Bobujete s únavou, cítíte se nevýkonní nebo dostatečně nevyspalí? Tyto a jiné symptomy mohou poukazovat na nedostatek železa v krvi. Přečtěte si, jak železo doplnit přirozenou cestou.
Železo je pro tělo jedním z nepostradatelných minerálních prvků. Zatímco v podobě hemoglobinu a myoglobinu je nezbytné pro přenos dýchacích plynů, jako součást enzymů se podílí na tvorbě energie v buňkách organismu.
Nedostatek železa v krvi neboli chudokrevnost patří mezi nejčastější onemocnění spojované s výživou. Zajistit jeho optimální hladinu v krvi a předejít tak zdravotním komplikacím přitom často stačí úpravou stravovacích návyků.
Obsah článku:
Komu hrozí nedostatek železa?
- Vegetariánům, veganům a jiným alternativně se stravujícím jedincům
- Pravidelným dárcům krve
- Aktivním sportovcům
- Ženám v menstruačním období a období po porodu
- Těhotným a kojícím ženám
- Dětem, dospívajícím a seniorům
Odkud železo čerpat?
Železo získáte z rostlinných i živočišných zdrojů. Navzdory jeho nízké vstřebatelnosti existují potraviny schopné absorpci železa zvýšit či snížit. Jak železo z potravin nejlépe využít? Vím, co jím radí:
Využitelnost železa ze zeleniny, cereálií, luštěnin a ořechů je nižší, do pokrmu vždy nezapomeňte přidat trochu šťávy z citronu nebo pomeranče – vitamin C pomáhá k lepšímu vstřebávání železa z těchto zdrojů. Pohlídejte si, abyste hodinu před jídlem i po jídle nepili kávu či čaj. Raději je přesuňte na jiný čas – abyste železo z potravy opravdu využili.
Živočišné zdroje
- Játra
- Červené maso
- Bílé maso
- Ryby
Rostlinné zdroje
- Quinoa
- Čočka
- Fazole
- Hrášek
- Tofu
- Listová zelenina
- Kešu ořechy
- Spirulina
- Chia semínka
- Kapusta
Ukázka zdravého jídelníčku bohatého na železo
1. den
Snídaně: Pohankové vločky s mandlovým mlékem, chia semínky, jablkem a kardamomem
Svačina: Špenátová palačinka s rukolou a tofu tvarohem
Oběd: Celozrnné těstoviny s krevetami, vlašskými ořechy, citronem a rozmarýnem
Večeře: Salát z černé čočky s Halloumi sýrem, sušenými rajčaty, hummusem a čerstvou zeleninou
2. den
Snídaně: Celozrnná žitná (nasucho opečená) topinka se šťouchaným hráškem (zakápnutým citrónovou šťávou), klíčky a vařeným vejcem
Svačina: Datlová tyčinka s dýňovými semínky a kešu ořechy
Oběd: Dušené fazole s rajčatovou omáčkou, brambor pečený ve slupce
Večeře: Celozrnný kuskus s trhaným krůtím masem, pečenou dýní, nakládanou cibulí, fermentovanou i čerstvou zeleninou
3. den
Snídaně: Rýžová kaše s kokosovým mlékem, neslazenými kompotovanými meruňkami a hořkou čokoládou
Svačina: Celozrnná tortilla s listovým salátem a tuňákovou pomazánkou
Oběd: Vařená quinoa s pečeným česnekem, květákem, růžičkovou kapustou a brokolicí, tahini dresink
Večeře: Grilovaná kuřecí prsa se zeleninou a jogurtovým dipem
Pestrým jídelníčkem si pojistíte dostatek všech důležitých minerálů, vitaminů i dalších důležitých živin. Proto jídla střídejte a užívejte si jejich rozličné chutě i vůně.
Přejeme dobrou chuť 🙂