Kategorie - Recepty s čočkou

Čočka je výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a dalších živin. Obsahuje vitaminy B1, B6, kyselinu listovou, měď, fosfor a vápník. Dodá vám mnohem více železa než stejné množství masa. Proto je ideální potravinou pro vegetariány a vegany.

Díky vysokému obsahu vlákniny čočka podporuje střevní peristaltiku a působí proti zácpě. Vláknina na sebe váže cholesterol a působí jako účinná prevence i léčba vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Pro vysoký obsah železa se čočka doporučuje při chudokrevnosti. Tato luštěnina je ideální i pro diabetiky, protože se sacharidy během trávení uvolňují velmi pomalu a po konzumaci nehrozí náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi. 

Málokdo si dokáže představit novoroční oběd bez vařené čočky na kyselo, která symbolizuje peníze a bohatství. Obvykle se podává s uzeným masem nebo vařeným vejcem a kyselou okurkou. Kromě české klasiky patří mezi oblíbené recepty červená čočka na kari, teplý salát s čočkou, čočkové karbanátky, rýžový pilaf s čočkou nebo čočková polévka.

Přečtěte si více v našem magazínu:

RECEPT: Čočková polévka na egyptský způsob

Nestihli jste novoroční čočkovou, a nepojistili si tak peníze na celý rok? Nevadí. Zdraví je stejně přednější. Odborníci radí aspoň 2 porce luštěnin týdně. Napravte ztrátu třeba báječným receptem na čočkovou polévku od...

RECEPT: Novoroční čočková sekaná

Domácí sekaná? Nemusí být pouze z masa dělaná. Připravená z čočky chutná dokonale, proto neměla by chybět na novoročním stole. Hojnost v dalším roce nechť vám přinese a každoroční tradicí ať stane se...