Kategorie - Recepty s čočkou

Čočka je výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a dalších živin. Obsahuje vitaminy B1, B6, kyselinu listovou, měď, fosfor a vápník. Dodá vám mnohem více železa než stejné množství masa. Proto je ideální potravinou pro vegetariány a vegany.

Díky vysokému obsahu vlákniny čočka podporuje střevní peristaltiku a působí proti zácpě. Vláknina na sebe váže cholesterol a působí jako účinná prevence i léčba vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Pro vysoký obsah železa se čočka doporučuje při chudokrevnosti. Tato luštěnina je ideální i pro diabetiky, protože se sacharidy během trávení uvolňují velmi pomalu a po konzumaci nehrozí náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi. 

Málokdo si dokáže představit novoroční oběd bez vařené čočky na kyselo, která symbolizuje peníze a bohatství. Obvykle se podává s uzeným masem nebo vařeným vejcem a kyselou okurkou. Kromě české klasiky patří mezi oblíbené recepty červená čočka na kari, teplý salát s čočkou, čočkové karbanátky, rýžový pilaf s čočkou nebo čočková polévka.

Přečtěte si více v našem magazínu: