BezHladovění.cz

Fit jídelníček s vůní Maroka – 2. díl

Přeneste se s námi do slunného Maroka díky typickým pochoutkám. Vyzkoušejte kuskus, čočkovou polévku nebo orientální dušené maso se zeleninou.

Top 12 marockých surovin

  • Datle
  • Mandle
  • Rozinky
  • Olivy
  • Rajčata
  • Čočka
  • Cizrna
  • Kuskus
  • Cibule
  • Česnek
  • Vejce
  • Jehněčí, skopové, kuřecí a hovězí maso

Bez koření to nejde

Marocká kuchyně je prosycená aromatickým kořením. Základem je římský kmín, kurkuma, šafrán, koriandr, sladká i ostrá paprika, pepř, skořice, fenykl, kardamom a zázvor. Různé druhy koření se přidávají do masových i zeleninových směsí, polévek a omáček.

Tradiční marocké nápoje

Maročané si rádi vychutnávají silnou kávu připravovanou v džezvě s čerstvě vymačkanou ovocnou šťávou. Téměř každé jídlo pak zapijí tradičním mátovým čajem. Vyrábí ho z lístků čerstvé máty s přídavkem velkého množství cukru a servírují v malých ozdobných skleničkách. Pokud se vyhýbáte cukru, mátový čaj můžete snadno přetvořit do zdravého nápoje. Chutná totiž skvěle i bez jediné cukrové kostky.

Pondělí

Snídaně: Ovesná kaše s mandlovým mlékem a jahodami

Svačina: Smoothie z banánu a mandlí

Oběd: Červená čočka s rajčaty, kapustou a batáty

Svačina: Bílý jogurt a kousek hořké čokolády

Večeře: Cibulový koláč s cuketou

Úterý

Snídaně: Pohankové lívance s jahodami a javorovým sirupem

Svačina: Jablko s arašídovým máslem

Oběd: Dýňový guláš s fazolemi adzuki

Svačina: Ředkvičkový salát s kozím sýrem

Večeře: Kebab se zeleninou a domácí majonézou

Středa

Snídaně: Vejce nahniličko s kváskovým chlebem a čerstvou zeleninou

Svačina: Kefír sdatlemi

Oběd: Pečené krůtí stehno na šafránu a citrónech s pečeným bramborem

Svačina: Ananas

Večeře:Polévka z pečeného květáku s pórkem a semínky

Čtvrtek

Snídaně: Celozrnná houska s čerstvým sýrem, banánem a skořicí

Svačina: Jablečný závin z celozrnné špaldové mouky

Oběd: Kuskus s kuřecím masem, zeleninou a rozinkami

Svačina: Rajčatový salát s červenou cibulí

Večeře: Zapečený platýs s rýží

Pátek

Snídaně: Ovesné vločky s mandlovým mlékem a meruňkami

Svačina:Banán

Oběd: Cizrna na paprice s pórkem a římským kmínem

Svačina:Hruška

Večeře: Salát s tuňákem, rukolou, avokádem a fazolemi

Sobota

Snídaně: Celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou

Svačina: Šťáva z granátového jablka

Oběd: Hovězí steak s marockým kořením a zelenými fazolkami

Svačina: Hrst datlí

Večeře: Zapečený květák s orientálním kořením

Neděle

Snídaně: Mrkvový muffin z pohankové mouky

Svačina: Sójový jogurt s borůvkami

Oběd: Dušené skopové maso s mrkví, bramborem a cibulí

Svačina: Salát z červené řepy s ořechovým tofu

Večeře: Kváskový chléb s hummusem a zeleninou

Fit jídelníček s vůní Maroka – 2. díl
5 (100%) 1 hlasů

Mgr. Šárka Zajíčková

Mgr. Šárka Zajíčková

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.