Jak připravit luštěniny chutně? Jedním z nejlepších způsobů je cizrnový falafel. Stává se z něj už taková klasika. Garantujeme, že jakmile jej jednou vyzkoušíte, určitě se k němu rádi brzy vrátíte.
Obsah článku:
Co je to falafel?
Bezmasý pokrm původem z Egypta. Originální recept na falafel sestává z různých bobů typických právě pro severní Afriku. V našich zeměpisných šířkách se připravuje nejčastěji jako cizrnové karbanátky pečené v troubě.
Falafel
Ingredience:
- 400 g uvařené cizrny (1 plechovka)
- 1 malá šalotka
- 1 stroužek česneku
- Hrst sladkolisté petržele
- Špetka mletého koriandru
- Špetka mletého římského kmínu
- Špetka chilli
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Cizrnu slijeme a rozmixujeme s nadrobno nakrájenou šalotkou.
- Dochutíme česnekem, petrželí, koriandrem, římským kmínem, chilli, solí, pepřem a ještě chvíli mixujeme v hladkou hmotu.
- Tu dáme tuhnout do lednice zhruba na hodinu.
- Poté pomocí rukou tvarujeme menší kuličky, které rozložíme na pečicím papírem vyložený plech.
- Pokapeme olivovým olejem a dáme péct zhruba na 20 minut a pravidelně otáčíme. Případně můžeme i smažit na pánvi.
Počet porcí: 2
TIP: Falafel se obvykle podává s jogurtovým dresinkem a seznamovou pastou tahini v pita chlebu, případně se salátem tabouleh (kuskus/bulgur s rajčaty, okurkou, jarní cibulkou, petrželí).
Přejeme dobrou chuť!