BezHladovění.cz

Po čem ženy nejvíce tloustnou?

Ženy mají oproti mužům přirozeně méně svalů a zhruba o 5 % více tuku. Složitější hormonální procesy navíc způsobují větší sklony k ukládání tuků. Zjistěte, jak se při hubnutí vyhnout zbytečným chybám!

Nejčastější chyby, které dělají ženy při hubnutí

Za problémy s přibíráním málokdy stojí konkrétní druhy potravin. Dokonce ani pizza nebo hamburger nejsou problém, pokud si je dopřejeme občas a s rozumem. Důvodem, proč hubnutí stávkuje, bývá spíše některá z těchto chyb:

  • Jíme málo – ženy často chtějí zhubnout tak, že omezí jídlo. Tělo si však malé porce jídla ukládá do tukových zásob. Váha sice může chvíli klesat, ale místo tuků ztrácíme svaly.
  • Pijeme málo – voda je pro hubnutí klíčová. Její množství v ženském těle kolísá v rámci měsíčního cyklu. Při hubnutí dbejte na pravidelný přísun vody po celý den.
  • Bojíme se tuků – i při redukci váhy bychom měli dodržet +- 30% příjem energie právě z tuků. Musíme se však naučit rozlišovat kvalitní a nekvalitní tuky.
  • Nehlídáme sacharidy s vysokým glykemickým indexem – ne tuky, ale cukry bývají příčinou nabírání váhy. Omezte slazení nápojů a pečlivě čtěte informace o složení potravin.
  • Stresujeme se svým vzhledem – muži bývají obecně „více v pohodě“, a kolísání váhy je tak trápí mnohem méně.

Problém č. 1: Nekvalitní sacharidy

Sacharidy by měly i při hubnutí tvořit asi 40 % energetického příjmu. Ale pozor! Kvalitní sacharidy. Tedy s nízkým glykemickým indexem. Zvyšují hladinu glukózy v krvi postupně a nepřeměňují se hned na tukové zásoby. Z příloh jsou vhodné například brambory vařené v páře, celozrnné těstoviny nebo tmavá rýže.

Referenční hodnotou glykemického indexu je glukóza. Její GI = 100.

Nevhodné potraviny GI Vhodné potraviny GI
Smažené hranolky 90 Brambory připravené na páře 65
Bílá rýže předvařená (sáčky) 85 Hnědá rýže 54
Špagety vařené přes 20 minut 60 Špagety vařené 10 minut 41
Rohlík bílý 70 Žitný, ovesný chléb 44, 47
Mouka bílá hladká (pšeničná) 70 Mouka z pohanky 50

Na která jídla a nápoje si dát pozor?

Především na nekvalitní sacharidy a nevhodné technologie zpracování potravin a nápojů (smažená a fritovaná jídla a uměle doslazované vody, džusy nebo limonády).

1. Slazená káva, čaj a další nápoje (džusy, vody, limonády)

Nevhodnost konzumace bílého cukru při hubnutí asi nemusíme připomínat. Denní doporučená dávka bílého cukru je zhruba 25 gramů, tedy asi 4 kávové lžičky. 1 malá plechovka limonády ale obsahuje až 3násobek! Omezte slazení nápojů a vyhněte se kupovaným limonádám.

slazený čaj

2. Pečivo z bílé mouky

Sladké i slané pečivo z bílé mouky rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi, která hned zase klesá. Což vyvolává brzký pocit hladu. Pozor i na uměle obarvené a vícezrnné pečivo. Nejlépe tělo využije sacharidy z celozrnného pečiva.

3. Kupované snídaňové cereálie, müsli a proteinové tyčinky

Obsahují v průměru až 30 % cukru, zato daleko méně bílkovin, než bychom čekali. Pro podobné produkty vyrazte raději do obchodů se zdravou výživou. I tam ale bedlivě sledujte složení. Ideální je připravit si sypané müsli nebo zdravé tyčinky sami doma.

snídaňové lupínky, corn flakes, cereálie

4. Nápoje a potraviny s umělými sladidly

Dietní „light“ nápoje a jídla sice mají méně cukrů a kalorií, ale to neznamená, že jsou zdravé. Lidé, kteří pijí dietní colu, mají pořád zhruba 6× větší problémy s centimetry v pase, než lidé, kteří colu nepijí vůbec. Mohou za to receptory v tenkém střevě, které reagují na umělá sladidla podobně jako na klasický cukr.

5. Alkohol

Například pivo patří k potravinám s nejvyšším glykemickým indexem vůbec (110). V těsném závěsu se drží i tvrdý alkohol.

6. Rýžové a kukuřičné chlebíky bez oblohy

I tzv. „polystyreny“ jsou zdrojem sacharidů s vyšším glykemickým indexem. Doplňte je kvalitní bílkovinou (třeba šunkou) a kouskem zeleniny, jinak po nich rozhodně nezhubnete.

rýžové a kukuřičné chlebíky

7. Potraviny s velkým obsahem soli

Jsme národ rekordmanů v pojídání soli a výrobků s velkým obsahem sodíku (uzeniny, tavené sýry, instantní jídla, slané pochoutky, ale třeba i minerální vody). Sodík však zvyšuje zadržování vody v tkáních mimo buňky. Nepřibíráme tak tuk, ale zbytečnou vodu.

Další potraviny, které nečekaně brzdí hubnutí

miska a sovocem

  • Sladké ovoce – nepřehánějte to ani s ovocem! I když obsahuje přírodní cukr – fruktózu, i po ní můžeme přibrat. Mezi ovoce s vyšším glykemickým indexem patří třeba meloun, ananas nebo meruňky.
  • Sója – je lehce stravitelná, obsahuje zdravé aminokyseliny i proteiny. Zároveň však i řadu anti-nutrientů, které mohou nevhodně ovlivňovat trávení škrobů, cukrů a využití minerálních látek. Proto se po snědení většího množství sóji cítíme „nafouklí“. I tady platí všeho s mírou.
Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama