reklama
prodietix-5299209258-2017-03-16-970x210-uprava.jpg
BezHladovění.cz

Výborná bublanina: Tipy na nejlepší recepty z české kuchyně

rychlá ostružinová bublanina

Rychlá. Voňavá. Nadýchaná. Raz dva hotová. Taková je bublanina – hit letního pečení. S jakým ovocem chutná nejlépe? A jak vykouzlit to nejlepší těsto? Čtěte celý článek.

Bublanina s ovocem. Ale jakým?

Nejlépe kvalitním, českým, bez zbytečných hnojiv a postřiků. Smutnit nemusíte ani po sezóně – čerstvé ovoce jednoduše nahraďte mraženým.

Mezi nejoblíbenější ovocné bublaniny patří:

  • Třešňová
  • Jahodová
  • Rybízová
  • Meruňková
  • Borůvková

Snad ještě líp chutná kombinace různých druhů ovoce. Například:

  • Višně + meruňky
  • Višně + jahody
  • Ostružiny + jahody

Kombinujte pikantnější/kyselejší ovoce se sladším. Tak získáte výbornou chuť bez nutnosti používat kvanta cukru.

Jak připravit to nejlepší těsto

Nejjednodušší a zároveň nejrychlejší je piškotové třené těsto podle našich babiček. U milovníků striktní zdravé výživy však nejspíš neprojde.

Ingredience na těsto (1 plech):

  • 200 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru
  • 7 lžic oleje
  • 10 lžic vlažné vody
  • 2 vejce
  • ½ kypřicího prášku do pečiva

Postup

  1. Oddělte bílky od žloutků.
  2. Žloutky utřete spolu s cukrem.
  3. Postupně přidávejte olej, mouku s kypřicím práškem a vodu.
  4. Ušlehejte bílky a vmíchejte je do směsi.
  5. Nalijte směs do vyššího plechu, předem vymazaného olejem a vysypaného moukou.
  6. Přidejte pokrájené ovoce.
  7. Pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů zhruba 20 až 25 minut.

Jak proměnit nezdravý babiččin recept ve zdravý

  • Nahraďte klasickou pšeničnou mouku celozrnnou špaldovou nebo bezlepkovými druhy (pohankovou, rýžovou..)
  • Používejte kypřicí prášek bez fosfátů
  • Dbejte na kvalitu použitých vajec – nejlépe od slepic z volných chovů
  • Cukr nahraďte například rýžovým sirupem nebo jen sladkým ovocem, třeba banánem
  • Pro zjemnění zkuste přidat do těsta jogurt

Hrníčkovou bublaninu zvládnou i úplní začátečníci

Rozdíl v klasickém piškotovém a hrnkovém receptu spočívá ve způsobu dávkování ingrediencí. Na hrníčkovou bublaninu nepotřebujete váhu, a zvládnete ji tak kdekoli, kde máte možnost pečení v troubě.

Vyzkoušejte zdravý recept na bublaninu podle BezHladovění:

Projděte si celý rychlý recept na bezlepkovou bublaninu.

Tipy na nejlepší bublaniny podle blogerů a kuchařů

Borůvková lowcarb bez mouky

Chcete se úplně vyhnout mouce? Vyzkoušejte borůvkovou bublaninu podle Yvet. Vystačíte si s mandlemi, kokosem, trochou sladidla a kypřicím práškem. K tomu trocha kvalitního oleje a pár vajec a na báječnou dobrotu máte zaděláno.

Švestkovo-jahodová s jogurtem


Bublanina podle Hungry Panda

Na stejném kokosovo-mandlovém základu staví svůj recept i HungryPanda. Navíc přidává i 3 lžíce jogurtu pro zjemnění. Další zdravá variace, která rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tvarohová „prudce jedlá“ podle Terezy

Rozšířený recept naší babiččiny bublaniny. K ingrediencím na těsto navíc přidáte ještě 250 g tvarohu. Výsledná konzistence je vláčnější a pro mnohé i voňavější než klasické piškotové těsto.

Tvarohová podle Prodobrot.cz


Bublanina podle Prodobroty.cz

Hodně podobný recept, vyšperkovaný navíc o ovesné vločky, případně jiný bezlepkový druh. Tím získá zase jiný rozměr, který rozhodně stojí za upečení. Klidně hoďte těsto do dortové formy a podávejte jako lehký dezert.

Hrnková buchta podle Lucie


Hrnková buchta podle Lucie z PekneVypecenyBlog.cz

Variaci na maminčinu buchtu ze zlatého fondu rodinného vaření si nenechte ujít, pokud vám nevadí trocha cukru a mouky. Že Lucie Arichteva péct umí, o tom svědčí pěkná řádka ocenění za její tvorbu. Rádi se přidáváme.

Jaký recept na bublaninu vede u vás? Napište nám do komentářů 🙂

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.

reklama