Letní jídelníček s vůní Thajska II.

Thajská kuchyně voní po moři, pikantním chilli, čerstvém kokosu i banánech. Jde o suroviny lehké a výborně stravitelné. Typické přísady jako kokosové mléko nebo rybí omáčku seženete v každém větším obchodě.

K nejoblíbenějším jídlům thajské kuchyně patří:

  • Pečená ryba s rybí omáčkou
  • Krevetové karbanátky s medovou omáčkou
  • Různé směsi kuřecího/vepřového masa, zeleniny a oříšků s rýží
  • Mořské plody se zeleninou na kari

Zkuste thajský týden s jednoduchými recepty přizpůsobenými české kuchyni. Uvidíte, že si báječně pochutnáte, aniž byste opustili pohodlí svého domova.

Pondělí

Snídaně: Ovesná kaše se skořicí a zázvorem

Svačina: Čerstvá šťáva z pomeranče a ananasu

Oběd: Směs z kuřecího masa, mrkve, papriky, cibule a chilli s rýží

Svačina: Banán, hrst kešu oříšků

Večeře: Žitný chléb s rajčaty, avokádem a čerstvými bylinkami

žitný chléb s rajčaty, avokádem a čerstvými bylinkami

Úterý

Snídaně: Rýžová kaše se skořicí a hřebíčkem

Svačina: Chia pudink s banánem a mangovým pyré

Oběd: Soba nudle s bambusovými výhonky, vajíčkem a burskými oříšky

Svačina: Jablko, hrst mandlí

Večeře: Rybí polévka se zázvorem, chilli a kokosovým mlékem

rybí polévka se zázvorem, chilli a kokosovým mlékem

Středa

Snídaně: Volské oko s avokádem a celozrnným toastem

Svačina: Smoothie z čerstvé pomerančové šťávy, banánu a sójového mléka

Oběd: Slzovka s krevetami a houbami

Svačina: Datlová tyčinka

Večeře: Brokolicový krém s kokosovým mlékem

smoothie z čerstvé pomerančové šťávy, banánu a sójového mléka

Čtvrtek

Snídaně: Bílý jogurt s pohankovými vločkami a borůvkami

Svačina: Ovesné sušenky a kokosová voda

Oběd: Dušené hovězí maso s česnekem, chilli a rýží

Svačina: Hroznové víno

Večeře: Nesmažené jarní závitky se sójovou omáčkou

dušené hovězí maso s česnekem a chilli

Pátek

Snídaně: Křehké palačinky z rýžové mouky

Svačina: Pudink ze sójového mléka s plátky manga

Oběd: Originální thajské kari s kuřecím masem a zeleninou

Svačina: Hruška, hrst piniových oříšků

Večeře: Salát z čínského zelí s koriandrem a arašídovou posypkou

křehké palačinky z rýžové mouky

Sobota

Snídaně: Sladká rýže s kokosem, banánem a třtinovým cukrem

Svačina: Ovocný salát pokapaný citrónovou šťávou

Oběd: Pečená ryba s chilli a fermentovanou rybí omáčkou

Svačina: Sójový jogurt s jahodami

Večeře: Sushi

pečená ryba s chilli a fermentovanou rybí omáčkou

Neděle

Snídaně: Banánové placičky s javorovým sirupem

Svačina: Smoothie z manga a maracuji

Oběd: Vepřová panenka na kari s pikantní omáčkou a nudlemi

Svačina: Hrst oříšků

Večeře: Pečená zelenina s balzamikovo-javorovým přelivem

smoothie z manga a maracuji
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.