BezHladovění.cz

Lehký jídelníček do sportovních začátků: II. díl

Pravidelný pohyb je pro pevné zdraví klíčový. Každodenní fyzická zátěž ovšem vyžaduje změnu jídelníčku. Jaké potraviny do něj zařadit a proč? Poradíme vám.

Dbejte na dostatečný příjem všech živin

Sacharidy, bílkoviny a tuky tvoří základ každého zdravého, nutričně vyváženého jídelníčku. Spolu s vitaminy, minerálními látkami a stopovými prvky tělo dostatečně vyživí, posílí a umožní mu lépe regenerovat po sportovním výkonu.

Doporučené zdroje všech výše uvedených živin najdete v I. dílu lehkého jídelníčku do sportovních začátků.

Vybírejte skutečné potraviny

Při nakupování dejte přednost kvalitním, vždy čerstvým potravinám živočišného i rostlinného původu. Upřednostňujte základní potraviny, které prošly minimálním průmyslovým zpracováním.

Naopak odtučněné, přislazené, přibarvené či dochucené potraviny včetně polotovarů nemají v nákupním košíku co dělat.

Při nákupu živočišných výrobků přihlížejte k podmínkách chovu hospodářských zvířat. Při koupi rostlinných produktů se více zajímejte o původ potravin a způsob jejich pěstování.

reklama

Doporučujeme

FotoPopis
Restart jídelníček

Kuchařka s jídelníčkem na 21 dní, co nastartuje vaše hubnutí

Žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den. Vaříte zdravě, jednoduše a přitom hubnete. Naservírovali jsme vám jednoduchý plán na 21 dní, se kterým nastartujete hubnutí, a nebude chtít přestat.

bez počítání kalorií - jídla hotová do 30 minut - neřešíte, co zítra jíst -  snadné recepty z dostupných surovin - nakupujete jen 1x týdně
 

Ukázka jídelníčku do sportovních začátků

1. den

Snídaně: Ovesné vločky s lněnými semínky, chia semínky, lesním ovocem a vlašskými ořechy, zalité rostlinným mlékem

Svačina: Kousek mrkvového dortu s bílým jogurtem selského typu

Oběd: Celozrnné těstoviny s grilovanou cibulí, cuketou, paprikou, lilkem, bazalkovým pestem a lžící domácího hummusu

Svačina: Celozrnný toast se 100% ořechovým máslem a banánem

Večeře: Listový salát s čočkou beluga, trhaným kuřecím masem, vařeným vejcem, zelenými fazolkami, čerstvými bylinkami a olivovým olejem

2. den

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s avokádem, klíčky, zeleninou a na plátky opečeným tofu

Svačina: Jablko, hrst vlašských ořechů

Oběd: Hráškové rizoto s lososem

Svačina: Polotučný tvaroh s pohankovými vločkami

Večeře: Listový salát s baby špenátem, quinoou, pečeným bramborem, červenou cibulí, cizrnou a sušenými rajčaty

3. den

Snídaně: Bezlepkové lívance bohaté na omega-3 přelité lesním ovocem a lžící 100% ořechového másla

Svačina: Bílý jogurt selského typu s banánem a hrstí kakaových bobů

Oběd: Pomalu pečená vepřová panenka s hříbkovou omáčkou a batátovými noky

Svačina: Šopský salát s plátkem celozrnného žitného chleba

Večeře: Celozrnné špagety s krevetami podušené na bílém víně s česnekem, rajčaty a čerstvými bylinkami

Přejeme dobrou chuť a brzkou radost z výsledků 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend