O kravském mléce a výrobcích z něj se toho napovídalo už hodně. Ne všechny informace, které o mléčných produktech kolují, se zakládají na pravdě. Které omyly jsou úplně nejčastější?
1. Pití mléka odvápňuje kosti
Velmi rozšířený mýtus, který má k pravdě asi tak daleko jako maratonec na startu. Veškeré výzkumy, které se tématu věnovaly, toto tvrzení vyvrátily. Naopak zjistily, že se vápník z mléka do těla velice dobře vstřebává a jeho občasná konzumace má kladný vliv na kosterní systém.
2. Mléko zahleňuje
Určitě jste už někdy dostali doporučení, abyste se během nemoci vyhnuli mléčným výrobkům. Způsobují prý zahlenění. Žádná z mnoha klinických studií však tuto hypotézu nepotvrdila. Pocit hlenu v puse způsobuje mléčný tuk, který na povrchu sliznice vytvoří tenký film. Ten však z úst zanedlouho zmizí a rozhodně není na škodu, spíš naopak. Mléčný tuk vytvoří stejný ochranný film také na povrchu střev, čímž zlepšuje trávení a podporuje zdravou střevní mikroflóru.
3. Špatně se tráví
Člověk je jediný savec, který se naučil konzumovat mléko nejen vlastní (mateřské), ale také od ostatních savců. Odpůrci mléka často namítají, že by lidé mléko v dospělosti konzumovat neměli. Kravské mléko podle nich není určené lidem a jeho konzumace nám víc škodí, než pomáhá. Trávicí systém člověka si však během evoluce na konzumaci mléka od krav, koz i ovcí zvykl.
Ne každému samozřejmě mléko vyhovuje. Potíže s trávením mléčných výrobků mívají například lidé s laktózovou intolerancí, kterých je v naší populaci zhruba 8–10 %. Střeva v tomto případě nedokážou mléčný cukr správně zpracovat a reagují nadýmáním, bolestmi břicha a průjmem.
TIP: Pokud trpíte laktózovou nesnášenlivostí, nemusíte mléčné výrobky ze svého jídelníčku úplně škrtat. Dejte přednost výrobkům, z nichž je během výroby laktóza odstraněná.
Proč je mléko prospěšné?
Pro ty, kteří intolerancí laktózy netrpí, je i klasické mléko velmi prospěšné. Pomáhá dětem v období růstu, dospívajícím i ženám v menopauze. Dodává:
- vitaminy A, D, E, K
- celé spektrum vitaminů skupiny B
- z minerálních látek hlavně vápník, draslík, hořčík, fosfor, chlor, jód a železo.
4. Po mléku se tloustne
Nezpracované kravské mléko obsahuje ve 100 g zhruba 3,9 g tuku. To není moc. Pokud si budete vybírat kvalitní produkty a konzumovat je v rozumné míře, přibývání na váze vám nehrozí.
Nechcete po mléčných výrobcích přibrat? Dodržujte tyto rady:
- Spíš než obsah tuku řešte cukr, který škodí tělu mnohem více. Pokud máte chuť na ovocný jogurt, kupte si v obchodě raději klasický bílý a doma si do něj přimíchejte sušené ovoce, lžičku medu nebo třeba hrst domácího müsli.
- Dopřávejte si i zakysané mléčné výrobky. Podporují trávení a tím i hubnutí.
TIP: Nemáte jogurtovač? Nevadí. I tak si můžete vyrobit lahodný domácí jogurt. Bez cukrů a konzervantů.
5. Trvanlivé mléko je plné konzervantů
Při výrobě trvanlivého mléka se konzervanty nepřidávají. Trvanlivost zajišťuje tepelná úprava a také obal, který nepropouští světlo a zpomaluje tak kazivost mléka. Bojíte se, že zahřátím ztratí mléko živiny? Máme pro vás dobrou zprávu: při výrobě nezmizí více než 10 % všech prospěšných látek. Pasterizace navíc zničí veškeré nebezpečné choroboplodné zárodky.