Advent je tu a s ním i možnost shodit nějaké to kilo navíc do Štědrého dne. Vsaďte na zdravý, odlehčený jídelníček inspirovaný našimi předky.
Myslete na své zdraví i v období předvánočního shonu. Posílit vám ho pomůže nutričně vyvážený jídelníček plný adventních potravin. V odlehčeném pojetí je ideálním nástrojem pro pozvolné hubnutí.
Které potraviny zařadit do adventního jídelníčku?
Celozrnné obiloviny
- Rýži
- Pohanku
- Jáhly
- Oves
- Žito
- Ječmen
- Amarant
Luštěniny
- Cizrnu
- Hrách
- Čočku
- Fazole
- Sóju a výrobky z ní
Semínka (zejména tepelně upravená)
- Dýňová
- Slunečnicová
- Sezamová
- Lněná
Ořechy
- Vlašské
- Lískové
- Mandle
Ovoce a zeleninu (sezónní, zejména tepelně upravené, zeleninu také kvašenou)
- Brokolici
- Celer
- Cibuli
- Červenou řepu
- Hrušky
- Jablka
- Jedlé kaštany
- Kapustu
- Kadeřavou kapustu
- Květák
- Mrkev
- Pastiňák
- Petržel
- Pór
- Ředkve
- Tuřín
- Zelí a další
Ukázka adventního jídelníčku na pozvolné hubnutí
1. den
Snídaně: Jáhlové vločky povařené s jablkem, skořicí a vlašskými ořechy
Oběd: Hrachová kaše s lněným olejem
Večeře: Pečená kořenová zelenina s tempehem
2. den
Snídaně: Pohanková kaše s pečenou hruškou, badyánem a opraženými mandlemi
Oběd: Čočková polévka, krajíc celozrnného žitného chleba se slunečnicovými semínky
Večeře: Pečené květákové placky, kvašená zelenina
3. den
Snídaně: Ovesná kaše s povařeným jablkem, vanilkou a lískovými ořechy
Oběd: Pečená řepa s bylinkami na hummusovém lůžku
Večeře: Brokolicová polévka s dýňovými semínky
Přejeme poklidný předvánoční čas 🙂