Tak jako někteří dodržují jarní úklid, jiní se snaží zatočit s nepořádkem ve svém stravování. A protože na nový start není nikdy pozdě, zvláště co se jídla týče, představujeme vám několik tipů na další týden.
Jarní jídelníček by měl být lehký, pestrý, plný zeleniny a ovoce.
Pondělí
Snídaně: Jablečno-kokosová granola, bílý jogurt
Dopolední svačina: Avokádovo-limetkový krém, kaiserka
Oběd: Pečený falafel s jogurtovou omáčkou, zelenina
Odpolední svačina: Mrkvová pomazánka, pšenično-žitný chléb
Večeře: Jarní závitky (nesmažené) s tofu, zeleninou a vejcem, sladkokyselá omáčka
Úterý
Snídaně: Jarní omeleta s listy čerstvé bazalky a špenátu, knäckebrot, rajče
Dopolední svačina: Ovocný salát, kefír
Oběd: Uzený losos s koprem a citrónovými těstovinami
Odpolední svačina: Sýrovo-vločkové placky, míchaný salát
Večeře: Gado gado (indonéský salát s batáty, vejcem a arašídovou omáčkou z kokosového mléka)
Středa
Snídaně: Celozrnný kuskus na sladko s kardamomem, skořicí, kešu oříšky a kousky ovoce
Dopolední svačina: Pomazánka ze sušených rajčat, rýžový chlebík, okurka
Oběd: Bramborové noky po sicilsku, špenátový krém
Odpolední svačina: Makový koláč s ořechy
Večeře: Rýžové těstoviny s mladým hráškem a kukuřicí, strouhaný sýr
Čtvrtek
Snídaně: Pražené ovesné vločky s jahodami a plátky mandlí
Dopolední svačina: Smoothie s brusinkami, banánem a vanilkovým jogurtem
Oběd: Citrónovo-tymiánové kuře s divokou rýží a dušenou mrkví
Odpolední svačina: Jarní ředkvičková pomazánka, toust
Večeře: Tresčí nákyp, pečené batáty s pestem, polníčkem a balkánským sýrem
Pátek
Snídaně: Tvarohový krém s plátky kiwi
Dopolední svačina: Šunkovo-květákový krém, tmavé pečivo
Oběd: Cuketové palačinky z celozrnné mouky se sýrem, okurkový salát
Odpolední svačina: Kukuřičný chlebík, pomazánkové „máslo“, plátky rajčat
Večeře: Grilovaný chřest a jarní cibulka, kuřecí prso, křupavá celozrnná bagetka
Sobota
Snídaně:Pohanková kaše se lněnými semínky, jablkem a kokosem
Dopolední svačina: Meruňkové smoothie s chia semínky
Oběd: Bezvaječné těstoviny s trhaným vepřovým masem a lilky v pikantní rajčatové omáčce
Odpolední svačina: Celozrnný toust s jemnou křenovou pomazánkou a uzeným tuňákem
Večeře: Roti s cizrnovou náplní, salát s pomerančovou chilli zálivkou
Neděle
Snídaně: Domácí ciabatta, margarín, šunka od kosti, medvědí česnek
Dopolední svačina: Jáhlový dort, acidofilní mléko
Oběd: Polévka z ovesných vloček s jarní zeleninou, hlívové rizoto se sýrem
Odpolední svačina: Cottage pomazánka s medovou hořčicí, vícezrnný chléb, paprika
Večeře: Šťavnaté krůtí prso s fenyklovým bulgurem, salát s mungo výhonky a červenou řepou
Poznámka:
Jídelníček slouží pro inspiraci, co vařit při redukční i běžné dietě. Velikost porcí si, prosím, upravte podle svých potřeb.
Přejete-li si sestavit jídelníček na míru, prosím kontaktujte nás.