BezHladovění.cz

Pestrý zimní jídelníček ze zahřívacích potravin

Dochází vám inspirace, čím si zpestřit stravování v chladných zimních měsících? Zkuste tip na pestrý jídelníček, který rozhodně nebude nuda. Navíc uděláte něco pro své zdraví.

Jaké potraviny vlastně mají v zimě sezónu?

„Jezte sezónně a lokálně,“ radí výživoví poradci. Ale jak, když toho v zimě přirozeně moc nevypěstujeme? Vsaďte na taktiku našich babiček. V zimě vařily z potravin, které lze snadno uchovat při zachování dobrých výživových hodnot.

Patří mezi ně třeba:

  • Brambory
  • Červená řepa
  • Celer
  • Mrkev
  • Ořechy a semínka
  • Zelí
  • Růžičková kapusta

Z pohledu čínské medicíny bychom v zimě měli vyhledávat hlavně tzv. zahřívací potraviny. Mezi nejúčinnější patří:

  • Zázvor
  • Dýně
  • Jablko
  • Švestky

Zahřívací účinek odborníci obecně přičítají všem celozrnným potravinám.

Z koření potom:

  • Chilli
  • Hřebíček
  • Skořice
  • Pepř
  • Kurkuma
  • Kari
reklama

Doporučujeme

FotoPopis
Restart jídelníček

Kuchařka s jídelníčkem na 21 dní, co nastartuje vaše hubnutí

Žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den. Vaříte zdravě, jednoduše a přitom hubnete. Naservírovali jsme vám jednoduchý plán na 21 dní, se kterým nastartujete hubnutí, a nebude chtít přestat.

bez počítání kalorií - jídla hotová do 30 minut - neřešíte, co zítra jíst -  snadné recepty z dostupných surovin - nakupujete jen 1x týdně
 

Jak je šikovně zařadit do jídelníčku? Zkuste tenhle plán:

Pondělí

Snídaně: Ovesná kaše s banánem a kakaem, zázvorový čaj

Svačina: Celozrnný chléb s řepovou pomazánkou, rukola

Oběd: Krůtí plátky zapečené s paprikou a mozzarellou, bulgur

Svačina: Mrkvové placičky s tvarohem

Večeře: Zeleninový salát s pečeným tuňákem, koriandrem, rajčátky a lehkým limetkovým dresinkem

Úterý

Snídaně: Jáhlová kaše s dýní a rozinkami, zelený čaj

Svačina: Celozrnný chléb s hummusem a baby špenátem

Oběd: Pstruh pečený v troubě s batáty a zeleninovým salátem

Svačina: Kefírové mléko, mandarinka

Večeře: Jáhly zapečené s cottage sýrem a špenátem

Středa

Snídaně: Krajíc celozrnného chleba se žervé a krůtí šunkou, okurka, mátový čaj

Svačina: Ovocný salát s jogurtem a lněnými semínky

Oběd: Pečený králík, šťouchaný brambor, zelí

Svačina: Zeleninové smoothie s chia semínky a ananasem

Večeře: Žampiony plněné celozrnným kuskusem a zeleninou, zapečené sýrem

Čtvrtek

Snídaně: Ovesná kaše s vysokoprocentní čokoládou, kokosem, kiwi a skořicí, zázvorový čaj

Svačina: 3 knäckebroty, cottage, okurka

Oběd:  Krevety se zeleninou na kari, celozrnná rýže

Svačina: Tvarohový koláč bez cukru

Večeře: Špenátová polévka s celozrnnými krutony a mozzarellou

Pátek

Snídaně: Krajíc celozrnného chleba s tuňákovou pomazánkou

Svačina: Ovocné smoothie, hrstka ořechů

Oběd: Pečená treska s bramborovou kaší a okurkovým salátem

Svačina: Banán politý jogurtem, posypaný skořicí

Večeře: Salát s camembertem light, ostružinami a vlašskými ořechy

Sobota

Snídaně: Nízkotučný tvaroh s borůvkami a ovesnými vločkami

Svačina: Hroznové víno, nízkotučný sýr

Oběd: Kuře pečené na mandarinkách, rýže, zeleninový salátek

Svačina: Celozrnný wrap s guacamole, paprika

Večeře: Bramboračka s hlívou ústřičnou a zeleninou, krajíc žitného chleba


Tasty dish, dinner dish on a white wooden table

Neděle

Snídaně: Ovocný salát s ovesnými vločkami a sklenicí kefíru, zázvorový čaj

Svačina: Celozrnný sendvič s tuňákem, lučinou a rukolou

Oběd: Zapečené papriky s balkánským sýrem a olivami

Svačina: Zeleninové hranolky se žervé

Večeře: Brokolice zapečená se sýrem a slunečnicovými semínky

TIP: Pokračujte dalším jídelníčkem na zdravé hubnutí v zimě.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Sandra Figalová

Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

Share via
Send this to a friend