Vánoční svátky přichází jen jednou za rok. Byla by škoda trápit se přísnou dietou. Přesto lákají na jídla, která nemusíte ochutnat za každou cenu. Zvlášť, když existují i jejich zdravější varianty!
1. Kapr smažený v trojobalu
Ryby patří od středověku k důležitým postním jídlům. A kapr je nejstarší chovnou rybou v českých rybnících. V každé šupině kapříka je vepsán celý jeho život, jako letokruhy u stromu. Podle křesťanské tradice pomáhá konzumace ryb sblížit se s božstvem. Nikdo ale neřekl, že je musíme upravovat nezdravým smažením – toto zjednodušení původních receptů se vžilo až v polovině 20. století.
Tip na zdravější variantu: Pečte kapra pěkně pomalu v troubě. Dejte ho do pekáčku na cibuli, česnek, jablka, či povidla – krásně vám provoní celou kuchyni.
2. Smažený řízek s klasickým bramborovým salátem
Odkud se vzala tradice smaženého řízku na štědrovečerním stole, snad nechceme ani pátrat. Pravděpodobně jde o „bezpečnou“ variantu večeře bez kostí. Nejspíš vás uchrání před nechtěným výletem na krční pohotovost. Co na to ale váš žlučník, to je věc jiná.
Tip na zdravější variantu: Osvědčených receptů na lehký bramborový salát existuje už celá řada. Nahraďte sterilovanou zeleninu čerstvou, vynechte majonézu, nebo ji vyměňte za jogurtovou variantou. Uzeninu vybírejte obezřetně, dobrým řešením je například drůbeží šunka.
Kuřecí nebo krůtí řízek klidně hoďte na pánev bez trojobalu. Lehký drůbeží steak vás nebude u večeře tlačit v žaludku.
4. Rybí polévka zahuštěná jíškou
K postním jídlům patří i polévka z rybí hlavy s jikrami, mlíčím a dalšími vnitřnostmi. Ty ale bývají dost tučné. Spolu se smaženou jíškou se pak tento pokrm stává zbytečnou kalorickou bombou.
Tip na zdravější variantu: Připravte jen poctivý vývar z rybí hlavy nebo skeletu a dochuťte ho vařenou zeleninou, pepřem a bylinkami.
5. „Poctivá“ bramboračka
Naše babičky si zakládaly na hutné, pořádně tmavé zásmažce, nebo bramboračku alespoň zahušťovaly hladkou moukou.
Tip na zdravější variantu: Jednoduše uvařte brambory, kořenovou zeleninu a houby. Polévku dochuťte majoránkou a pepřem. Nemusíte se bát, že to bez jíšky nebude ono – pěknou barvu polévce dá osmahnutá cibulka a poctivé hříbky.
6. Houbovník našich babiček
Krajová specialita se základem v žemlích namočených v mléce. Dál obsahuje sádlo, škvarky a jiné postrachy moderní gastronomie.
Tip na zdravější variantu: Zkuste raději houbového kubu s kroupami a česnekem. Pečivo nahraďte zdravějšími kroupy. Uberte tuku, co to jde.
7. Vinná klobása
Tradiční česká uzenina z vepřového, případně telecího masa stočená do tvaru „šneka“ opékaná na omastku. Uf…
Tip na zdravější variantu: Klobása sepnutá špejlemi do tvaru kruhu má připomínat sluníčko a oslavovat slunovrat. Zkuste to jiným pokrmem servírovaným do kruhu – co třeba carpacciem, nebo salátem caprese?
8. Vánoční jahelník
Krajová specialita sestávající se z mléka, hub, žemlí, jáhel, cukru, rozinek, ořechů, vajec, másla a sádla. Vznikne překvapivě chutný pelmel, bez kterého se ale rozhodně obejdete.
Tip na zdravější variantu: Chcete-li tuto pochoutku za každou cenu ochutnat, vynechejte sádlo, máslo a žemle.
9. Pečená kachnička s „pěti“
Tradiční svatoštěpánské menu bývá kalorickou bombou samo o sobě. Jednak je kachní maso dost mastné, a „korunu“ tomu nasazují nezdravé knedlíky polité omastkem.
Tip na zdravější variantu: Pečená husa je o více jak 1/3 méně kalorická, krůta dokonce o 2/3. Upečte si tedy jiného „opeřence“ a dejte si k němu třeba bramborové placky.
10. Vánočka neboli štědrovnice
Vánočky byly dříve oblíbeným dárkem pro vrchnost. První upečenou směl nakrojit jen hospodář. Kousek se také dával dobytku, aby byl zdravý a nemohly na něj zlé síly.
Tip na zdravější variantu: Chcete-li mít i vy na štědrovečerním stole tradiční vánočku, není nic jednoduššího, než si recept zdravě upravit podle našich tipů.
Přejeme dobrou chuť a lehké trávení 🙂
P. S. Jeden kousek něčeho „hříšně“ dobrého ještě nikoho nezabil. Místo výčitek vyrazte třeba na procházku.