BezHladovění.cz

7 top receptů z lilku: Pochutná si i masožrout

Výživné plody původem z Indie nebo Číny vynikají jemnou neutrální chutí a „masitou“ dužinou. Ta při vaření ráda a rychle chytá výrazné chutě použitého koření. Je proto vítaným základem vegetariánských i veganských jídel. Inspirujte se 7 výbornými recepty gurmánů z Instagramu.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro snížení "zlého" cholesterolu ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy

Lilková sezóna spěje do zářijového finále: Stihněte ji, dokud je čas

Čas nejvýraznějších chutí fialového lilku velkoplodého přichází začátkem června a končí zhruba v září. Na pultech obchodů i farmářů dnes už seženete celoročně lilky nejrůznějších tvarů i barev – od klasických fialových přes červené, žíhané, žluté až po purpurové.

Za syrova nejedlý, za tepla o to zdravější

Pozor! Lilek se kvůli hořké chuti nehodí do studené kuchyně. Za syrova je dokonce jedovatý. Za hořkostí lilku stojí tzv. fenolické sloučeniny. Jednou z nejvýznamnějších je kyselina chlorogenová, která pomáhá bojovat proti virům i mikrobům.

TIP: V obchodě vybírejte menší lilky s hladkou slupkou a zachovanou zelenou stopkou. Pokud prodejce stopku odsekl, pravděpodobně věděl proč – možná šlo už o starší kus.

Doporučujeme

FotoPopis
Restart jídelníček

Kuchařka s jídelníčkem na 21 dní, co nastartuje vaše hubnutí

Žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den. Vaříte zdravě, jednoduše a přitom hubnete. Naservírovali jsme vám jednoduchý plán na 21 dní, se kterým nastartujete hubnutí, a nebude chtít přestat.

bez počítání kalorií - jídla hotová do 30 minut - neřešíte, co zítra jíst -  83 snadných receptů z dostupných surovin - nakupujete jen 1x týdně

4 hlavní důvody, proč jíst lilek

  • Osvěží díky vysokému obsahu vody. Dodá důležitý vitamin C, vápník nebo vlákninu.
  • Fialové antioxidanty chrání srdce i cévy.
  • Pomáhá v boji proti zlému cholesterolu a nádorovým onemocněním.
  • Obsažené hořčiny (hořké látky) podporují trávení a mají významné antioxidační vlastnosti.

TIP: Potit, nebo nepotit? Zatímco u cukety je to jasné, lilek nutně potit před vařením nemusíte. Záleží na receptu, na který se právě chystáte.

Jak lilek upravovat

  1. Lilek před vaření neloupejte. Slupka obsahuje cenný nasunin – barvivo výrazných antioxidačních účinků.
  2. K nejsnazší úpravě patří pokrájení na kolečka a restování na sucho na pánvi nebo grilu.
  3. Vytváří výborný základ ratatouille a dalších zeleninových směsí.
  4. Hodí se také k pečení a zapékání – například po naplnění zeleninovou nebo masovou směsí.
  5. Tvoří spolu s cuketou „grunt“ lehkých polévek.

TIP: Výborná je také lilková pomazánka Baba Ghanoush inspirovaná Blízkým východem.

Pečené

Letní lilkové pizzy se zeleninou

V sítích @toprecepty.cz uvízly tyhle báječné pečené pizzy s rajčatovou omáčkou a cherry rajčátky. Ideální rychlá letní večeře. Recept najdete přímo pod obrázkem na Instagramu.

Pečená zelenina s tahini zálivkou

Už máte dost leča i ratatouille? Vydejte se s @sklarouvkuchyni na Blízký východ a zkuste směs lilku, cibule, papriky, česneku a květáku ochucenou sezamovou tahini omáčkou. Velká mňamka do parných dnů!

Basmati rýže s čočkou a pečeným lilkem

Jak říká sama autorka, @kitchenettehome, tenhle recept vyniká svou jednoduchostí. Kombinace s basmati rýží a čočkou krásně voní po směsi koření. Celé jídlo zjemňuje jogurtový dip. Celý recept na lilek s basmati a čočkou najdete přímo na blogu Kitchenette.

Cuketovo-lilkové lasagne

Milujete lasagne? Zkuste v létě lehčí alternativu s provensálským kořením podle @lucypetrek. Recept najdete přímo na Instagramu pod obrázkem.

TIP: Na léto se báječně hodí také rychlé špenátové lasagne pro začátečníky.

Zapečená kolečka s rajčaty, česnekem, sýrem a bylinkami

Oblíbená bloggerka Andrea má v @kuchyni.vzdy.otevreno. Tentokrát ukuchtila rychlá pečená lilková kolečka s rajčaty, česnekem, sýrem a bylinkami. Jsou tak dobré a rychle hotové, že by byl hřích je nezkusit.

Vařené

Indické Aloo baigan (brambory s lilkem)

Kdo by měl být povolanější k vymýšlení receptů z lilku, než Ilona, vyznavačka @chai.and.chilli? Osvěžující recept na hlavní vegetariánský chod – dušenou zeleninu s koriandrem a garam masalou najdete přímo na blogu Indienataliri.

Kari rýže s hráškem a lilkem

Máma dvou dětí Maria vaří @bez_lepku_mleka_cukru. Miluje kombinaci kari rýže s hodně restovaným, až skoro smaženým, lilkem. K tomu přidá uvařené vajíčko natvrdo a má báječný oběd za tepla i studena do krabičky.

A jaký recept z lilku máte nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku.

Popis

Udělejte první krok pro snížení "zlého" cholesterolu ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Nenechte si ujít

reklama

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.