BezHladovění.cz

RECEPT: Originální Baba Ghanoush – lilková pomazánka z Východu

Baba Ghanoush (čti babaganuš) je pomazánka z lilku, původem z Blízkého východu. Můžete ji jíst buď jako lehký předkrm, nebo jako hlavní chod či přílohu k pečenému anebo grilovanému masu.

Originální Baba Ghanoush se připravuje z pečených lilků, tahini, česneku, limetové šťávy a olivového oleje. Přidat však můžete i římský kmín, cibuli, rajčata, chilli, koriandr či petržel.

Lilková pomazánka Baba Ghanoush

Ingredience na 2 porce:

Baba Ghanoush pomazánka

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  2. Lilky překrojte napůl, na řezu dužinu nařízněte do mřížky, posolte a zalijte trochou olivového oleje.
  3. Lilky dejte na plech, ten přikryjte alobalem a vložte do trouby.
  4. Lilky pečte 60 minut, dokud nebude dužina úplně měkká.
  5. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  6. Z vychladlých polovin lilků vydlabejte dužinu – pouze zelenožlutou část. Tu přendejte do misky.
  7. K lilkům přidejte sůl, tahini, prolisovaný česnek, olivový olej a šťávu z limety.
  8. Vše rozmixujte.
  9. Můžete ihned podávat nebo pomazánku nechat ještě v lednici vychladit.
  10. Na talíři ozdobte čerstvými bylinkami, oříšky, semínky či olivami.

TIP: Podávejte s kvalitním celozrnným pečivem nebo domácím chlebem.

Jak se vám článek líbí?

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.