Sníte o Vánocích bílých a taky bez bolestí břicha? Pokud nejste zvyklí jíst nezdravě, smažený kapr nebo řízek by vám dali pořádně zabrat. Zkuste radši lehký jídelníček podle našich babiček.
Vánoční pečení podle našich babiček
Nejvíc vánočních pověr o jídle se pojí s pečením sladkého a slaného pečiva. Hospodyňka správně měla použít pouze mouku z vlastní úrody. Když se pečivo nepodařilo, věstilo to prý neštěstí v rodině.
Kromě chleba připravovaly naše babičky i další druhy pečiva – placky, vánočky, koláče, lívance nebo vdolky. Mazaly je povidly, medem nebo spařovaly mlékem pro lepší chuť. Do slaných druhů zapékaly česnek symbolizující zdraví a sílu.
Tradiční venkovská štědrovečerní večeře
Nejdůležitější událost vánočních svátků byla symbolem hojnosti. Čím více chodů, tím více mandelů ve stodole příští rok. Na začátku večeře podal hospodář všem stolovníkům kousek chleba nebo oplatky s medem, česnekem a bylinkami, aby se všichni ve zdraví dožili příštího roku.
Přímo magický význam mělo neporušené zrno obilí. Podávala se proto také kaše z pšenice, žita nebo ječmene. Celá zrnka symbolizovala život, příslib úrody a blahobytu. Štěstí měl všem členům rodiny zajistit hubník, podávaný často s kysaným červeným zelím.
TIP: Inspirujte se zdravým štědrovečerním menu podle BezHladovění.
Pondělí (Štědrý den)
Snídaně: Jáhlová kaše s medem
Svačina: Hrst oříšků
Oběd: Česneková polévka/Lehká bramboračka s houbami
Svačina: Strouhané jablko s bílým jogurtem
Večeře: Kapr na zelenině s lehkým bramborovým salátem
Úterý (1. svátek vánoční)
Snídaně: Kousek vánočky
Svačina: Pomeranč
Oběd: Staročeský kuba z hub a bylinek
Svačina: Pár kousků raw perníčků
Večeře: Fazolová polévka jako od babičky
Středa (2. svátek vánoční)
Snídaně: Jablkový závin
Svačina: Kaki
Oběd: Kachna pečená na jablkách, zelí, bramborové noky
Svačina: Kefírové mléko
Večeře: Čočková polévka
Čtvrtek
Snídaně: Žitný chléb s černou solí a guacamole
Svačina: Hroznové víno, hrst vlašských ořechů
Oběd: Lehká rybí polévka
Svačina: Našlehaný tvaroh s kapií, kousky zeleniny
Večeře: Jáhly pečené se zeleninou
Pátek
Snídaně: Pohanková kaše s mákem a kokosem
Svačina: Acidofilní mléko, hrst mandlí
Oběd: Krůtí roláda se švestkovou omáčkou, brambory
Svačina: Dvě vosí hnízda, mandarinka
Večeře: Hrachová polévka s baby špenátem
Sobota
Snídaně: Žitný chléb s kvalitní šunkou a žervé, okurka
Svačina: Smoothie pro podporu imunity
Oběd: Dušený králík, špenát, bramborové noky
Svačina: 3 nepečené kuličky z kešu oříšků
Večeře: Cizrnový salát s pikantním humusem
Neděle
Snídaně: Míchaná vajíčka, celozrnná bagetka, paprika
Svačina: Rozpečená hruška sypaná skořicí
Oběd: Slepice na paprice, celozrnná rýže
Svačina: Smoothie pro snížení cholesterolu
Večeře: Zapečená brokolice s jáhly a tempehem
Tak klidné a veselé!