Lehký jídelníček na Vánoce: Užijte si klidné svátky

Sníte o Vánocích bílých a taky bez bolestí břicha? Pokud nejste zvyklí jíst nezdravě, smažený kapr nebo řízek by vám dali pořádně zabrat. Zkuste radši lehký jídelníček podle našich babiček.

Vánoční pečení podle našich babiček

Nejvíc vánočních pověr o jídle se pojí s pečením sladkého a slaného pečiva. Hospodyňka správně měla použít pouze mouku z vlastní úrody. Když se pečivo nepodařilo, věstilo to prý neštěstí v rodině.

Kromě chleba připravovaly naše babičky i další druhy pečiva – placky, vánočky, koláče, lívance nebo vdolky. Mazaly je povidly, medem nebo spařovaly mlékem pro lepší chuť. Do slaných druhů zapékaly česnek symbolizující zdraví a sílu.

Tradiční venkovská štědrovečerní večeře

Nejdůležitější událost vánočních svátků byla symbolem hojnosti. Čím více chodů, tím více mandelů ve stodole příští rok. Na začátku večeře podal hospodář všem stolovníkům kousek chleba nebo oplatky s medem, česnekem a bylinkami, aby se všichni ve zdraví dožili příštího roku.

Přímo magický význam mělo neporušené zrno obilí. Podávala se proto také kaše z pšenice, žita nebo ječmene. Celá zrnka symbolizovala život, příslib úrody a blahobytu. Štěstí měl všem členům rodiny zajistit hubník, podávaný často s kysaným červeným zelím.

TIP: Inspirujte se zdravým štědrovečerním menu podle BezHladovění.

Pondělí (Štědrý den)

Snídaně: Jáhlová kaše s medem

Svačina: Hrst oříšků

Oběd: Česneková polévka/Lehká bramboračka s houbami

Svačina: Strouhané jablko s bílým jogurtem

Večeře: Kapr na zelenině s lehkým bramborovým salátem

lehká bramboračka s houbami

Úterý (1. svátek vánoční)

Snídaně: Kousek vánočky

Svačina: Pomeranč

Oběd: Staročeský kuba z hub a bylinek

Svačina: Pár kousků raw perníčků

Večeře: Fazolová polévka jako od babičky

staročeský kuba z hub a bylinek

Středa (2. svátek vánoční)

Snídaně: Jablkový závin

Svačina: Kaki

Oběd: Kachna pečená na jablkách, zelí, bramborové noky

Svačina: Kefírové mléko

Večeře: Čočková polévka

čočková polévka

Čtvrtek

Snídaně: Žitný chléb s černou solí a guacamole

Svačina: Hroznové víno, hrst vlašských ořechů

Oběd: Lehká rybí polévka

Svačina: Našlehaný tvaroh s kapií, kousky zeleniny

Večeře: Jáhly pečené se zeleninou

žitný chléb s černou solí a guacamole

Pátek

Snídaně: Pohanková kaše s mákem a kokosem

Svačina: Acidofilní mléko, hrst mandlí

Oběd: Krůtí roláda se švestkovou omáčkou, brambory

Svačina: Dvě vosí hnízda, mandarinka

Večeře: Hrachová polévka s baby špenátem

vosí hnízda

Sobota

Snídaně: Žitný chléb s kvalitní šunkou a žervé, okurka

Svačina: Smoothie pro podporu imunity

Oběd: Dušený králík, špenát, bramborové noky

Svačina: 3 nepečené kuličky z kešu oříšků

Večeře: Cizrnový salát s pikantním humusem

smoothie pro podporu imunity

Neděle

Snídaně: Míchaná vajíčka, celozrnná bagetka, paprika

Svačina: Rozpečená hruška sypaná skořicí

Oběd: Slepice na paprice, celozrnná rýže

Svačina: Smoothie pro snížení cholesterolu

Večeře: Zapečená brokolice s jáhly a tempehem

zapečená brokolice s jáhly a tempehem

Tak klidné a veselé!

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.