BezHladovění.cz

Vyrobte si zdravý adventní kalendář během pár minut

Správný adventní kalendář začíná 1. prosincem a končí na Štědrý den. Jeho role je tedy jasná – zkrátit a zpříjemnit těšení na Vánoce. Zkuste to letos taky!

Váháte, co do svého kalendáře dát? Těchto 10 tipů vám dietní režim rozhodně nenabourá. Naopak!

1. Čaj

Čajové adventní kalendáře jsou hitem posledních let – zejména pro dospělé. Mají minimum kalorií, zato spoustu antioxidantů, povzbuzujícího teinu a dalších cenných látek. Dokonce prý 1 litr čaje obsahuje denní doporučenou dávku fluoridu. Uděláte tak i něco pro své zuby.

TIP: Nejde jednoznačně říct, jestli je lepší zelený, černý nebo ovocný čaj. Všechny mají něco do sebe. Vyzkoušejte různé druhy. Každý vyniká něčím jiným.

60 druhů kávy

2. Káva

I kávy existuje spousta druhů – konkrétně zhruba 60! Využijte adventní čas k objevování nových příchutí. Podle studie časopisu American Journal of Clinical Nutrition z roku 2006 nakopává káva metabolismus i odbourávání tuků. Nejvíce prý tento efekt pocítí lidé s lehkou nadváhou.

3. Sušené ovoce

Sušené datle, fíky, rozinky, meruňky, nebo křížaly z jablek či hrušek patří k typickým adventním pochoutkám. Většinu si můžete snadno nasušit doma.

TIP: Pokud vás tlačí čas a vyrážíte pro sušené ovoce do obchodu, vybírejte pečlivě a vyhněte se proslazovaným a sířeným druhům.

oříšky a sušené plody

4. Oříšky

Ořechy tuzemského i exotického původu patří k Vánocům už po staletí. Jediná hrst dodá vysoce hodnotné bílkoviny, nenasycené tuky, vitamíny i minerály. Těžko říct, které oříšky jsou nejlepší. Vlašské obsahují nejvíce antioxidantů, mandle zase vlákniny, kešu spoustu hořčíku, zinku nebo železa. Nejlepší je připravit si do kalendáře směs a každý den spořádat malou hrst.

5. Semínka

Jsou také zdrojem důležitých zdravých tuků. Zobat je můžeme stejně jako oříšky. Využijte adventu jako příležitosti dopřát si třeba piniová semínka, která fungují jako přírodní lék proti stresu, kašli i poruchám zažívání.  V podstatě s žádným druhem semínek ale neuděláte chybu.

6. Koření

K Vánocům neodmyslitelně patří i voňavé koření. Skořice, vanilka, anýz, hřebíček nebo badyán mají mnoho společného – nejenže krásně provoní kuchyni a rozpálí chuťové buňky, podporují také trávení.

TIP: Složte si svůj adventní kalendář originálně z různých druhů koření, které každý den přidáte do nějakého pokrmu. Uvidíte, že si užijete spoustu zábavy.

7. Domácí sušenky

Jedním z nejčastějších mýtů je, že k hubnutí nepatří sladké. Bez cukru bychom byli bez nálady, energie a brzy by se dostavily i zažívací potíže. To nesmíte dopustit, zvláště na Vánoce!

TIP: Napečte si plech 24 malých domácích sušenek a každý den si dejte kousek. Našimi favority jsou lehké banánové sušenky bez mouky nebo zdravé ovesné koláčky.

8. Kvalitní čokoláda

Víte, že opravdová, neošizená čokoláda z kakaových bobů dokonce patří mezi superpotraviny? Snižuje krevní tlak, působí jako prevence kardiovaskulárních chorob a zmírňuje chuť na sladké. Jen pozor na nekvalitní náhražky! Kupte si pořádnou kvalitní čokoládu a dopřejte si každý den kousek.

směs superpotravin

9. Nové „superpotraviny“

Toužíte ochutnat detoxikační acai berry, regenerační arónii, energizující goji nebo afrodiziakální maku peruánskou?

TIP: Vyberte si, které superpotraviny chcete vyzkoušet. Váš adventní kalendář pak bude nejen zdravý, ale rozšíří vám i chuťové obzory.

tradiční vánoční koření a oříšky

10. Tradiční vánoční pochutiny

Sázíte raději na klasickou notu? Pak oslavte každý adventní den typickou vánoční pochutinou našich předků. Zařaďte třeba sušené ovoce (především datle, fíky, rozinky, meruňky, švestky nebo kokos), ořechy (vlašské, lískové a mandle), koření (vanilku, badyán, hřebíček, skořici…), ale klidně také sušené houby, jáhly, kroupy, čočku nebo hrách.

Mňam! Něco na tom půstu podle našich babiček bylo, že?

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Share via
Send this to a friend