Baba Ghanoush (čti babaganuš) je pomazánka z lilku, původem z Blízkého východu. Můžete ji jíst buď jako lehký předkrm, nebo jako hlavní chod či přílohu k pečenému anebo grilovanému masu.
Originální Baba Ghanoush se připravuje z pečených lilků, tahini, česneku, limetové šťávy a olivového oleje. Přidat však můžete i římský kmín, cibuli, rajčata, chilli, koriandr či petržel.
Lilková pomazánka Baba Ghanoush
Ingredience:
- 2 lilky
- 2 polévkové lžíce tahini pasty
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Šťáva z půlky limetky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
Postup:
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Lilky překrojte napůl, na řezu dužinu nařízněte do mřížky, posolte a zalijte trochou olivového oleje.
- Lilky dejte na plech, ten přikryjte alobalem a vložte do trouby.
- Lilky pečte 60 minut, dokud nebude dužina úplně měkká.
- Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Z vychladlých polovin lilků vydlabejte dužinu – pouze zelenožlutou část. Tu přendejte do misky.
- K lilkům přidejte sůl, tahini, prolisovaný česnek, olivový olej a šťávu z limety.
- Vše rozmixujte.
- Můžete ihned podávat nebo pomazánku nechat ještě v lednici vychladit.
- Na talíři ozdobte čerstvými bylinkami, oříšky, semínky či olivami.
Počet porcí: 2
TIP: Podávejte s kvalitním celozrnným pečivem nebo domácím chlebem.