Jídlo nás doprovází při radostných chvílích života, proč bychom to měli měnit?
Za námahu pořádná odměna. Ano, to zná jistě většina z nás. Často se z odměn stává motivace, a pokud je tou motivací jídlo, pohybujeme se na tenkém ledě. Jak říká jedno moudré přísloví: „Nežijeme proto, abychom jedli. Jíme proto, abychom žili.“
Nadváha a obezita se stává problémem v celosvětovém měřítku. Zároveň co se procento obézních zvyšuje, roste zájem o zdravou stravu a zdravý životní styl.
Stoupá počet kurzů vegetariánské kuchyně, tzv. raw stravy a dalších. Kterou cestou se vydat? Asi nikdo vám neřekne, že si přeje mít velikost XXXL. Otázkou je, kdy zabránit tomu, aby se tak nestalo?!
Jídlo v nás vzbuzuje příjemný pocit sytosti, mít jídlo znamená blahobyt. Od malička nás učí dojít a neplýtvat jídlem. Zajít si do dobré restaurace bývá za odměnu.
S věkem ovšem roste problém přebytečné kilogramy shazovat. Nyní nastává ten čas, kdy většina začne přemýšlet jak odměnu jídlem naradit za jinou.
1. Jak nejlépe zatočit s chutěmi, když je lednice tak blízko
Doslova, nechte si zajít chuť. Popadne-li vás doma mlsná, zřejmě máte roupy coby. Venku na vás čeká spousta aktivit a navíc teď v létě se ani nedá najít kloudná výmluva proč sedět doma. Plavání, kolečkové brusle, běhání, každý pohyb se počítá a je lepší než hypnotizovat ledničku. Věřte nebo ne, pohyb je lék pro tělo i duši.
2. Dejte průchod fantazii
Určitě máte v hlavě spoustu věcí, které si přejete již dlouho splnit a pořád ne a ne si na ně udělat čas. Zapomeňte, že to nejde, a odměňte se realizací jedné z nich. Domácí tvorba je teď v módě, tak nechce vyřádit svojí fantazii a zkrášlete si domov.
3. Jídlo? Ne děkuji, raději knihu.
Metanolová aféra nám zde přijde vhod. Úspěch lze odměnit i knihou. Potěšení z koupě vám určitě vystačí déle než požitek z jedné porce jídla. Popadněte knihu, když vás honí mlsná. Dobrý děj vás pohltí a na jiné myšlenky nezbude čas.
4. Zásluha rovná námaze
Za velkou námahu je třeba velká odměna. Co si užít pár dní ve wellness? Víkendové pobyty wellness jsou velmi populární. Načerpáte novou sílu a energii do dalších pracovních dní. Jednou za čas to potřebuje každý.
5. Ideální dovolená co zažene hlad i nudu
Někomu menší odměny nevyhovují a dlouho si tuto záminku, propustku k hřešení, schovává. All inclusive jsou v tomto směru asi nejhorší dovolené. Člověk chce ozkoušet od všeho něco, až k prasknutí a navíc je mu jídlo dostupné téměř po celý den. Vyzkoušejte aktivní dovolenou, i na takové je možnost si odpočinout. Poznávání zažene nudu a na jídlo si vzpomenete, až se tělo samo ozve.
6. Za kulturou, která vás nasytí
Příjemný večer strávený v náruči kultury, to se nedopřává jen tak každý den. V dnešní době jít do divadla reprezentuje společenskou událost. Nad vybíráním představení strávíme dost času. Samotné čekání na onen den, mnohdy i několik měsíců, je dlouhé, ale vyplatí se. Když se konečně dočkáme, odměna je zasloužená.
7. Vtipná kaše s přáteli
Čas s přáteli je k nezaplacení. Nic nenaradí svěřit se dobré duši a společně se zasmát. Smích nám prospívá A hovor rozptýlí choutky na jídlo. Pracovní vytížení nás brzdí udělat si čas na blízké, ale pokud si čas vyhradíme, uděláme dobře nejen sobě ale v podstatě i jim.
8. I ženy mají své dny
Která žena si někdy nekoupila pro radost nějaké oblečení. Místo sezení v obchodním centru na dortíku se poohlédněte po něčem pěkném na sebe. Okolí i vy to jistě oceníte. Je to dvojí odměna.
9. Nechte si o jídle zdát
Není nad odpočinek po vytíženém dni. Jste unaveni, že byste padli rovnou do peřiny? Pak tak učiňte, ale těšně před spaním se již neládujte! Zaprvé, se vám bude s plným žaludkem hůře usínat, a za druhé v tomto případě je spánek vaše zasloužená odměna!
10. Když přes jídlo nejede vlak
Máte jídlo a vaření rádi na tolik, že si bez něj neumíte představit radostné momenty? Vaření je současně váš koníček? Rizikem je zde neustále ochutnávání, a ruku na srdce, kdo si obvykle vaří pouze jednu porci?
Jsou 2 způsoby jak v takovém případě předejít nevyhnutelnému. 1. způsob – vařit lehčí, stravitelnější jídla. Vybírat zdravé suroviny. Z technologických úprav volit dušení, vaření, pečení, raději než smažení.
Experimentovat a tvořit chutné dezerty a pokrmy lze i s pomocí polotučných či nízkotučných výrobků. 2. způsob – rozdělte se o radost! Není většího potěšení, když váš výtvor někdo pochválí a řekne si o recept.