BezHladovění.cz

Domácí marmeláda? Uvařte si tu nejlepší bez zbytečné chemie

Na palačinky, do jogurtů, dezertů či jen tak na chleba s máslem. Marmeláda má stovky využití. Vyrobte si vlastní voňavou variantu bez zbytečné chemie a přebytku cukru.

Jaké ovoce vybrat?

Výběr ovoce pro dokonalou marmeládu je pouze na vás a vaší chuti. Vyzkoušejte i nejrůznější kombinace – třeba lesních plodů, rybízu, jahod, třešní či meruněk.

Mezi nejoblíbenější marmelády u nás patří:

  • Rybízová
  • Třešňová
  • Meruňková
  • Jahodová
  • Broskvová

V těsném závěsu se drží:

Švestková, hrušková, višňová, angreštová, z černého rybízu, ostružin, malin, jablek a dokonce také cibule. Na podzim můžete vyzkoušet zavařit také šípky, proslulé vysokým obsahem vitaminu C.

Opravdu dobrou marmeládu vyrobíte jedině z kvalitních surovin bez zbytků chemie.

PŘEČTĚTE SI
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Jaké ovoce použít? Nejlépe domácí nebo bio

Při bio pěstování se smí používat pouze přípravky na ochranu rostlin, povolené pro ekologické zemědělství (výluhy z bylin, rostlinné oleje, mikroorganismy, feromony apod.)

Ekologické zemědělství zachovává či dokonce zlepšuje zdraví půdy, vody, rostlin i živočichů a podporuje biologickou rovnováhu v sadech.

Už i v obchodech se dnes začínají objevovat varianty marmelád se sníženým obsahem cukru a chemických konzervačních látek. Méně sladká domácí marmeláda z bio ovoce poslouží také jako přírodní sladidlo.

Ingredience na jednu dávku marmelády:

  • 1 kg bio ovoce
  • 15 g bio pektinu
  • Bio třtinový cukr

Postup:

  1. Očištěné, případně vypeckované plody nakrájejte na kousky, krátce povařte a rozmixujte. Záleží na vás, jak velké kousky ovoce v marmeládě chcete mít.
  2. Promixovanou směs vraťte do hrnce.
  3. Přidejte pektin smíchaný se třemi lžičkami třtinového cukru.
  4. Vařte pět minut.
  5. Poté dle chuti přidávejte další cukr a vařte do zhoustnutí.

Univerzální poměr cukru a ovoce neexistuje

Nejlepší postup je sladit postupně a ochutnávat. Cukr k pektinu však určitě přidejte. Pracuje jako přirozený konzervant.

Při ochutnávání si dejte pozor na čistotu. Také nádobí, sklenice a ovoce musí být perfektně vyčištěné, nejlépe vyvařené. Hrdla sklenic otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Ke zpracování vybírejte ovoce bez velkých otlaků, známek plísně či hniloby.

TIP: Jak na zdravé zavařování krok za krokem?

Co je to pektin?

Citrusový pektin je 100% přírodní náhradou želírovacího cukru. Marmeláda díky němu perfektně ztuhne, aniž by změnila chuť. Čím je ovoce kyselejší, tím více pektinu obsahuje, proto jej můžete přidat méně. Například jahody obsahují velmi malé množství této látky, a tak je pektinu potřeba přisypat více.

Co dělat po naplnění sklenic?

Nahřáté sklenice po naplnění otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Ve sklenici se vytvoří podtlak, který víčko pevně přitáhne. Horká směs víčko teplem částečně vydezinfikuje.

Plísním se vyhnete, pokud marmeládu zavaříte, není to ale nutnost, pokud se do ní hodláte brzy pustit.

Perfektní marmeláda z jablek a bezinky

Chcete chutnou a především opravdu zdravou marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou s jablky.

Ingredience:

  • 0,5 kg jablek
  • 0,5 kg bezinek
  • Voda
  • Bio pektin
  • Bio třtinový cukr

Postup:

  1. Připravte si dva hrnce.
  2. V prvním rozvařte ½ kg oloupaných a vyjádřených jablek rozkrájených na kostky s 2 dcl vody.
  3. V druhém hrnci rozvařte ½ kg bezinek s 2 dcl vody.
  4. Následně vše smíchejte do jednoho většího hrnce.
  5. Přidejte cukr se zahušťovadlem (nebo pektin) a zhruba 3 minuty povařte.
  6. Naplňte vyhřáté sklenice a obraťte je víčkem směrem dolů.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu.

BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To stojí na osevním postupu a péči o půdu. Nepoužívají se umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jež dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Přejeme dobrou – zdravou chuť!

Domácí marmeláda? Uvařte si tu nejlepší bez zbytečné chemie
5 (100%) 3 hlasů

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.