce orgánů, jako jsou játra, ledviny a střeva. S problémy se však mohou potýkat také například plíce, ale i kosti a klouby.
Usazování nečistot způsobuje, že orgány nemohou pracovat tak, jak by měly. Aby se udržely v chodu, spotřebovávají mnohem více živin, minerálů a vitamínů, v důsledku čehož nastává jejich nedostatek.
Zároveň jsou tyto látky neefektivně vstřebávány, neboť jejich plnému využití brání právě odpadní látky zejména ve střevech. Takže, i když budeme tělu potřebné minerály a vitamíny dodávat v dostatečném množství, ať už stravou nebo formou doplňků, velká část z nich odejde z těla nevyužitá. K tomuto problému a ztrátě cenných látek dochází nejvíc například při častých průjmech, kdy člověk rovněž může trpět odvodněním.
Zlepšete své návyky
Organismus je zanášen nejvíce ze vzduchu a z jídla. Znečištění vzduchu příliš neovlivníme, ale náš způsob stravování ano. Ideální je začít zpravidelněním stravování. Optimální je jíst 5 – 6krát denně v menších porcích. Na jídlo je vždy potřeba udělat si dostatek času. Velmi důležitý je pitný režim. Ten by měl zahrnovat zejména čistou vodu, potažmo s mírou minerální vody. Nevhodné jsou:
- Alkoholické nápoje, sycené a slazené nápoje, káva, čaje ve větším množství
Uvedené nápoje způsobují dehydrataci anebo zatěžují játra, proto je jejich konzumace v množství větším než přiměřeném nevhodná. V době detoxikace organismu bychom se jich měli vystříhat úplně. Velmi důležité je také zacházení s potravinami, které jíme:
- Měli bychom si vybírat čerstvé potraviny, důležitá je pestrá strava. Pokud možno měli bychom se vyhnout zamrazování a zejména delšímu skladování potravin, neboť dochází k významným úbytkům živin, minerálů a vitamínů. Při uskladňování bychom měli dbát na správný postup. Například ovoce a zelenina by se neměly dlouho nechávat ve vodě, kvůli vyplavování vitamínů.
- Důležitá je také šetrná kuchyňská úprava a tepelné opracování. Ideální úpravou je vaření, vaření v páře, ve slupce, dušení.
Detoxikace organismu – jídelníček
Strava při detoxikaci by měla být bohatá na minerály a vitamíny a zejména vlákninu. Vyhnout bychom se měli tučným pokrmům a tučným mléčným výrobkům, dále konzervovaným potravinám, uzeninám a masným výrobkům, potravinám s vysokým obsahem soli, pochutinám, jednoduchým cukrům(sladkosti, moučníky, slazené nápoje, ovoce jen s mírou).
Strava během očisty by měla být bohatá na již zmíněnou vlákninu, vitamín C a vitamíny B, A, E. Důležité jsou také antioxidanty a probiotické kultury. Vhodný je česnek, cibule, většina druhů zeleniny, zejména zelí, kapusta či brokolice nebo květák. Z koření například zázvor či koriandr. Ovoce a zeleninu je vhodné konzumovat v syrové podobě, zeleninu bohatou na vitamíny rozpustné v tucích bychom však měli podávat v kombinaci s tukem, například v salátu s olivovým olejem. Z dalších potravin je vhodná také například kurkuma, rukola, mořské řasy anebo olivy. Olivy jsou však poměrně kaloricky vydatné, proto se doporučuje sníst jen cca 7 oliv denně.