BezHladovění.cz

Nejlepší recepty z krůtího masa podle českých blogerů

Krůtí maso patří k nejoblíbenějším na světě. Neobejde se bez něj americký Den díkůvzdání, britský masový sendvič nebo kuličky z mletého. Češi se drží spíš tradičních receptů od medailonků po maso na houbách.

Výživové hodnoty na 100 g

Syrová krůtí stehna bez kůže

  • Energie: 527 kJ
  • Bílkoviny: 20 g
  • Tuky: 5 g

Dál maso obsahuje:

  • Vitamin B3 (niacin)
  • Vitamin B6 (pyridoxin)
  • Vitamin B12
  • Vitamin BP (cholin)
  • Selen
  • Zinek
  • Hořčík
  • Draslík

Někteří Američané tvrdí, že se jim po hostině na Den díkůvzdání chce spát a přičítají to zvýšenému obsahu aminokyseliny tryptofanu v pečeném krocanovi. Uspává je však spíše celkově těžká úprava jídla. Malé množství tryptofanu obsahuje každé maso a ospalost by způsobit nemělo.

Hubnete? Pozor na rozdíly v energetické hodnotě podle způsobu úpravy masa

Kalorickou hodnotu masa můžete téměř zdvojnásobit tepelnou úpravou. Posuďte sami (údaje podle KalorickeTabulky.cz)

Úprava masa Kalorická hodnota na 100 g (kJ)
Krůtí steak 450
Restované krůtí maso 553
Krůtí medailonky 605
Krůtí karbanátky 714
Grilované krůtí maso 771
Pečené krůtí maso 783

Světlé versus tmavé krůtí maso: Nesledujte jen kalorickou hodnotu

Například grilované světlé krůtí maso má podstatně nižší kalorickou hodnotu – cca 656 kJ než tmavé (cca 782 kJ). Podle MedicalNewsToday.com obsahuje tmavé maso víc vitaminů a minerálů, ale také tuků. Bílé maso zase podle studií vyniká vyšším podílem bílkovin.

Proč jíst krůtí maso?

Patří k výborným zdrojům živočišných bílkovin. Obsahuje jich tolik, že zaručuje pocit sytosti na několik hodin. Bílkoviny pomáhají stavět svalovou hmotu a udržují stabilní hladinu inzulinu.

Krůtí maso sice neobsahuje dost tryptofanu na to, aby vás uspalo, ale rozhodně ho obsahuje dost na zvýšení množství hormonu serotoninu. Podporuje dobrou náladu a podle některých studií zlepšuje i schopnost komunikace s ostatními lidmi.

Pár tipů na výběr a zdravou přípravu masa

  • Pokud to jde, kupujte maso čerstvé. Vyhnete se konzervačním látkám.
  • Vybírejte krůty z bio, nejlépe volných chovů. Vyhnete se tak přídavkům antibiotik a jiných nežádoucích látek v mase. Podle MedicalNewsToday.com obsahují krůty z volných chovů více omega-3 mastných kyselin. Jejich maso je chutnější.
  • Nejezte krůtí maso syrové. Klidně ho pečte pomalu, ale aspoň na 74 °C. Zabráníte tak konzumaci choroboplodných zárodků.

Nejlepší recepty podle českých gurmánů

Krůtí medailonky v kukuřičném těstíčku

Šárka z blogu LOW-fodmap dieta doporučuje krůtí medailonky v kukuřičném těstíčku. Lehká, zdravější varianta klasického řízku smaženého v trojobalu zatím nadchla každého, kdo ji zkusil. Na rozdíl od varianty se strouhankou se tento recept hodí i pro bezlepkáře.

Pečená krůtí prsa s medem a slaninou

Jana z Cucinare Con Amore peče krůtí prsa s geniální směsí koření. Vévodí jí výborný mletý citronový pepř. V této variantě nejsou prsa vůbec suchá, ba právě naopak. O šťavnatost se postará med i jemná slanina.

Pomalu pečená krůtí stehna na bramborách a petrželi

Máte aspoň 2,5 hodiny času? Pak se rozhodně vyplatí tento recept na pečená stehna podle Janiny. Pomalé pečení a výborná hořčičná marináda se postarají o vláčnost masa a příjemnou, svěží chuť.

Krůtí guláš se zeleninou

Milujete guláš? Zkuste drůbeží variantu z krůtího masa. Pro lepší chuť přidejte kromě koření i trochu Schwarzwaldské šunky.

Krůtí roláda

Rolky a rolády zbytečně straší začínající kuchaře. Když máte dobré maso, není důvod se bát. Zkuste třeba špenátovou roládu podle Kitchenette.

Krůtí nudličky s hráškem a fenyklem

S cuketou, hlívou, „stroganoff“, se žampiony, směsí zeleniny. Krůtí nudličky kombinujte s houbami, sójovou omáčkou, zeleninou, oříšky nebo semínky podle své chuti. Hubnete? Zkuste recept na bulgur s krůtím masem, hráškem a fenyklem podle Kate Homolové.

Kari na tisíc způsobů

Krůtí a kari si výborně rozumí. Receptů v této kombinaci objevíte nespočet. Zkuste třeba lehké zelené kari  s kokosovým mlékem a mátou. Výhodou „kari“ je rychlá, minutková příprava a snadná stravitelnost pro tělo.

Přejeme dobrou chuť.

Napište nám své oblíbené recepty z krůtího masa, třeba na Facebooku 🙂

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama