Návod na nejlepší jedlé dárky k Vánocům

Chcete překvapit letos své blízké něčím originálním? Zaručujeme vám, že jedlé, ručně vyráběné dárky jsou ty nejlepší. Všichni se budou olizovat až za ušima!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma

Nakládaný hermelín

Hermelín naložený v kvalitním rostlinném oleji a koření potěší každého, kdo si libuje v pikantních pokrmech. Konkrétní druhy i množství koření závisí na strávníkovi, který tento dárek dostane. V případě, že obdarovaný nemá rád pálivá jídla, použijte raději více cibule, obyčejné papriky a bobkového listu. Milovníka chilli naopak šetřit nemusíte.

Suroviny (1 sklenice):

  • 4 ks hermelínu
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • 3 ks bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček barevného pepře
  • 1 lžička sušené pálivé papriky
  • 1 lžička sušené sladké papriky
  • 5 nakládaných kapií
  • 1–3 čerstvé nebo sušené chilli papričky
  • Kvalitní rostlinný olej

Postup:

  1. Hermelíny rozkrojte na poloviny. Stroužky česneku prolisujte a chilli papričky i kapie nakrájejte na kousky. Cibuli pokrájejte na tenká kolečka.
  2. Na dno zavařovací sklenice položte první plátek hermelínu. Potřete ho prolisovaným česnekem, osolte, opepřete, okořeňte sladkou i pálivou paprikou a posypejte cibulí a kousky kapií a chilli papriček. Nezapomeňte přidat nové koření a kuličky barevného pepře.
  3. Přiklopte druhou polovinou hermelínu, kterou opět zasypte kořením a zeleninou.
  4. Takto pokračujte, až vám dojdou suroviny. Nebojte se koření vměstnat do všech záhybů a směs pořádně upěchovat, aby se do sklenice všechno vešlo.
  5. Nakonec hermelíny zalijte až po okraj kvalitním rostlinným olejem. Počkejte, dokud nevyplavou vzduchové bublinky a sklenici uzavřete.
  6. Nakládaný hermelín nechte uložený alespoň 5 dní při pokojové teplotě, aby se všechny chutě dokonale propojily.
nakládaný hermelín

Ořechy v medu

Oříšky zalité sladkým zlatavým medem jsou zdravou pochoutkou pro milovníky sladkého. Přípravou přitom strávíte jen pár minut. Musíme vás ale varovat – ořechy v medu jsou totiž vysoce návykové. Obdarovaný bude chtít další a další…

Suroviny:

  • Hrst vlašských ořechů
  • Hrst para ořechů
  • Hrst mandlí
  • Květový med

Postup:

  1. Oříšky krátce opražte na pánvi bez oleje a nechte vychladnout.
  2. Nasypte je do sklenice a zalijte až po okraj medem.
  3. Počkejte, až se ven dostanou všechny bublinky a sklenici uzavřete.
  4. Oříšky by se měly v medu nakládat minimálně 3 dny při pokojové teplotě.
ořechy v medu

Pečený čaj

Pečený čaj perfektně zahřeje i v opravdu chladných zimních dnech. Při výrobě domácího pečeného čaje máte navíc kontrolu nad tím, které ovoce použijete a v jakém množství. Můžete se tak jednoduše přizpůsobit chutím obdarovaného a dát mu to, co má opravdu rád.

Suroviny:

  • 2 jablka
  • 2 hruška
  • 1 citrón
  • 2 pomeranče
  • 2 mandarinky
  • 50 g mražených borůvek
  • 50 g mražených jahod
  • 2 lžíce rozinek
  • 3 ks celé skořice
  • 3 ks celého badyánu
  • 6 ks hřebíčku
  • 250 g třtinového cukru

Postup:

  1. Citrón, pomeranče i mandarinky oloupejte, odstraňte z nich bílé blanky, které jsou příliš hořké, a vše pokrájejte na malé kostičky.
  2. Jablka i hrušky omyjte, zbavte jádřinců a také nakrájejte na malé kostičky.
  3. Do pekáčku vložte citrusy, jablka, hrušky, mražené jahody i borůvky a rozinky.
  4. Přidejte skořici, badyán, hřebíček a zasypte je třtinovým cukrem.
  5. Směs pořádně promíchejte a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia přibližně na 45 minut.
  6. Jakmile ovoce změkne a pustí šťávu, máte hotovo.
  7. Pečený čaj plňte do čistých zavařovacích skleniček. Zavíčkujte a obráťte dnem vzhůru.
  8. Takto zakonzervovaný čaj by měl vydržet alespoň 4 týdny. Raději jej ale uchovávejte v ledničce.
pečený čaj

Zázvor s medem a citrónem

Tato kombinace je perfektní jako první pomoc při nemoci, ale funguje i jako účinná prevence. Stačí nabrat lžičku této směsi, přelít horkou vodou a výborný nápoj je na světě. Zázvor v medu potěší nejednoho vyznavače přírodní medicíny a teplých nápojů.

Suroviny:

  • 1 velký kořen čerstvého zázvoru
  • 2 bio citróny
  • Med (dle velikosti sklenice)

Postup:

  1. Citróny omyjte, osušte a nakrájejte na velmi tenké plátky.
  2. Zázvor důkladně oloupejte a stejně jako citróny nakrájejte na tenké plátky.
  3. Citróny se zázvorem nandejte do sklenice a hojně zalijte medem.
  4. Směs nechte odpočívat několik dní v lednici.
zázvor s medem a citrónem

Ořechová směs s chilli

Oříšky obalovanými v chilli koření potěšíte každého, kdo rád večer u televize zobe něco dobrého. Kromě chilli můžete do směsi přidat i další koření, jako například tymián, rozmarýn nebo kari.

Suroviny:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g arašídů
  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g mandlí
  • 50 g makadamových ořechů
  • 50 g kešu ořechů
  • Sušené chilli
  • Sůl
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru

Postup:

  1. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozložte všechny ořechy.
  2. Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a opékejte přibližně 10 minut.
  3. Po 10 minutách vyndejte z trouby a přidejte třtinový cukr, slunečnicový olej, sůl a chilli podle chuti.
  4. Směs pořádně promíchejte, aby se ořechy v koření obalily a dejte péct ještě na dalších 5 minut.
  5. Ořechy nechte vychladnout a poté je vložte do skleničky nebo do ozdobného sáčku. Obdarovaný by je měl zkonzumovat nejlépe do 7 dnů.
ořechová směs s chilli

Tak šťastné a pochutnané!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Nenechte si ujít