BezHladovění.cz

Ukázkový jídelníček bez bílého cukru: II. díl

Nadměrná konzumace jednoduchých cukrů negativně ovlivňuje lidské zdraví. Co s tím? Vyzkoušejte ukázkový jídelníček a uvidíte, že se bez slazení v pohodě obejdete.

Přestože je vyšší příjem jednoduchých sacharidů spojován s řadou onemocnění, vyloučit je z jídelníčku nelze. Jejich spotřebu však můžete mít pod kontrolou.

Podle Vím, co jím, by měly jednoduché sacharidy tvořit nanejvýš 10 % z celkového energetického příjmu. Tuto doporučenou denní dávku můžete pokrýt porcí klasického bílého cukru či jeho prospěšnějšími alternativami včetně cukru obsaženém v ovoci.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ukázkový jídelníček bez bílého cukru: I. díl

Jinak tomu je v případě složených, tzv. komplexních sacharidů, které by měly být v jídelníčku zastoupeny 40 až 45 % z přijaté energie. Komplexní sacharidy, představují nejvýznamnější zdroj energie, stabilizují hladinu glukózy v krvi, dodávají vlákninu, vitaminy a minerální látky.

reklama

Doporučujeme

FotoPopis
pribory

Jídelníček na míru podle vašeho BMI - na 30 dní a zdarma!

Hubněte zdravě a chutně s jídelníčkem na následující měsíc. Stačí vyplnit pár základních údajů a získáte zdravý jídelníček na míru zdarma.

Prohlédnout si proměny klientů 

Ukázkový jídelníček s nízkým obsahem jednoduchých cukrů

1. den

Snídaně: Krupicová kaše s kokosovým olejem, skořicí, kardamomem a raw kakaem

Svačina: Ovocný salát (jablko, jahody, meloun), hrst dýňových semínek

Oběd: Celozrnné těstoviny s cizrnou a pikantní rajčatovou omáčkou

Večeře: Listový salát se špaldou, pečenými paprikami, grilovanou cuketou, feta sýrem a bylinkovým pestem

2. den

Snídaně: Celozrnný chléb s míchanými vejci a kvašenou zeleninou

Svačina: Domácí ořechová granola s bílým jogurtem a lesním ovocem

Oběd: Pečené kuře s bylinkami a celozrnnou rýží

Večeře: Listový salát s falafelem, čerstvou zeleninou a brokolicovými klíčky

3. den

Snídaně: Ovesné vločky s mlékem, chia semínky, borůvkami a ořechovým máslem

Svačina: Celozrnná tortilla s kozím sýrem, rukolou a neslazeným brusinkovým džemem

Oběd: Pomalu pečený telecí jazyk se strouhaným jablkem a křenem, celozrnný chléb

Večeře: Poke bowl s quinoou, edamame lusky, rajčaty, grilovanou cibulí a artyčoky

Přejeme dobrou chuť a radost z dostatku energie na všechno, co vás baví 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend