BezHladovění.cz

Jídelníček pro podporu paměti a mozkové činnosti I.

S podzimem pravidelně přichází i mnohem více povinností. Školáci i dospělí by tedy měli udržovat svůj mozek ve formě. Jaká jídla zařazovat do jídelníčku, abychom podpořili myšlenkové procesy a mozkové funkce v každém věku? Inspirujte se!

Pondělí

Snídaně: Celozrnný chléb s lučinou a krůtí šunkou, paprika

Svačina: Chia pudink s banánem a jahodami

Oběd: Rizoto s kuřecím masem, špenátem a parmazánem

Svačina: Hrst oříšků s mandlovým nápojem

Večeře: Celozrnný těstovinový salát s kuřecími kousky a koriandrem, jogurtový dresink

rizoto se špenátem

Úterý

Snídaně: Pohanková kaše se skořicí a banánem

Svačina: Celozrnný wrap s uzeným lososem, ledovým salátem a tvarohovým sýrem

Oběd: Hovězí libové kostky s mrkví a bramborovou kaší

Svačina: Mrkev a řapíkatý celer s hummusem

Večeře: Salát s fazolemi, červenou cibulí a tuňákem, celozrnný chléb

fazolový salát s tuňákem

Středa

Snídaně: Ovesné lívanečky s javorovým sirupem, jahody

Svačina: Žitný chléb s tuňákovou pomazánkou a paprikou

Oběd: Celozrnné špagety se špenátem a cottage sýrem

Svačina: Kefírové mléko, hrst vlašských ořechů

Večeře: Salát s červenou řepou a kozím sýrem, dýňová semínka a celozrnná bagetka

Čtvrtek

Snídaně: Celozrnný chléb s rostlinnou pomazánkou, zelenina

Svačina: Broskev, celozrnné sušenky

Oběd: Pečený losos s batáty a dýní

Svačina: Proteinová tyčinka

Večeře: Salát s červenou čočkou a kuskusem, pečená rajčátka

pečený losos na batátech s dýní

Pátek

Snídaně: Ovesná kaše s rozinkami a mandlemi, jablko

Svačina: Celozrnná bagetka se sýrem light, okurka

Oběd: Mexické fazole s kvalitní šunkou a kukuřicí, kukuřičná tortilla

Svačina: Kefírové mléko, hrst kešu

Večeře: Čína z tofu se zeleninou, rýže

Ćína z tofu se zeleninou a rýží

Sobota

Snídaně: Celozrnné tousty se šunkou a sýrem, zelenina

Svačina: Jablko, bílý jogurt

Oběd: Quinoa s pečenými rajčaty a paprikami, feta sýr

Svačina: Avokádové smoothie, hrst vlašských ořechů

Večeře: Krůtí steak s pečenou zeleninou, brambora pečená ve slupce

quinoa s pečenými rajčátky

Neděle

Snídaně: Ovesné muffiny se sušeným ovocem

Svačina: Žitný chléb s bazalkovým pestem a slunečnicovými semínky, paprika

Oběd: Pečená treska s bramborami, okurkový salátek

Svačina: Acidofilní mléko, lískové oříšky

Večeře: Salát s tuňákem, rukolou a avokádem se zálivkou z olivového oleje, celozrnný chléb

Salát s tuňákem, kukuřicí, avokádem a fazolemi

Jak se vám článek líbí?

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.