Výborná bublanina: Tipy na nejlepší recepty z české kuchyně

rychlá ostružinová bublanina

Rychlá. Voňavá. Nadýchaná. Raz dva hotová. Taková je bublanina – hit letního pečení. S jakým ovocem chutná nejlépe? A jak vykouzlit to nejlepší těsto? Čtěte celý článek.

reklama
Popis

Rádi byste shodili nadbytečná kila nebo jen chcete jíst zdravě a přitom chutně?

Přestaňte se stresovat jídlem. Ušetřete čas i peníze. Vybudujte si zdravé stravovací návyky s krabičkovým stravováním:

  • 13 stravovacích programů (na hubnutí, pro více energie, nabírání svalů, pro sportovce, bez masa, vegan, pro mámy, pro celou rodinu a další.)
  • Všechny jídelníčky jsou sestavené nutriční specialistkou Mgr. Kateřinou Šimkovou
  • Jídlo neřešíte – jíte zdravě, pestře a pravidelně. V takovém množství, abyste dosáhli vašich cílů a netrpěli jste hlady
  • Doprava zdarma domů či do zaměstnání
  • Bojíte se, že vám nebude chutnat? Jídla lze upravit. Navíc si můžete stravovací program vyzkoušet i na 1 týden:

Bublanina s ovocem. Ale jakým?

Nejlépe kvalitním, českým, bez zbytečných hnojiv a postřiků. Smutnit nemusíte ani po sezóně – čerstvé ovoce jednoduše nahraďte mraženým.

Mezi nejoblíbenější ovocné bublaniny patří:

  • Třešňová
  • Jahodová
  • Rybízová
  • Meruňková
  • Borůvková

Snad ještě líp chutná kombinace různých druhů ovoce. Například:

  • Višně + meruňky
  • Višně + jahody
  • Ostružiny + jahody

Kombinujte pikantnější/kyselejší ovoce se sladším. Tak získáte výbornou chuť bez nutnosti používat kvanta cukru.

Doporučujeme

FotoPopis
sladky-restart

Jak se zbavit závislosti na cukru? ...za 7 dní

Naučte se jak zdravě mlsat a nebýt závislí na cukru. Dvanáct praktických kroků a přesný plán, jak nad závislostí na cukru vyhrát.

konec únavy a špatné nálady - snadné hubnutí bez jo-jo efektu - dobrá imunita i regenerace - žádné chutě na sladké - zdravé mlsání bez výčitek

Jak připravit to nejlepší těsto

Nejjednodušší a zároveň nejrychlejší je piškotové třené těsto podle našich babiček. U milovníků striktní zdravé výživy však nejspíš neprojde.

Ingredience na těsto (1 plech):

  • 200 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru
  • 7 lžic oleje
  • 10 lžic vlažné vody
  • 2 vejce
  • ½ kypřicího prášku do pečiva

Postup

  1. Oddělte bílky od žloutků.
  2. Žloutky utřete spolu s cukrem.
  3. Postupně přidávejte olej, mouku s kypřicím práškem a vodu.
  4. Ušlehejte bílky a vmíchejte je do směsi.
  5. Nalijte směs do vyššího plechu, předem vymazaného olejem a vysypaného moukou.
  6. Přidejte pokrájené ovoce.
  7. Pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů zhruba 20 až 25 minut.

Jak proměnit nezdravý babiččin recept ve zdravý

  • Nahraďte klasickou pšeničnou mouku celozrnnou špaldovou nebo bezlepkovými druhy (pohankovou, rýžovou..)
  • Používejte kypřicí prášek bez fosfátů
  • Dbejte na kvalitu použitých vajec – nejlépe od slepic z volných chovů
  • Cukr nahraďte například rýžovým sirupem nebo jen sladkým ovocem, třeba banánem
  • Pro zjemnění zkuste přidat do těsta jogurt

Hrníčkovou bublaninu zvládnou i úplní začátečníci

Rozdíl v klasickém piškotovém a hrnkovém receptu spočívá ve způsobu dávkování ingrediencí. Na hrníčkovou bublaninu nepotřebujete váhu, a zvládnete ji tak kdekoli, kde máte možnost pečení v troubě.

Vyzkoušejte zdravý recept na bublaninu podle BezHladovění:

  • 3 hrnky bezlepkové mouky, třeba pohankové
  • 3 zralé banány
  • Čerstvé či mražené ostružiny nebo jiný druh sezónního ovoce
  • 1 ½ hrnku rostlinného mléka
  • ¾ hrnku řepkového oleje
  • ½ sáčku kvalitního kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody bikarbony
  • Špetka himalájské soli

Projděte si celý rychlý recept na bezlepkovou bublaninu.

Tipy na nejlepší bublaniny podle blogerů a kuchařů

Borůvková lowcarb bez mouky

Chcete se úplně vyhnout mouce? Vyzkoušejte borůvkovou bublaninu podle Yvet. Vystačíte si s mandlemi, kokosem, trochou sladidla a kypřicím práškem. K tomu trocha kvalitního oleje a pár vajec a na báječnou dobrotu máte zaděláno.

Švestkovo-jahodová s jogurtem


Bublanina podle Hungry Panda

Na stejném kokosovo-mandlovém základu staví svůj recept i HungryPanda. Navíc přidává i 3 lžíce jogurtu pro zjemnění. Další zdravá variace, která rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tvarohová „prudce jedlá“ podle Terezy

Rozšířený recept naší babiččiny bublaniny. K ingrediencím na těsto navíc přidáte ještě 250 g tvarohu. Výsledná konzistence je vláčnější a pro mnohé i voňavější než klasické piškotové těsto.

Tvarohová podle Prodobrot.cz


Bublanina podle Prodobroty.cz

Hodně podobný recept, vyšperkovaný navíc o ovesné vločky, případně jiný bezlepkový druh. Tím získá zase jiný rozměr, který rozhodně stojí za upečení. Klidně hoďte těsto do dortové formy a podávejte jako lehký dezert.

Hrnková buchta podle Lucie


Hrnková buchta podle Lucie z PekneVypecenyBlog.cz

Variaci na maminčinu buchtu ze zlatého fondu rodinného vaření si nenechte ujít, pokud vám nevadí trocha cukru a mouky. Že Lucie Arichteva péct umí, o tom svědčí pěkná řádka ocenění za její tvorbu. Rádi se přidáváme.

Jaký recept na bublaninu vede u vás? Napište nám do komentářů 🙂

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zlepšete kvalitu života přátelům a rodině. Sdílejte s nimi článek. Děkujeme.

[mv_grow_share]
Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.

Nenechte si ujít