Marocká kuchyně oplývá rozmanitými chutěmi i vůněmi. Kromě kuskusu a kebabu si pochutnáte na luštěninách, rýži, dobrém mase a zelenině. Pokud máte problém jíst velblouda, radši se na dovolené v Maroku poptejte po složení svého oběda.
Marocká kuchyně
Současné stravování Maročanů ovlivnila arabská, berberská i evropská kuchyně. V Maroku na dovolené si pochutnáte na drůbežím, skopovém i velbloudím mase ve spojení s luštěninami, rýží, kuskusem a dalšími obilovinami.
Vše doplňují velkou dávkou zeleniny, ovoce a ořechů. Marocká kuchyně by se neobešla bez šafránu, římského kmínu, koriandru, pepře, skořice, kurkumy, kardamomu a fenyklu.
5 nejznámějších marockých specialit
Pastilla
Předkrm z masa, vajec, hub a zeleniny zapečený v několika tenkých vrstvách jemného těsta. Povrch bochánků se na závěr sype cukrem a skořicí. Netypické spojení sladké a slané chuti rozhodně stojí za vyzkoušení.
Tajine
Národní pokrm ze směsi masa, zeleniny a rýže připravený ve speciálním hrnci. Nejčastěji v něm najdete jehněcí, kuřecí nebo rybí maso, ale existují i vegetariánské varianty tajinu. Jako přílohu vám v Maroku nabídnou kuskus nebo pečivo.
Zaalouk
Zeleninový předkrm se skládá z pečených lilků, rajčat a česneku v kombinaci s kořením. Salát s typickým kouřovým aroma můžete jíst teplý i studený.
Amlo
Milovníci sladkého musí v Maroku vyzkoušet sladkou pastu amlo. Vyrábí se z pomletých pražených mandlí s přídavkem arganového oleje a medu. Maročané si s ní polévají chléb nebo placky podobné našim lívancům. Často slouží i jako přísada do koláčů, sladkého pečiva nebo omáček.
Harrira
Hutná luštěninová polévka s masem a koriandrem vám na stole přistane před hlavním chodem, jako svačinka nebo klidně i k snídani. Do základu se používá jehněčí, hovězí nebo kuřecí maso, cibule, mrkev, rajčata, různé druhy luštěnin, koření a bylinky. Někdy se do ní přidává i rýže a vejce. K polévce místní rádi přikusují chléb, sezamové sušenky nebo datle.
Pondělí
Snídaně: Bílý jogurt s medem, ovesnými vločkami a mandlemi
Svačina: Ovocný salátek
Oběd: Čočková polévka s kuřecím masem a koriandrem
Svačina: Hrst oříšků a rozinek
Večeře: Vaječná omeleta s čerstvými bylinkami a zeleninou
Úterý
Snídaně: Tvaroh s jablkem a skořicí
Svačina: Datlové brownies s čokoládou a arašídovým máslem
Oběd: Kořeněné pečené kuře s vařeným bramborem
Svačina: Chia pudink s mandarinkou
Večeře: Kuskus s pečeným lilkem, cuketou, paprikou, rajčaty a rozinkami
Středa
Snídaně: Jáhlová kaše s granátovým jablkem a mandlovým máslem
Svačina: Datlovo-pistáciové kuličky
Oběd: Dušené hovězí maso se zeleným hráškem a vařeným vejcem
Svačina: Banánové smoothie s mandlemi
Večeře: Celozrnný chléb s mozzarellou a rajčatovým salátem s olivami
Čtvrtek
Snídaně: Vafle s borůvkami a datlovým sirupem
Svačina: Sójový jogurt s jahodami
Oběd: Čočková polévka s tempehem
Svačina: Olivová tapenáda s knäckebrotem
Večeře: Falafel s okurkovým salátem
TIP: Tapenáda je lahodná pomazánka z vypeckovaných oliv, kapar, ančoviček a olivového oleje. Výborně chutná s provensálským kořením a nebo citrónovou šťávou.
Pátek
Snídaně: Domácí granola s banánem a oříšky
Svačina: Hruška
Oběd: Dušené jehněčí s mrkví, rajčaty a česnekem, šafránová rýže
Svačina: Tvaroh s pekanovými ořechy
Večeře: Salát z pečeného kuřete
Sobota
Snídaně:Banánové palačinky s kokosovým mlékem a ovocem
Svačina: Celozrnné sušenky s mátovým čajem
Oběd: Grilovaná treska s pečenou zeleninou
Svačina: Vodní meloun
Večeře: Květákové pyré s cizrnou a kořením
Neděle
Snídaně: Lívance s jahodami a datlovým sirupem
Svačina: Čerstvá šťáva z pomeranče, mrkve a řepy
Oběd: Masové karbanátky s rajčatovou omáčkou a rýží
Svačina: Jablko
Večeře: Pikantní špízy na gril se zeleninou a tofu