7 top receptů z lilku: Pochutná si i masožrout

Výživné plody původem z Indie nebo Číny vynikají jemnou neutrální chutí a „masitou“ dužinou. Ta při vaření ráda a rychle chytá výrazné chutě použitého koření. Je proto vítaným základem vegetariánských i veganských jídel. Inspirujte se 7 výbornými recepty gurmánů z Instagramu.

reklama
Popis

Pomůžeme vám zmírnit riziko srdečních onemocnění úpravou stravy. Udělejte první krok pro pevnější zdraví ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma

Lilková sezóna spěje do zářijového finále: Stihněte ji, dokud je čas

Čas nejvýraznějších chutí fialového lilku velkoplodého přichází začátkem června a končí zhruba v září. Na pultech obchodů i farmářů dnes už seženete celoročně lilky nejrůznějších tvarů i barev – od klasických fialových přes červené, žíhané, žluté až po purpurové.

Za syrova nejedlý, za tepla o to zdravější

Pozor! Lilek se kvůli hořké chuti nehodí do studené kuchyně. Za syrova je dokonce jedovatý. Za hořkostí lilku stojí tzv. fenolické sloučeniny. Jednou z nejvýznamnějších je kyselina chlorogenová, která pomáhá bojovat proti virům i mikrobům.

TIP: V obchodě vybírejte menší lilky s hladkou slupkou a zachovanou zelenou stopkou. Pokud prodejce stopku odsekl, pravděpodobně věděl proč – možná šlo už o starší kus.

reklama
popis

Kuchařka: Jíme zdravě do 30 minut

  • 70 receptů s přípravou do 30 minut
  • Recepty vhodné k ohřátí i druhý den v práci
  • Extra kapitola s recepty do mrazáku
  • Hlavní jídla s minimem zašpiněného nádobí
  • Originální tipy, jak v kuchyni ušetřit čas
  • Efektivní krabičkování z 15 ingrediencí
  • Inspirace na zdravá jídla s kalorickou hodnotou 400–550 kcal
  • Průměrná cena porce je 25 Kč
  • Objednejte si kuchařku dnes, zadejte při objednávce kód "EHUB13" a získáte od nás navíc 13 % slevu
Zobrazit ukázku plnou skvělých receptů

4 hlavní důvody, proč jíst lilek

  • Osvěží díky vysokému obsahu vody. Dodá důležitý vitamin C, vápník nebo vlákninu.
  • Fialové antioxidanty chrání srdce i cévy.
  • Pomáhá v boji proti zlému cholesterolu a nádorovým onemocněním.
  • Obsažené hořčiny (hořké látky) podporují trávení a mají významné antioxidační vlastnosti.

TIP: Potit, nebo nepotit? Zatímco u cukety je to jasné, lilek nutně potit před vařením nemusíte. Záleží na receptu, na který se právě chystáte.

Jak lilek upravovat

  1. Lilek před vaření neloupejte. Slupka obsahuje cenný nasunin – barvivo výrazných antioxidačních účinků.
  2. K nejsnazší úpravě patří pokrájení na kolečka a restování na sucho na pánvi nebo grilu.
  3. Vytváří výborný základ ratatouille a dalších zeleninových směsí.
  4. Hodí se také k pečení a zapékání – například po naplnění zeleninovou nebo masovou směsí.
  5. Tvoří spolu s cuketou „grunt“ lehkých polévek.

TIP: Výborná je také lilková pomazánka Baba Ghanoush inspirovaná Blízkým východem.

Pečené

Letní lilkové pizzy se zeleninou

V sítích @toprecepty.cz uvízly tyhle báječné pečené pizzy s rajčatovou omáčkou a cherry rajčátky. Ideální rychlá letní večeře. Recept najdete přímo pod obrázkem na Instagramu.

Pečená zelenina s tahini zálivkou

Už máte dost leča i ratatouille? Vydejte se s @sklarouvkuchyni na Blízký východ a zkuste směs lilku, cibule, papriky, česneku a květáku ochucenou sezamovou tahini omáčkou. Velká mňamka do parných dnů!

Cuketovo-lilkové lasagne

Milujete lasagne? Zkuste v létě lehčí alternativu s provensálským kořením podle @lucypetrek. Recept najdete přímo na Instagramu pod obrázkem.

TIP: Na léto se báječně hodí také rychlé špenátové lasagne pro začátečníky.

Zapečená kolečka s rajčaty, česnekem, sýrem a bylinkami

Oblíbená bloggerka Andrea má v @kuchyni.vzdy.otevreno. Tentokrát ukuchtila rychlá pečená lilková kolečka s rajčaty, česnekem, sýrem a bylinkami. Jsou tak dobré a rychle hotové, že by byl hřích je nezkusit.

Vařené

Indické Aloo baigan (brambory s lilkem)

Kdo by měl být povolanější k vymýšlení receptů z lilku, než Ilona, vyznavačka @chai.and.chilli? Osvěžující recept na hlavní vegetariánský chod – dušenou zeleninu s koriandrem a garam masalou najdete přímo na blogu Indienataliri.

Kari rýže s hráškem a lilkem

Máma dvou dětí Maria vaří @bez_lepku_mleka_cukru. Miluje kombinaci kari rýže s hodně restovaným, až skoro smaženým, lilkem. K tomu přidá uvařené vajíčko natvrdo a má báječný oběd za tepla i studena do krabičky.

A jaký recept z lilku máte nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku.

reklama
Popis

Pomůžeme vám zmírnit riziko srdečních onemocnění úpravou stravy. Udělejte první krok pro pevnější zdraví ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Nenechte si ujít