Oxidační stres je dnes často diskutovaným tématem. Obviňován je z řady vážných onemocnění i předčasného stárnutí. Vyzrát nad ním můžete konzumací zdravé stravy bohaté na antioxidanty.
Obsah článku:
Cesty vzniku oxidačního stresu
Pod oxidačním stresem se rozumí nerovnováha mezi množstvím antioxidantů a volných radikálů (reaktivních sloučenin kyslíku a dusíku) majících vliv na náš organismus. Při nadměrném vzniku těchto reaktivních sloučenin dochází k poškození organismu, jeho tkání i samotných buněk.
Přestože organismus chrání antioxidační systémy, každodenní stres, špatná strava, nemoci, užívání návykových látek (cigaret, alkoholu) fyzické i psychické vyčerpání a znečištěné ovzduší přispívají ke vzniku oxidačního stresu.
Zpomalte radikálové reakce a stárnutí buněk bezbolestnou cestou – stravou bohatou na ovoce a zeleninu v jejich přirozené podobě. Dbejte také na pravidelný příjem vitaminu A, E, flavonoidů, polyfenolů, karotenoidů, selenu a zinku. Podpoříte tak správné fungování antioxidačních systémů.
Antioxidanty v potravinách
- Artyčoky
- Borůvky
- Brokolice
- Bylinky (hřebíček, máta, meduňka, oregano, ostropestřec mariánský, skořice)
- Cibule
- Černý bez
- Červené fazole
- Červená řepa
- Česnek
- Čínské zelí
- Grapefruit
- Houby
- Hroznové víno
- Jahody
- Káva vysoké kvality
- Kakao
- Maliny
- Mrkev
- Olivy
- Ořechy (lískové, pekanové)
- Ostružiny
- Petržel
- Rajčata
- Růžičková kapusta
- Šípky
- Špenát
- Zelený čaj
Pondělí
Snídaně: Celozrnný žitný toust s ořechovým máslem a jahodami, meduňkový čaj
Svačina: Jablko, kostička hořké čokolády
Oběd: Pečené kuře s česnekem, cibulí a kořenovou zeleninou, brambor vařený ve slupce
Svačina: Bílý jogurt s dýňovými semínky
Večeře: Květáková pizza s rajčatovým sugo, bazalkou a artyčoky
Úterý
Snídaně: Ovesná granola s borůvkami a kokosovými chipsy, zelený čaj
Svačina: Domácí datlová tyčinka
Oběd: Fazolové burrito s ledovým salátem a celozrnnou rýží
Svačina: Sýr cottage s mrkví a řapíkatým celerem
Večeře: Grilovaný tuňák se špenátovým kuskusem
Středa
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s vejcem a libovou krůtí šunkou, mátový čaj
Svačina: Jablko, hrst pekanových ořechů
Oběd: Dýňové rizoto z jáhel
Svačina: Grapefruit
Večeře: Řecký salát se sýrem feta
Čtvrtek
Snídaně: Pohankové palačinky s malinami, šípkový čaj
Svačina: Strouhané jablko se skořicí a lískovými ořechy
Oběd: Hovězí zadní s rajskou omáčkou a celozrnnými těstovinami
Svačina: Čerstvá mrkvová šťáva
Večeře: Salát s červeným zelím, červenou řepou, kozím sýrem a balzamikovým krémem
Pátek
Snídaně: Slané lívance s rajčaty a sýrem ricotta, zelený čaj
Svačina: Jablko, dýňová semínka
Oběd: Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou, bramborové noky
Svačina: Grapefruit
Večeře: Sushi sendvič s lososem a mořskými řasami
Sobota
Snídaně: Bezlepkový ořechový řez, šípkový čaj
Svačina: Sójový jogurt, hrst hroznového vína
Oběd: Orientální salát s rýží, cizrnou a pečeným květákem
Svačina: Šťáva z červené řepy, mrkve a celeru
Večeře: Zapečená růžičková kapusta s vejcem a nízkotučným tvrdým sýrem
Neděle
Snídaně: Ovesná kaše s ostružinami a konopnými semínky, mátový čaj
Svačina: Jablko, hrst pekanových ořechů
Oběd: Špaldové špagety s čočkovou omáčkou
Svačina: Tvaroh s jahodami a skořicí
Večeře: Pikantní zeleninové špízy s tofu
Přejeme dobrou chuť a plné zdraví 🙂
TIP: Vyzkoušejte také ostatní zdravé jídelníčky podle našich redaktorů a výživových poradců.