Nejlepší recepty na čevabčiči dle foodblogerů pro milovníky masa i vegany

Čevabčiči je národní balkánský pokrm, žádné obyčejné jídlo z mletého masa, jež znáte ze školní jídelny s tunou hořčice a cibule. Pravé čevapčiči je z jehněčího masa na grilu a podává se s tradiční zeleninovou omáčkou a cibulí. Jaký recept je ten nejlepší?

Kde se vzal balkánský národní pokrm čevapčiči

Balkánci tento recept pravděpodobně převzali od Turků z doby Osmanské říši, jež Balkánský poloostrov několik staletí ovládala. V podstatě se jedná o upravený turecký kebab, což lze slyšet i v originálním názvu ćevap, které vychází právě z tureckého slova kebab. 

Čevabčiči je tradiční balkánský pokrm, na který v mírně odlišné podobě narazíte v Bosně a Hercegovině, v Srbsku, Maďarsku, Chorvatsku, Bulharsku, Rumunsku i Albánii, kde se malé válečky různě kořeněného mletého masa grilují na špejli, podávají se s ajvarem a smetanou, pokrájenou červenou cibulí a chlebovými plackami somun.

Samozřejmě platí, že každá balkánská oblast má vlastní a zaručeně pravý recept na čevapi. Používají přitom trochu odlišné kombinace masa a koření.

  • Například Chorvaté jej připravují z jehněčího masa, případně kombinace jehněčího a hovězího a používají směs koření zvanou čubrica, která obsahuje například pískavici a saturejku. 
  • Bulhaři taktéž používají koření čubrica.
  • Bosenci mají nejraději čevapčiči z jehněčího masa ochucené fenyklem.
  • Srbové místo válečků připravují z mletého masa placku neboli pljeskavicu ze směsi jehněčího, hovězího a vepřového masa.

Česká varianta čevabčiči používá často směs hovězího a vepřového mletého masa, které je dochuceno solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Smaží se na pánvi, pečou se v troubě a v létě se i grilují. Podávají se s cibulí, plnotučnou hořčicí, kečupem a vařeným bramborem či hranolkami.

ZNÁTE VŠECHNY NÁZVY PRO TENTO NÁRODNÍ BALKÁNSKÝ POKRM? Používá se čevapčiči, čevabčiči, čevapi, mititei, kjufteta, kebabče či kebab. Co se týče v Česku prvních dvou používaných názvů, správně jsou dle pravidel pravopisu oba.

Co je čevabčiči a jak se správně připravuje

Národní balkánská pochoutka se většinou připravuje z jemně mletého libového jehněčího nebo skopového masa, případně ze směsi jehněčího a hovězího. S kořením se do masa přidává najemno nakrájená orestovaná cibule a směs koření (např. výše zmíněná čubrica). 

Aby se všechny suroviny perfektně spojily a vytvořily hladkou směs, do směsi se přidává trocha ledové vody. Ze směsi se tvarují válečky, které se napichují na špejle a připravují se na grilu. Doporučeno je nechat připravenou směs několik hodin odpočinout v ledničce, a teprve poté z ní vytvořit válečky či šišky.

Hotové čevapčiči se podávají s chlebovými plackami, vařenými nebo pečenými bramborami a v poslední době i hranolky. Chybět nesmí nakrájená červená cibule a zeleninová čalamáda ajvar, která se připravuje z pečených paprik a lilku, zakysaná smetana (může být i tvaroh či tučný bílý jogurt).

Recept na domácí ajvar

Tradiční balkánskou omáčku ajvar připravovanou z pečené zeleniny můžete už koupit i v českých obchodech. Můžete si ale také dát tu práci a připravit si domácí ajvar s bohatou chutí pečené letní zeleniny. 

Ajvar se hodí k čevabčiči, ke grilovanému masu a zelenině obecně, ale i jako pomazánka na pečivo. Také se podává k sýrům.

Suroviny:

  • 7 červených paprik, 
  • 1 zralý lilek, 
  • 5 stroužků česneku, 
  • 100 ml slunečnicového oleje (může být i olivový), 
  • ocet,
  • sůl a pepř,
  • máte-li rádi pikantní jídla, přidejte ½  pálivé papričky.

Postup:

Zapněte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj celé papriky i lilek, který předtím na několika místech propíchejte vidličkou. Vložte plech do vyhřáté trouby a pečte po dobu 40 minut, dokud povrch zeleniny neztmavne a nezkrabatí se slupka.

Papriky oloupejte, rozkrojte a odstraňte semena. Lilek nakrájejte. Vložte do většího hrnce a přidejte prolisovaný česnek, olej, sůl a pepř a případně i nasekanou chilli papričku. Zeleninu rozmačkejte nebo rozmixujte, chcete-li jemnější směs. Vařte bez poklice na mírném plameni za občasného promíchání přibližně 2 hodiny. 

Výsledkem by měla být hustá a dobře propojená zeleninová směs. Ochutnejte a je-li třeba osolte a přidejte trochu octa. Směs rozdělte do sterilizovaných sklenic, nechte vychladnout a uchovávejte v lednici nebo sklenice zavařte. 

VÍTE, ŽE SATUREJKA ZLEPŠUJE TRÁVENÍ? Silně aromatická bylina je hlavní přísadou směsi koření čubrica, která kromě saturejky může obsahovat směsi semena pískavice, sůl, pálivé papričky a mouku z opražené kukuřice. Samotná saturejka má příznivý vliv na trávicí soustavu a pomáhá při trávení těžkých jídel. Balkánci čubricu přidávají hlavně do pokrmů, které se připravují na grilu.

Recept na domácí balkánské chlebové placky

Kromě běžných brambor si můžete připravit originální chlebové placky. Můžete je přikusovat nebo rozkrojit a čevapi s cibulí, ajvarem a salátem vložit dovnitř a připravit si tak “balkánský burger”. S přípravou placek začněte s dostatečným předstihem.

Suroviny na 15 placek:

  • 1 kg hladké mouky
  • 530 ml vlažné vody
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • špetka cukru
  • 3 lžíce olivového oleje 

Postup:

Droždí rozmíchejte cca ve 200 ml vody, přidejte malou špetku cukru a nechte vzejít kvásek. Hladku mouku prosejte a smíchejte se solí. Přidejte tři lžíce olivového oleje, hotový kvásek a dolijte zbytek vody. Suroviny důkladně promíchejte a pomalým hnětením vypracujte hladké a pružné těsto.

Těsto potřete olivovým olejem a nechte cca jednu hodinu kynout při pokojové teplotě. Potom těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 15 stejně velkých dílů a vytvořte z nich malé bochánky. Přikryjte a nechte odpočinout dalších 10 minut.

Bochánky rozválejte na placky vysoké 0,5 centimetru. Znovu přikryjte a počkejte dalších 15 minut. Rozpalte suchou pánev s nepřilnavým povrchem a každou placku zprudka opečte z obou stran. Můžete potřít olivovým olejem.

balkánské chlebové placky

TIP: Placky můžete opéct jen z jedné strany a neopečenou stranu posypat arabským sýrem Akawi a zapéct v troubě při teplotě 250 °C. Sýr je třeba několik hodin namáčet v čisté vodě, aby nebyl tak slaný. Vodu několikrát vyměňte, poté sýr osušte a nastrouhejte. Akawi vyrábí i česká společnost Madeta, která ho vyváží do Arabských emirátů.

Balkánská specialita čevabčiči podle Vítka u plotny

Suroviny na 24 kusů:

  • 600 g hovězí loupané plece
  • 400 g vepřového bůčku bez kosti
  • 1 vejce
  • 2 středně velké cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce koření čubrica nebo alespoň saturejka
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • špetka chilli a drceného kmínu
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce jemně perlivé vody

Postup:

Cibule nakrájejte na drobno a na pánvi orestujte dozlatova. Dejte stranou vychladnout. Směs mletého masa ve větší míse dobře smíchejte s prolisovaným česnekem, čubricou, paprikou, kmínem, pepřem, solí, chilli, vejcem a perlivou vodou. Nechte cca 3 hodiny odpočinout v lednici.

Zapněte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Namáčejte si obě ruce ve vodě a ze směsi vytvarujte cca 24 válečků. Vyložte je na plech a dejte péct na 15 minut.

Vítek čevabčiči podává “po česku”, tedy s vařenými brambory s máslem a sypané petrželkou a najemno nakrájenou cibulkou a plnotučnou hořčicí. Chcete-li být tradiční, hořčici vyměňte za domácí nebo koupený ajvar a brambory za chlebové placky.

Vítek radí: Do čevabčiči nikdy nepřidávejte strouhanku nebo mouku a válečky nepečte příliš dlouho, aby zůstaly krásně šťavnaté a nadýchané.

Originální recept najdete na blogu Vítek u plotny pod názvem Balkánská specialita.

balkánská specialita

Mlsná vařečka a její šťavnaté čevabčiči z trouby

Suroviny na 24 kusů:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 500 g mletého jehněčího nebo vepřového masa
  • 2 středně velké cibule
  • 1 lžíce vepřového sádla 
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • sůl a pepř
  • červená cibule k podávání

Postup:

Cibule oloupejte. Na pánvi rozehřejte sádlo a orestujte na něm najemno nakrájené cibule. Nechte vychladnout. K cibuli přidejte mleté maso, vajíčko, mletou papriku, sůl a pepř a vše pořádně promíchejte.

Zapněte troubu na 180 °C. Rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte z masa stejně dlouhé válečky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 15 až 20 minut.

Hotové čevabčiči podávejte s bramborem, cibulí nakrájenou na kolečka, ledovým salátem a hořčicí nebo tradičním ajvarem a zakysanou smetanou. 

Originální recept najdete na blogu Mlsná Vařečka pod názvem Čevabčiči na plechu v troubě.

čevabčiči na plechu v troubě

Bulharské karbanátky kjufteta podle blogu Tadyhlady.cz

Suroviny na 20 větších kusů:

  • 1 kg dobrého mletého vepřového masa (plecko, kýta nebo směs)
  • 1 velká cibule
  • 3 velké lžíce bílého jogurtu
  • 2 vejce 
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • větší hrst drceného koření džodžen (divoká máta)
  • větší hrst sušené saturejky bez stonků
  • 1/2 oblíbeného chleba
  • 100 ml studené vody
  • sůl a pepř
  • hladká mouka
  • slunečnicový olej na smažení

Postup:

Kvalitní mleté maso vložte do mísy a přidejte k němu najemno nakrájenou cibuli, bílý jogurt a dvě vejce. Přisypte mletou papriku, divokou mátu, saturejku, sůl a pepř. Z chleba vydlabejte střídku a přidejte ji do mísy. Nakonec přidejte studenou vodu a směs důkladně promíchejte.

Směs nechte několik minut odležet, a poté z ní vytvořte zhruba 20 stejných dílů. Namočte si ruce a vypracujte válečky či bochánky, které ze všech stran lehce pomoučňete a pokládejte je na pečicí papír.

Bulharskou variantu čevabčiči smažte na pánvi ve vyšší vrstvě oleje, dokud nemají zlatavou kůrku. Dávejte si ale pozor, abyste je nespálili, a kjufteta zůstaly šťavnaté.

Hotové karbanátky podávejte například s čerstvým pečivem, chlebovými plackami, vařenými i pečenými brambory, s nakládanými okurkami, plnotučnou hořčicí či ajvarem a tučným bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Originální recept najdete na blogu Tadyhlady.cz pod názvem Bulharské karbanátky kjufteta.

bulharské karbanátky kjufteta

Veganské pohankové čevabčiči podle Bezhladoveni.cz

Pro ty, co se z nějakého důvodu vyhýbají masu, máme i vlastní bezmasou variantu.

Suroviny:

Postup:

Chia semínka zalijte vodou a dejte stranou. Pohanku uvařte a nechte vychladnout. Zapněte troubu na 180 °C. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno, oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte. Všechny ingredience vložte do mísy a rozmixujte. Z hotové směsi vytvarujte stejně velké válečky, vložte je na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě dozlatova.

Originální recept najdete na našich stránkách Bezhladoveni.cz.

pohankové čevabčiči z trouby

Další recepty s mletým masem na Bezhladoveni.cz

Závěrečné shrnutí: Originální čevapčiči vyžaduje dobré maso i čas

Pokud se rozhodnete pustit se do přípravy pravého balkánského čevapčiči, nezapomeňte:

  • na kvalitní mleté maso, které by ideálně mělo obsahovat jak libovou, tak i tučnější “šťavnatější” složku,
  • koupit originální balkánské koření čubrica nebo alespoň saturejku,
  • do masové směsi přidat jemně perlivou vodu, která čevapčiči učiní šťavnatější a nadýchanější,
  • nechat zpracovanou masovou směs odležet v lednici alespoň 2 hodiny,
  • si připravit domácí ajvar z pečených paprik a lilku a balkánské chlebové placky.
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít