Jídelníček proti předčasnému stárnutí

Oxidační stres je dnes často diskutovaným tématem. Obviňován je z řady vážných onemocnění i předčasného stárnutí. Vyzrát nad ním můžete konzumací zdravé stravy bohaté na antioxidanty.

Cesty vzniku oxidačního stresu

Pod oxidačním stresem se rozumí nerovnováha mezi množstvím antioxidantů a volných radikálů (reaktivních sloučenin kyslíku a dusíku) majících vliv na náš organismus. Při nadměrném vzniku těchto reaktivních sloučenin dochází k poškození organismu, jeho tkání i samotných buněk.

Přestože organismus chrání antioxidační systémy, každodenní stres, špatná strava, nemoci, užívání návykových látek (cigaret, alkoholu) fyzické i psychické vyčerpání a znečištěné ovzduší přispívají ke vzniku oxidačního stresu.

Zpomalte radikálové reakce a stárnutí buněk bezbolestnou cestou – stravou bohatou na ovoce a zeleninu v jejich přirozené podobě. Dbejte také na pravidelný příjem vitaminu A, E, flavonoidů, polyfenolů, karotenoidů, selenu a zinku. Podpoříte tak správné fungování antioxidačních systémů.

Antioxidanty v potravinách

  • Artyčoky
  • Borůvky
  • Brokolice
  • Bylinky (hřebíček, máta, meduňka, oregano, ostropestřec mariánský, skořice)
  • Cibule
  • Černý bez
  • Červené fazole
  • Červená řepa
  • Česnek
  • Čínské zelí
  • Grapefruit
  • Houby
  • Hroznové víno
  • Jahody
  • Káva vysoké kvality
  • Kakao
  • Maliny
  • Mrkev
  • Olivy
  • Ořechy (lískové, pekanové)
  • Ostružiny
  • Petržel
  • Rajčata
  • Růžičková kapusta
  • Šípky
  • Špenát
  • Zelený čaj

Pondělí

Snídaně: Celozrnný žitný toust s ořechovým máslem a jahodami, meduňkový čaj

Svačina: Jablko, kostička hořké čokolády

Oběd: Pečené kuře s česnekem, cibulí a kořenovou zeleninou, brambor vařený ve slupce

Svačina: Bílý jogurt s dýňovými semínky

Večeře: Květáková pizza s rajčatovým sugo, bazalkou a artyčoky

Úterý

Snídaně: Ovesná granola s borůvkami a kokosovými chipsy, zelený čaj

Svačina: Domácí datlová tyčinka

Oběd: Fazolové burrito s ledovým salátem a celozrnnou rýží

Svačina: Sýr cottage s mrkví a řapíkatým celerem

Večeře: Grilovaný tuňák se špenátovým kuskusem

Středa

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s vejcem a libovou krůtí šunkou, mátový čaj

Svačina: Jablko, hrst pekanových ořechů

Oběd: Dýňové rizoto z jáhel

Svačina: Grapefruit

Večeře: Řecký salát se sýrem feta

Čtvrtek

Snídaně: Pohankové palačinky s malinami, šípkový čaj

Svačina: Strouhané jablko se skořicí a lískovými ořechy

Oběd: Hovězí zadní s rajskou omáčkou a celozrnnými těstovinami

Svačina: Čerstvá mrkvová šťáva

Večeře: Salát s červeným zelím, červenou řepou, kozím sýrem a balzamikovým krémem

Pátek

Snídaně: Slané lívance s rajčaty a sýrem ricotta, zelený čaj

Svačina: Jablko, dýňová semínka

Oběd: Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou, bramborové noky

Svačina: Grapefruit

Večeře: Sushi sendvič s lososem a mořskými řasami

Sobota

Snídaně: Bezlepkový ořechový řez, šípkový čaj

Svačina: Sójový jogurt, hrst hroznového vína

Oběd: Orientální salát s rýží, cizrnou a pečeným květákem

Svačina: Šťáva z červené řepy, mrkve a celeru

Večeře: Zapečená růžičková kapusta s vejcem a nízkotučným tvrdým sýrem

Neděle

Snídaně: Ovesná kaše s ostružinami a konopnými semínky, mátový čaj

Svačina: Jablko, hrst pekanových ořechů

Oběd: Špaldové špagety s čočkovou omáčkou

Svačina: Tvaroh s jahodami a skořicí

Večeře: Pikantní zeleninové špízy s tofu

Přejeme dobrou chuť a plné zdraví 🙂

TIP: Vyzkoušejte také ostatní zdravé jídelníčky podle našich redaktorů a výživových poradců.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.