Chcete překvapit letos své blízké něčím originálním? Zaručujeme vám, že jedlé, ručně vyráběné dárky jsou ty nejlepší. Všichni se budou olizovat až za ušima!
Nakládaný hermelín
Hermelín naložený v kvalitním rostlinném oleji a koření potěší každého, kdo si libuje v pikantních pokrmech. Konkrétní druhy i množství koření závisí na strávníkovi, který tento dárek dostane. V případě, že obdarovaný nemá rád pálivá jídla, použijte raději více cibule, obyčejné papriky a bobkového listu. Milovníka chilli naopak šetřit nemusíte.
Suroviny (1 sklenice):
- 4 ks hermelínu
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- Sůl
- Pepř
- 3 ks bobkového listu
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček barevného pepře
- 1 lžička sušené pálivé papriky
- 1 lžička sušené sladké papriky
- 5 nakládaných kapií
- 1–3 čerstvé nebo sušené chilli papričky
- Kvalitní rostlinný olej
Postup:
- Hermelíny rozkrojte na poloviny. Stroužky česneku prolisujte a chilli papričky i kapie nakrájejte na kousky. Cibuli pokrájejte na tenká kolečka.
- Na dno zavařovací sklenice položte první plátek hermelínu. Potřete ho prolisovaným česnekem, osolte, opepřete, okořeňte sladkou i pálivou paprikou a posypejte cibulí a kousky kapií a chilli papriček. Nezapomeňte přidat nové koření a kuličky barevného pepře.
- Přiklopte druhou polovinou hermelínu, kterou opět zasypte kořením a zeleninou.
- Takto pokračujte, až vám dojdou suroviny. Nebojte se koření vměstnat do všech záhybů a směs pořádně upěchovat, aby se do sklenice všechno vešlo.
- Nakonec hermelíny zalijte až po okraj kvalitním rostlinným olejem. Počkejte, dokud nevyplavou vzduchové bublinky a sklenici uzavřete.
- Nakládaný hermelín nechte uložený alespoň 5 dní při pokojové teplotě, aby se všechny chutě dokonale propojily.
Ořechy v medu
Oříšky zalité sladkým zlatavým medem jsou zdravou pochoutkou pro milovníky sladkého. Přípravou přitom strávíte jen pár minut. Musíme vás ale varovat – ořechy v medu jsou totiž vysoce návykové. Obdarovaný bude chtít další a další…
Suroviny:
- Hrst vlašských ořechů
- Hrst para ořechů
- Hrst mandlí
- Květový med
Postup:
- Oříšky krátce opražte na pánvi bez oleje a nechte vychladnout.
- Nasypte je do sklenice a zalijte až po okraj medem.
- Počkejte, až se ven dostanou všechny bublinky a sklenici uzavřete.
- Oříšky by se měly v medu nakládat minimálně 3 dny při pokojové teplotě.
Pečený čaj
Pečený čaj perfektně zahřeje i v opravdu chladných zimních dnech. Při výrobě domácího pečeného čaje máte navíc kontrolu nad tím, které ovoce použijete a v jakém množství. Můžete se tak jednoduše přizpůsobit chutím obdarovaného a dát mu to, co má opravdu rád.
Suroviny:
- 2 jablka
- 2 hruška
- 1 citrón
- 2 pomeranče
- 2 mandarinky
- 50 g mražených borůvek
- 50 g mražených jahod
- 2 lžíce rozinek
- 3 ks celé skořice
- 3 ks celého badyánu
- 6 ks hřebíčku
- 250 g třtinového cukru
Postup:
- Citrón, pomeranče i mandarinky oloupejte, odstraňte z nich bílé blanky, které jsou příliš hořké, a vše pokrájejte na malé kostičky.
- Jablka i hrušky omyjte, zbavte jádřinců a také nakrájejte na malé kostičky.
- Do pekáčku vložte citrusy, jablka, hrušky, mražené jahody i borůvky a rozinky.
- Přidejte skořici, badyán, hřebíček a zasypte je třtinovým cukrem.
- Směs pořádně promíchejte a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia přibližně na 45 minut.
- Jakmile ovoce změkne a pustí šťávu, máte hotovo.
- Pečený čaj plňte do čistých zavařovacích skleniček. Zavíčkujte a obráťte dnem vzhůru.
- Takto zakonzervovaný čaj by měl vydržet alespoň 4 týdny. Raději jej ale uchovávejte v ledničce.
Zázvor s medem a citrónem
Tato kombinace je perfektní jako první pomoc při nemoci, ale funguje i jako účinná prevence. Stačí nabrat lžičku této směsi, přelít horkou vodou a výborný nápoj je na světě. Zázvor v medu potěší nejednoho vyznavače přírodní medicíny a teplých nápojů.
Suroviny:
- 1 velký kořen čerstvého zázvoru
- 2 bio citróny
- Med (dle velikosti sklenice)
Postup:
- Citróny omyjte, osušte a nakrájejte na velmi tenké plátky.
- Zázvor důkladně oloupejte a stejně jako citróny nakrájejte na tenké plátky.
- Citróny se zázvorem nandejte do sklenice a hojně zalijte medem.
- Směs nechte odpočívat několik dní v lednici.
Ořechová směs s chilli
Oříšky obalovanými v chilli koření potěšíte každého, kdo rád večer u televize zobe něco dobrého. Kromě chilli můžete do směsi přidat i další koření, jako například tymián, rozmarýn nebo kari.
Suroviny:
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g arašídů
- 50 g pekanových ořechů
- 50 g mandlí
- 50 g makadamových ořechů
- 50 g kešu ořechů
- Sušené chilli
- Sůl
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
Postup:
- Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozložte všechny ořechy.
- Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a opékejte přibližně 10 minut.
- Po 10 minutách vyndejte z trouby a přidejte třtinový cukr, slunečnicový olej, sůl a chilli podle chuti.
- Směs pořádně promíchejte, aby se ořechy v koření obalily a dejte péct ještě na dalších 5 minut.
- Ořechy nechte vychladnout a poté je vložte do skleničky nebo do ozdobného sáčku. Obdarovaný by je měl zkonzumovat nejlépe do 7 dnů.
Tak šťastné a pochutnané!