Jídelníček pro ty, kdo rádi vaří a zkoušejí stále nové recepty. Na své si přijdou milovníci ovoce, zeleniny, ryb i luštěnin. Výborný také jako podpora imunity v náročném období chřipek!
Luštěniny jsou neprávem opomíjenou potravinou. Přitom bychom je měli – dle výživových doporučení – zařazovat do jídelníčku 2-3× týdně. Jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, bohaté na vitaminy skupiny B, vlákninu a některé minerální látky, jako např. vápník. Výborně se hodí do polévek, do pomazánek, salátů, namísto zavářky, jako příloha i hlavní jídlo.
Obsah článku:
Pondělí
Snídaně: Kukuřičný chlebík, kuřecí debrecínka, červená paprika
Dopolední svačina: Hruška
Oběd: Bulgurové rizoto s kuřecím masem a pečenými rajčaty
Odpolední svačina: Matylda (ochucený jogurtový dezert)
Večeře: Pečené placky z bramborové kaše, salát tzatziky
Úterý
Snídaně: Rýžový chlebík, margarín, sýr Krolewski, okurka
Dopolední svačina: Banánovo-papájové smoothie
Oběd: Cizrna po indicku s rýží
Odpolední svačina: Švestková bezlepková bublanina
Večeře: Pečená treska, zeleninový salát s balzamikovou hořčicí
Středa
Snídaně: Kukuřičný chlebík, pomazánka z uzeného tofu, rajče
Dopolední svačina: Kiwi
Oběd: Bramborová omeleta se šunkou, rajčatový salát
Odpolední svačina: Humus (cizrnová pomazánka), knäckebrot
Večeře: Gnocchi s losovými kousky a špenátem
Čtvrtek
Snídaně: Jogurt s kukuřičnými lupínky
Dopolední svačina: Medový meloun
Oběd: Krůtí nudličky s ananasem, divoká rýže
Odpolední svačina: Lilkovo-fazolová pomazánka, křupavý celozrnný toust
Večeře: Rajská polévka s quinoou
Pátek
Snídaně: Rozmačkaný banán s ořechy a strouhaným kokosem
Dopolední svačina: Jablko
Oběd: Cuketové ragú s jasmínovou rýží
Odpolední svačina: Pohankovo-mandlový hruškový koláč
Večeře: Krevetový salát
Sobota
Snídaně: Pudink od Alpro s ovesnými vločkami
Dopolední svačina: Domácí ořechové mléko
Oběd: Červená čočka s tofu
Odpolední svačina: Pomazánka ze sušených rajčat a kešu, kaiserka
Večeře: Patyzón v těstíčku z hrašky, vařené brambory
Neděle
Snídaně: Ovesná kaše na sladko
Dopolední svačina: Sýrové špízy s hroznovým vínem
Oběd: Dušené hovězí na rozmarýnu, rýže basmati
Odpolední svačina: Domácí ostružinovo-jogurtový koktejl
Večeře: Těstoviny s tuňákem a ledovým salátem