BezHladovění.cz

Jak si vybírat jídlo v restauraci?

Zajít do restaurace můžete, i když držíte „štíhlou linii“. Jen dodržte pár základních pravidel, abyste si pak nemuseli nic vyčítat. Poradíme vám, která to jsou. Přidáme i pár tipů, jak si objednat zdravá jídla.

7 pokušení z jídelních lístků, kterým rozhodně nepodléhejte

  • Pokrmy smažené v trojobalu

Místo smaženého řízku v trojobalu s energetickou hodnotou 1600 kJ/100 g si raději dejte přírodní. Nejenže má skoro 3x méně kalorií (600 kJ), ještě je daleko zdravější. Smažením se totiž zvyšuje podíl tuků až na 30 a více procent. 

  • Smažené přílohy

Tučné a mastné hranolky, americké brambory nebo krokety si neobjednávejte jako chuťovku ani přílohu. Většinou obsahují jen minimum pravých brambor. Přepálený tuk z fritéz kvalitě ani chuti nepřidá. 

  • Jídla připravovaná v pánvi WOK

Čínská jídla sice obsahují většinou jen lehké suroviny jako je kuře, rýže, zelenina nebo nudle, ale dál už záleží na úpravě. Vyhněte se fast-foodům, kde kuchaři jídla narychlo smaží za velmi vysoké teploty, navíc často na nekvalitním oleji. Zajděte si do poctivé čínské, thajské nebo vietnamské restaurace, kde vaří podomácku. Bez kvant nezdravých ochucovadel a škrobů.

  • Hamburgery

Pozor na mleté fast-foodové hamburgery z mrazáku, které spolu s houskou pokrývají i víc než ¼ denního kalorického příjmu dospělého člověka. Naopak čerstvý burger s přírodním masem, zeleninou a jemnou omáčkou čas od času neuškodí. Ještě lépe uděláte, pokud si ho dáte bez housky. Mnoho restaurací ho už v dnešní době takhle nabízí. 

  • České klasiky se „čtyřmi nebo pěti“

Nezdá se to, ale jedna porce vepřo-knedlo-zela má ještě o 56 % vyšší energetickou hodnotu, než Big Mac. Zrádné jsou především knedlíky a omastek. Když už nějaké té české pochoutce neodoláte, nenechávejte si ji mastit a knedlík jen ochutnejte, nebo nahraďte bramborem. Zeleninové omáčky jako je svíčková nebo rajská si sem tam dopřát můžete.

  • Polotovary

Jídla typu halušek nebo pizzy často restauratéři připravují z koupených polotovarů s mizivou kvalitou. Neváhejte se obsluhy zeptat, jestli je vybrané jídlo připravováno z čerstvých surovin nebo ne.

  • Uzeniny

Oblíbené chuťovky jako utopenci, párečky nebo grilovaná klobása do zdravého jídelníčku nepatří. Občasnou výjimkou mohou být domácí uzeniny s víc než 60% podílem masa. Těch je ale v českých hospodách jako šafránu. Z grilu si raději objednejte třeba přírodní kuřecí steak.

knedliky2

Jaká pravidla dodržovat, abyste si po jídle nemuseli nic vyčítat

  1. Nechoďte do restaurace po celém dni hladovění. Jezte normálně své malé porce. Nebudete mít tendenci sáhnout rychle po něčem nezdravém.
  2. Než se vrhněte na výběr jídla, napijte se. Nebudete mít tak velké oči.
  3. Odmítněte aperitiv. Podporuje sice trávení, ale také chuť k jídlu. Mohlo by to vést ke zbytečnému pokušení.
  4. Nenechte se zlákat tím, co si objednávají ostatní.
  5. Ptejte se obsluhy. Jak se jídlo připravuje, jestli je z čerstvých surovin. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení, až vám jídlo přinese.
  6. Nemusíte dojídat za každou cenu. Zbylé jídlo si nechte zabalit domů.

5 tipů, jak si objednat zdravější variantu pokrmu

  1. Nechte přílohu nahradit zeleninovým salátem.
  2. Máte-li chuť na klasickou přílohu, volte vařené brambory, rýži nebo těstoviny. Dobré restaurace vám vyjdou vstříc.
  3. Požádejte, ať vám kuchař přísady, které vám nevyhovují, do jídla nedává – třeba slaninu nebo tučný sýr.
  4. Odolejte domácí tatarce nebo majonéze a požádejte raději o jogurtovou zálivku.
  5. Když už hodláte zhřešit těžším jídlem, objednejte si poloviční porci.
breakfast-690128_1280

Jak vybírat z bufetových stolů

Rauty, švédské stoly a jiné „all you can eat“ způsoby stravování představují největší hrozbu přejedení a následných výčitek. Postupujte proto podle našich rad:

  1. Nejprve si rautový stůl obejděte, aniž byste si něco nabírali. Sesumírujte si v hlavě, jak své chody poskládáte.
  2. Napijte se, než si začnete nabírat jednotlivé porce.
  3. Nandávejte si a jezte postupně. Čím vícekrát budete muset vstát, tím nižší je riziko přejedení.
  4. Rauty jsou od toho, aby se jídlo ochutnávalo a vychutnávalo. Od každé delikatesy stačí jen malé množství.
  5. Nespěchejte a poseďte u stolu klidně 2 hodiny. Jde také o společenskou záležitost.

Tipy na zdravé předkrmy v restauracích

Jedním z nejoblíbenějších předkrmů je salát caprese s mozzarellou, rajčátky a bazalkou. Dalším výborným tipem je carpaccio z červené řepy. Podává se většinou s kozím sýrem a rukolou. Výborně podporuje apetit také meloun se šunkou prosciutto a další chuťovky se sladko-slanou kombinací.

Hlavní chod: hotovky nebo minutky?

Nezatracujte ani jedno. U obojího se najdou zdravé i nezdravé varianty. Hotovky z denního menu máte jednak hned na stole, a jednak bývají opravdu čerstvé. I mezi nimi najdete saláty, ryby nebo těstoviny, nemusí to být jen hutná jídla. U minutek se nebojte zeptat, jestli nejsou z mražených polotovarů, a jak je kuchař připravuje.

foodiesfeed.com_paleo-chicken-skewers-with-plantains

Dezertu se nemusíte vzdát

Pokud pro vás bez sladké tečky není gurmánský zážitek úplný, výjimečně se nemusíte omezovat. Vyberte si ovocný dezert, nebo třeba lehký cheesecake. Výčitkám se vyhnete, když se o dezert podělíte ve více lidech. Uspokojíte chuťové buňky a ještě si vás pochutná víc.

berries-840832_1280

Jaké bylo nejlepší jídlo, které jste v restauraci ochutnali? Napište nám na Facebooku!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Share via
Send this to a friend