RECEPT: Originální Baba Ghanoush – lilková pomazánka z Východu

Baba Ghanoush (čti babaganuš) je pomazánka z lilku, původem z Blízkého východu. Můžete ji jíst buď jako lehký předkrm, nebo jako hlavní chod či přílohu k pečenému anebo grilovanému masu.

Originální Baba Ghanoush se připravuje z pečených lilků, tahini, česneku, limetové šťávy a olivového oleje. Přidat však můžete i římský kmín, cibuli, rajčata, chilli, koriandr či petržel.

Lilková pomazánka Baba Ghanoush

Ingredience:

  • 2 lilky
  • 2 polévkové lžíce tahini pasty
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • Šťáva z půlky limetky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  2. Lilky překrojte napůl, na řezu dužinu nařízněte do mřížky, posolte a zalijte trochou olivového oleje.
  3. Lilky dejte na plech, ten přikryjte alobalem a vložte do trouby.
  4. Lilky pečte 60 minut, dokud nebude dužina úplně měkká.
  5. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  6. Z vychladlých polovin lilků vydlabejte dužinu – pouze zelenožlutou část. Tu přendejte do misky.
  7. K lilkům přidejte sůl, tahini, prolisovaný česnek, olivový olej a šťávu z limety.
  8. Vše rozmixujte.
  9. Můžete ihned podávat nebo pomazánku nechat ještě v lednici vychladit.
  10. Na talíři ozdobte čerstvými bylinkami, oříšky, semínky či olivami.

Počet porcí: 2

TIP: Podávejte s kvalitním celozrnným pečivem nebo domácím chlebem.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.