Složení konopného oleje vyniká unikátním komplexem mastných kyselin, především pak těch zdravých, esenciálních.
Důležitý je i podíl jiných cenných látek. V následujícím článku vám představíme důvody, proč se vyplatí pravidelně zařazovat konopný olej do jídelníčku.
Úžasné složení konopných semen
Konopná semena tvoří vláknitá slupka a olejnatá dužina, které obsahují:
- 45 % nenasycených mastných kyselin
- 20-25 % bílkovin
- 10-15 % sacharidů ve formě vlákniny
- 25-35 % vysychavého oleje
Olej z konopí vyniká jedinečným komplexem esenciálních mastných kyselin. Dvě nejdůležitější mastné kyseliny představuje kyselina linolová (omega-6) a kyselina alfa-linolenová (omega-3). Zvláště tyto druhy mastných kyselin v našem stravování často chybí. Společně se lněnými semínky a semínky chia jsou hodnoceny jako jejich nejlepší zdroje.
Konopný olej a jeho účinky a užívání
V rámci prevence srdečních a cévních onemocnění se doporučuje nahradit konzumaci živočišných tuků za zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Konopná semínka jsou jednou z jejich dobrých alternativ.
Věděli jste, že 3-4 lžičky konopného oleje postačí na pokrytí doporučené denní dávky omega-3 a -6 mastných kyselin?
Konopí pomáhá v léčbě i prevenci
Olej lze využít při prevenci a léčbě:
- nádorových onemocnění
- srdečně-cévních onemocnění
- akné
dále:
- pomáhá při oslabení imunitního systému
- obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek
- ulehčuje menstruační problémy
- v boji proti suché pokožce
- ochraňuje buňky před oxidačním stresem
- díky obsahu chlorofylu působí také jako antioxidant
Jak se konopný olej vyrábí?
Olej získáme vylisováním konopných semen za studena. Obsahuje chlorofyl, který mu dává sytou, zlatavě zelenou barvu a chuť po oříškách.
Díky tomu, že olej neprochází chemickou rafinací, zachovává si veškeré nutričně cenné látky.
Snadná je i jeho domácí výroba. Pokud však nemáte čas, můžete jej zakoupit v obchodech se zdravou výživou nebo pohodlně přes internet.
Tipy pro jeho užívání a skladování
- Za studena vylisovaný olej je třeba uchovávat v chladu a temnotě.
- Vhodné je ho do několika měsíců spotřebovat.
- Tepelným zpracováním ztrácí svou hodnotu, proto se konopný olej hodí k užívání spíše ve studené kuchyni.
- V salátech se oříšková chuť konopného oleje obzvlášť dobře vyjímá.