BezHladovění.cz

Jídelníček při chronické zácpě

Prosedíte denně dlouhé minuty na toaletě bez výsledku? Děje se tak opakovaně po dobu delší jak tři měsíce? Po vyloučení jiných zdravotních potíží následujte základní výživová doporučení.

Příčiny chronické zácpy

  • Nedostatečný příjem vlákniny a tekutin
  • Porucha hybnosti tenkého a tlustého střeva
  • Překážky ve střevech
  • Poruchy mechaniky vyprazdňování
  • Bolestivý nález v oblasti konečníku
  • Nezdravý životní styl
  • Psychosociální aspekty
  • Nedostatek pohybu
  • Negativní účinky léků

Dovedly vás k zácpě nezdravé stravovací návyky? Rychlou a trvale udržitelnou pomocí může být úprava stávajícího jídelníčku.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zácpa: rychlá pomoc v 5 jednoduchých krocích

Jak skoncovat s chronickou zácpou úpravou jídelníčku?

1. Pravidelnost v jídle

Zapomínáte během dne jíst? Nepravidelná strava nahrává zpomalení střevní pasáže a zhoršení peristaltiky střev. Doporučujeme proto rozložit celkový energetický příjem do několika denních porcí.

2. Dostatek tekutin

Kvalitu stolice významně ovlivňuje dostatečný pitný režim. Výše příjmu tekutin závisí na hmotnosti člověka, fyzické aktivitě a teplotě prostředí. Obvyklá rada zní 1,5 až 2 l tekutin čisté vody za den.

3. Vyšší příjem vlákniny

Při sestavování jídelníčku je třeba dbát na vyšší příjem vlákniny (25 až 30 g na den pro dospělého člověka), přírodního projímadla a současně prebiotika (nestravitelné potravinové složky). Vlákninu najdete v potravinách rostlinného původu (ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka).

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Vláknina a hubnutí: Proč je tak důležitá a kde ji najít?

4. Zařazení probiotik

Lepšímu trávení a vyprazdňování prospívá užívání probiotik. Namísto nejrůznějších preparátů je vhodné sáhnout po potravinách s jejich přirozeným výskytem (jogurt, kefír, acidofilní mléko, mléčně kvašená zelenina, fermentované sójové výrobky, fermentovaná zelenina, například kimchi).

Ukázkový jídelníček při chronické zácpě

1. den

Snídaně: Celozrnný chléb s kvalitní krůtí šunkou a čerstvou zeleninou

Svačina: Farmářský jogurt s mletými lněnými semínky a jahodami

Oběd: Dušená treska se zeleninou, rýže natural

Svačina: Jablko, ořechové máslo

Večeře: Pomalu tažený hovězí vývar s kusem masa, zeleninou a kroupami

2. den

Snídaně: Farmářský jogurt s ovesnými vločkami a sušenými švestkami

Svačina: Celozrnný chléb s tvrdým sýrem a fermentovanou zeleninou

Oběd: Pečené kuře s vařeným bramborem a domácím neslazeným meruňkovým kompotem

Svačina: Kefír

Večeře: Listový salát s tuňákem, quinoou a olivovým olejem

3. den

Snídaně: Celozrnný chléb s ořechovým máslem a čerstvou zeleninou

Svačina: Farmářský jogurt s vařenou pohankou a malinami

Oběd: Batátové noky s tofu a kysaným zelím

Svačina: Domácí neslazený hruškový kompot s mletými konopnými semínky

Večeře: Hummus s čerstvou zeleninou

Přejeme dobrou chuť a zdravé zažívání 🙂

P. S. Vyzkoušejte také další zdravé jídelníčky z kuchyně BezHladovění, například pro zdravé trávení nebo 2. díl jídelníčku proti zácpě.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend