BezHladovění.cz

Jídelníček pro zdravé hubnutí v novém roce

Dali jste si předsevzetí, že bude od nového roku jíst zdravěji? Pokud chcete změnit životní styl k lepšímu, zhubnout a navíc posílit svalstvo, budete potřebovat zdravý jídelníček.

5 důvodů, proč může být hubnutí od nového roku úspěšné

  1. budete se snažit dodržet předsevzetí
  2. máte silnou motivaci
  3. nezdravá jídla jste si užili o Vánocích i na Silvestra
  4. jste po svátcích odpočinutí a plní sil
  5. v zimě na vás nečíhají vysoko kalorická lákadla, jako jsou zmrzliny, sladké vychlazené limonády a tučné grilované pochoutky

Nastartujte správně novoroční hubnutí

Jezte pravidelně a pestře

Dodržujte pravidelnost mezi jídly a dopřávejte si kvalitní sacharidy, bílkoviny i tuky. Ať už se rozhodnete stravovat 3× nebo 5× týdně, nechávejte mezi jednotlivými chody rozmezí 2,5–3 hodin. Na pravidelnost si brzy zvyknete, nebudete mít hlad a navíc si udržíte stabilní hladinu krevního cukru.  

Zaměřte se na sezónní potraviny

Při hubnutí nemusíte nutně nakupovat kila citrusů, banánů, avokád a dalších exotických plodů. Naopak se zaměřte na sezónní potraviny, jako jsou brambory, zelí, růžičková kapusta, pórek, jedlé kaštany apod. Pochutnáte si, tělu dodáte potřebné živiny a navíc ušetříte peníze.

Hýbejte se

Od nového roku se pusťte do cvičení. Začínejte ale pomalu a postupně zvyšujte zátěž. V lednu si vystačíte s chůzí, plaváním, lehkým posilováním a jógovými cviky. V únoru můžete začít běhat, v posilovně zvednout váhy a pustit se do lyžování.

Udržujte si dobrou náladu

Smutek, melancholie, vztek a další negativní emoce vzbuzují stres a touhu po nezdravém jídle. Snažte se být v dobré náladě, obklopujte se lidmi, které máte rádi, věřte sami sobě a udržujte si tu správnou motivaci. Když budete v pohodě, hubnutí vám půjde mnohem lépe.

Odpočívejte

Kromě pohybu zařaďte do svého dne i relax potřebný k regeneraci organismu. Odpočinou si svaly i vaše psychika. Pokud máte stresující zaměstnání, vyzkoušejte meditační cvičení. Zároveň si denně dopřávejte dostatečný spánek v klidné a dobře vyvětrané místnosti. Doba spánku je individuální, obecně se však doporučuje 6–8 hodin.

Spánek je nezbytnou součástí zdravého životního stylu i podle magazínu Healthline. Nedostatek spánku může vést k vážným následkům a zvýšit riziko nárůstu tělesné hmotnosti, srdečních chorob a deprese.

Nakopněte metabolismus kořením

S hubnutím vám pomůže to správné koření. Pokrmy si proto okořeňte chilli papričkami, kari, kurkumou, pepřem, římským kmínem, zázvorem nebo třeba skořicí.

Medical News Today říká, že má kapsaicin obsažený v chilli papričkách příznivý účinek na kardiovaskulární funkci i činnost metabolismu. Podle vědců může být kapsaicin užitečný i v boji proti neuropatickým bolestem, artritidě, trávicím poruchám a rakovině.

Znáte své BMI? Vyzkoušejte naši kalkulačku. Za pár vteřin budete vědět, jak na tom jste.

Pondělí

Snídaně: Ovesná kaše s perníkovým kořením a sušenými brusinkami

Svačina: Hrst pečených jedlých kaštanů

Oběd: Krůtí roláda s mandlemi a špenátem, pečené brambory na rozmarýnu

Svačina: Bílý jogurt se lžičkou domácí zavařeniny

Večeře: Kulajda s celozrnným chlebem

Úterý

Snídaně: Míchaná vajíčka s petrželkou a celozrnným pečivem

Svačina: Hruška

Oběd: Pikantní pečené fazole s kořenovou zeleninou a rajčaty

Svačina: Hrst oříšků

Večeře: Celozrnné pečivo se sýrovo-mrkvovou pomazánkou

Středa

Snídaně: Pohankové lívanečky s pečenými jablky, skořicí a arašídovým máslem

Svačina: Datlová tyčinka

Oběd: Hovězí po burgundsku s celerovo-bramborovým pyré

Svačina: Mandarinka

Večeře: Polévka s houbami, růžičkovou kapustou a rýžovými nudlemi

Čtvrtek

Snídaně: Ořechová granola s kardamonem a sušenými švestkami

Svačina: Kefír

Oběd: Cizrnové kari

Svačina: Mrkvovo-jablečné košíčky s vlašskými ořechy

Večeře: Vaječná omeleta se zeleninou, houbami a celozrnným pečivem

Pátek

Snídaně: Quinoová kaše s ořechy, banánem a lesními plody

Svačina: Ovocný salát

Oběd: Celozrnná pizza s tuňákem, brokolicí a červenou cibulí

Svačina: Tvaroh s rozinkami a sušenými meruňkami

Večeře: Brambory vařené ve slupce s tvarohem

Sobota

Snídaně: Mugcake s bílým jogurtem

Svačina: Hroznové víno

Oběd: Hovězí steak se zelenými fazolkami a pečenou červenou řepou

Svačina: Nepečené badyánové sušenky

Večeře: Batátová polévka se zázvorem a chilli

Neděle

Snídaně: Pohankové vafle s jablečným přelivem

Svačina: Pečená pikantní ořechová směs

Oběd: Pečené kuře na kořenové zelenině s vařeným bramborem

Svačina: Sójový jogurt s ovesnou sušenkou

Večeře: Dýňové rizoto z jáhel

Přejeme dobrou chuť a motivaci do všeho, co si přejete dokázat.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Šárka Jirchářová

Mgr. Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

reklama
reklama
reklama