Překyselení organismu neboli acidóza úzce souvisí s naším životním stylem. Největší roli hraje stres, nevhodné složení stravy, alkohol a kouření.
Obsah článku:
Acidobazická rovnováha
Překyselení organismu způsobuje přemíra kyselin nebo naopak nedostatek zásad. V těle zajišťuje ustálený poměr mezi tvorbou a vylučováním kyselin a zásad tzv. acidobazická rovnováha.
Ta je nepostradatelná k udržení homeostázy – schopnosti organismu vytvářet stabilní vnitřní prostředí důležité pro celkové zdraví. Neméně potřebná je i pro správnou činnost enzymů, trávení a určení rozvoje stárnutí.
Správné fungování acidobazické rovnováhy regulují vlastní kompenzační mechanismy těla. V průběhu stárnutí organismu se však tyto mechanismy postupně vyčerpávají a objevuje se sklon k rozvoji acidózy. Faktorů, které dokážou s acidobazickou rovnováhou zamávat, je však celá řada.
Rovnováhu pH vnitřního prostředí vykolejí:
- Přebytek jednoduchých cukrů
- Nadbytek bílkovin
- Nepoměr důležitých minerálů
- Celkové množství přijaté potravy
- Chronické záněty střev
- Způsob úpravy jídel
- Hltání a nedostatečné žvýkání potravy
- Znečištěný vzduch
- Elektrosmog
- Toxické látky
- Mělký povrchní dech
- Nedostatek nebo naopak přebytek pohybu
- Stres
Největší vliv na odklon z rovnováhy mají zejména zvýšená spotřeba cukru a perlivých sladkých nápojů, nevhodné stravovací návyky, každodenní stres, rychlé a nedostatečné žvýkání potravy, kouření, nadměrné užívání léků, nikotin a všudypřítomné toxiny kolem nás.
Test kyselosti z lékárny
O kyselosti či zásaditosti vypovídá hodnota pH. Tato veličina vyjadřuje koncentraci vodíkových iontů v roztoku. Roztok může být buď kyselý (pH nižší než 7), zásaditý (pH vyšší než 7) nebo neutrální (pH 7).
Zjistit stav překyselení organismu můžete dvěma způsoby. Prvním je cílené monitorování pH moči nebo krve laboratorním vyšetřením. Druhou variantu můžete provést sami doma bez pomoci lékaře.
Zajděte si do lékárny, požádejte o lakmusové papírky a krátkým ponořením papírku do ranní moče zjistíte, jaké máte aktuální pH. Podle barevné změny na papírku poznáte, zda je vaše moč spíše zásaditá (modré zbarvení) nebo spíše kyselá (červená barva).
Hlavní příznaky překyselení organismu
- bolesti hlavy
- chronická únava
- oslabená imunita
- pálení žáhy
- podrážděnost
- celulitida
- zvětšené póry v obličeji
- bledá, červená, šedá, nažloutlá nebo nazelenalá pleť
- suché a křehké vlasy
- problémy s lupy
- tenké nebo naopak velmi silné nehty
Acidózou to jen začíná
Vybočení z acidobazické rovnováhy má za následek zdravotní komplikace. „V kyselém prostředí se velmi dobře daří mikroorganismům, které svými výkaly přidávají další kyselý odpad do našeho těla. Objeví se nemoci, které přímo souvisí s životem mikroorganismů v našem těle – kvasinky, migrény, únavový syndrom, poruchy imunity, gynekologické problémy, ekzémy, astma. Děti jsou na překyselení ještě více citlivé než dospělí – mohou se u nich objevit například různé alergie, poruchy soustředění a snížená imunita,“ varuje před nebezpečím nutriční poradkyně a ředitelka centra Wellnessia Monika Divišová.
Podle blogerky Moniky, autorky Průvodce praktickým životem, je „vysoce okyselené tělo ideálním prostředím pro patogeny. Ty pak způsobují různé potíže – jako je zácpa, žaludek, infekce, kožní problémy, svalové křeče, bolesti hlavy, alergie, citlivé klouby, poruchy srdečního rytmu, houbové infekce, jako je kandida a mnoho dalších.
V pokročilejším stádiu mohou příznaky zhoršit nebo vyvolat diabetes, dnu, extrémní únavu, depresi a přetížení imunitního systému, což způsobuje vážnější chronická onemocnění, jako jsou onemocnění srdce a rakovina.“
Podle serveru Positivehealth.com ovlivňuje acidóza i hypotalamus mozku – hůře kvůli tomu spíme a obtížněji relaxujeme. To vede k zhoršené koncentraci a podrážděnému chování.
Jak odstranit překyselení organismu
Vhodným kombinováním zásaditých a kyselých potravin můžete zajistit harmonickou rovnováhu v těle. Odhad poměru mezi potravinami vás vrátí zpět do hodin matematiky. Při sestavování jídelníčku je důležité zařadit všechny hlavní živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky, vlákninu) a to v co nejlepší kvalitě a v optimálním množství. Jednu porci kyselinotvorné potraviny „vynulujete“ jednou porcí zásadotvorné potraviny. Abyste se mohli radovat z acidobazické rovnováhy, zařazujte v rámci dne ve stejném poměru potraviny kyselinotvorné i zásadotvorné.
Kyselinotvorná versus zásadotvorná strava: Co tedy jíst?
Pod pojmy kyselinotvornost a zásadotvornost se skrývá stav, který potrava po strávení v našem těle vyvolá. Citrón, ačkoliv je velmi kyselý, reaguje v těle silně zásadotvorně. Mléko a výrobky z něj se naopak chovají silně kyselinotvorně.
Zásadotvorné potraviny při překyselení organismu
- téměř veškerá zelenina a zralé ovoce
- mořské řasy
- mléčně kvašená zelenina
- lněná, slunečnicová, dýňová a sezamová semínka
- bylinky
- sójové produkty
Kyselinotvorné potraviny
- mléko a mléčné výrobky
- maso a uzeniny
- obiloviny (naklíčené ale mají menší kyselinotvorný dopad)
- luštěniny (naklíčené mají menší kyselinotvorný dopad)
- rajčata
- špenát
- jahody
- rebarbora
- veškeré sladkosti
- ořechy (s výjimkou mandlí)
- mák
- tuky a oleje
Jak na překyselený organismus? 2 tipy odborníků
Velmi inspirativní video o překyselení organismu natočil známý konzultant v oblasti poradenství ve výživě a lektor zdravé výživy Mgr. Martin Jelínek.