BezHladovění.cz

Očistný jídelníček před Vánoci podle našich babiček II. díl

Další tip na předvánoční očistný jídelníček plný postních jídel je tu. Představuje řešení, jak se vyhnout zažívacím potížím, bolestem břicha a pocitu plynatosti během vánočních svátků i po nich.

Vsaďte na potraviny plné vlákniny

Tradiční postní pokrmy obsahují velké množství vlákniny. Pro snazší stravitelnost doporučujeme osvojit si pár účinných triků.

  1. Luštěniny a ořechy předem namáčejte.
  2. Luštěniny před vařením důkladně propláchněte, vařte je spolu s kmínem a fenyklem.
  3. Ovoce a zeleninu konzumujte s mírou.
  4. S navýšeným příjmem vlákniny navyšte i spotřebu tekutin.
  5. Pro lepší zažívání popíjejte bylinkové čaje, nejlépe po každém hlavním jídle.

Pondělí

Snídaně: Pohanková kaše s jablkem a vlašskými ořechy

Svačina: Kus celozrnného makového koláče

Oběd: Dýňová polévka se zázvorem

Svačina: Bílý jogurt s probiotiky

Večeře: Zeleninový salát s mungo fazolemi

Úterý

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s tvarohem a pažitkou

Svačina: Sušené švestky s mandlovým máslem

Oběd: Pučálka

Svačina: Kefír

Večeře: Zeleninový vývar se špaldou

Středa

Snídaně: Ovesné vločky s mlékem, banánem a dýňovými semínky

Svačina: Pomeranč, hrst vlašských ořechů

Oběd: Pečené brambory s bylinkami a kořenovou zeleninou

Svačina: Bílý jogurt s probiotiky

Večeře: Zeleninový salát s cizrnou a avokádem

Čtvrtek

Snídaně: Jáhlová kaše s jablkem, skořicí a lněnými semínky

Svačina: Kus celozrnného jablečného závinu

Oběd: Pražma, zeleninový salát

Svačina: Grapefruit

Večeře: Bramborová polévka s houbami

Pátek

Snídaně: Ovesné lívance s borůvkami a mandlovým máslem

Svačina: Pomelo, hrst slunečnicových semínek

Oběd: Hummus s mrkví, okurkou a řapíkatým celerem

Svačina: Bílý jogurt s probiotiky

Večeře: Zelný salát s kouskem celozrnného pečiva

Sobota

Snídaně: Špaldové vločky s mlékem, hruškou a medem

Svačina: Grapefruit, hrst dýňových semínek

Oběd: Hrachová kaše s vařeným vejcem a kyselou okurkou

Svačina: Kefír

Večeře: Cuketové placky s bylinkovým dipem

Neděle

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s tvrdým sýrem, zelenina

Svačina: Pomeranč, hrst mandlí

Oběd: Hustá fazolová polévka

Svačina: Bílý jogurt s probiotiky

Večeře: Zeleninový salát s quinoou a tahini pastou

Přejeme dobrou chuť a klidné svátky.

TIP: Jídla můžeme volně zaměňovat s dietním jídelníčkem před Vánoci podle výživové poradkyně Sandry Figalové.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

reklama
reklama
reklama