BezHladovění.cz

Jídelníček pro podporu paměti a mozkové činnosti III.

Máme tu další jídelníček ze série těch, které podpoří mozek a jeho funkce včetně paměti. Na jaké potraviny vsadit? Opět to jsou především ryby, ořechy, semínka, zelenina, ovoce a potraviny bohaté na vitaminy skupiny B jako luštěniny, libové maso a celozrnné obiloviny.

Pondělí

Snídaně: Jáhlová kaše s brusinkami

Svačina: Žitný dalamánek s rybí pomazánkou s tvarohem, paprika

Oběd: Hovězí na žampionech s rýží, zelenina

Svačina: Jogurtový nápoj, hrst mandlí

Večeře: Salát s quinoou, mozzarellou a cherry rajčátky

quinoa s pečenými rajčátky

Úterý

Snídaně: Domácí maková buchta, jablko

Svačina: Celozrnná tortilla s guacamole, rajčata

Oběd: Pečený pstruh s bramborami a salátkem

Svačina: Kefírové mléko, broskev

Večeře: Dýňová polévka se lžící zakysané smetany a dýňovými semínky, celozrnná bagetka a rukola

guacamole

Středa

Snídaně: Žitný chléb s tvarohovým sýrem, šunka a rajče

Svačina: Vanilkový chia pudink s banánem

Oběd: Celozrnné špagety se špenátem, cottage sýrem a kuřecím masem

Svačina: Kefírové mléko, hrst vlašských ořechů

Večeře: Zelenina zapečená s filé z tresky, bramborová kaše, salátek

Čtvrtek

Snídaně: Celozrnný chléb s lučinou a krůtí šunkou, zelenina

Svačina: Ovocný salát se slunečnicovými semínky, tvaroh

Oběd: Pečený losos s batáty, salátek

Svačina: Mrkvový salát s ananasem, celozrnná bulka

Večeře: Salát s rukolou, camembertem light a kešu oříšky, žitný chléb

marinovaný losos v balzamikovo-horčičném krému

Pátek

Snídaně: Ovesná kaše s kokosem a banánem

Svačina: Žitný sendvič s tuňákem a vejcem, zelenina

Oběd: Krůtí roláda se špenátem a mozzarellou light, rýže natural

Svačina: Sušené datle a meruňky s tahini pastou

Večeře: Omeleta s avokádem a uzeným lososem, salát, celozrnný chléb

krůtí roláda se špenátem

Sobota

Snídaně: Ovesné placičky s tvarohem a borůvkami

Svačina: Žitný chléb s domácí tvarohovo-pažitkovou pomazánkou

Oběd: Dýňový guláš s fazolkami adzuki

Svačina: 3 kukuřičné suchary s humusem a zeleninou

Večeře: Pečený mořský vlk, brambor, zelenina

dynovy gulas s fazolemi adzuki

Neděle

Snídaně: Ovesná kaše s broskvemi a lískovými ořechy

Svačina: Celozrnný chléb s uzeným lososem a čerstvým špenátem

Oběd: Zelené kari z krůtího masa s rýží

Svačina: Acidofilní mléko, jablko

Večeře: Salát s cizrnou, olivami a balkánským sýrem, celozrnná bagetka

zelené kari s krůtím masem

Jak se vám článek líbí?

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.