Přeneste se s námi do slunného Maroka díky typickým pochoutkám. Vyzkoušejte kuskus, čočkovou polévku nebo orientální dušené maso se zeleninou.
Top 12 marockých surovin
- Datle
- Mandle
- Rozinky
- Olivy
- Rajčata
- Čočka
- Cizrna
- Kuskus
- Cibule
- Česnek
- Vejce
- Jehněčí, skopové, kuřecí a hovězí maso
Bez koření to nejde
Marocká kuchyně je prosycená aromatickým kořením. Základem je římský kmín, kurkuma, šafrán, koriandr, sladká i ostrá paprika, pepř, skořice, fenykl, kardamom a zázvor. Různé druhy koření se přidávají do masových i zeleninových směsí, polévek a omáček.
Tradiční marocké nápoje
Maročané si rádi vychutnávají silnou kávu připravovanou v džezvě s čerstvě vymačkanou ovocnou šťávou. Téměř každé jídlo pak zapijí tradičním mátovým čajem. Vyrábí ho z lístků čerstvé máty s přídavkem velkého množství cukru a servírují v malých ozdobných skleničkách. Pokud se vyhýbáte cukru, mátový čaj můžete snadno přetvořit do zdravého nápoje. Chutná totiž skvěle i bez jediné cukrové kostky.
Pondělí
Snídaně: Ovesná kaše s mandlovým mlékem a jahodami
Svačina: Smoothie z banánu a mandlí
Oběd: Červená čočka s rajčaty, kapustou a batáty
Svačina: Bílý jogurt a kousek hořké čokolády
Večeře: Cibulový koláč s cuketou
Úterý
Snídaně: Pohankové lívance s jahodami a javorovým sirupem
Svačina: Jablko s arašídovým máslem
Oběd: Dýňový guláš s fazolemi adzuki
Svačina: Ředkvičkový salát s kozím sýrem
Večeře: Kebab se zeleninou a domácí majonézou
Středa
Snídaně: Vejce nahniličko s kváskovým chlebem a čerstvou zeleninou
Svačina: Kefír s datlemi
Oběd: Pečené krůtí stehno na šafránu a citrónech s pečeným bramborem
Svačina: Ananas
Večeře: Polévka z pečeného květáku s pórkem a semínky
Čtvrtek
Snídaně: Celozrnná houska s čerstvým sýrem, banánem a skořicí
Svačina: Jablečný závin z celozrnné špaldové mouky
Oběd: Kuskus s kuřecím masem, zeleninou a rozinkami
Svačina: Rajčatový salát s červenou cibulí
Večeře: Zapečený platýs s rýží
Pátek
Snídaně: Ovesné vločky s mandlovým mlékem a meruňkami
Svačina:Banán
Oběd: Cizrna na paprice s pórkem a římským kmínem
Svačina:Hruška
Večeře: Salát s tuňákem, rukolou, avokádem a fazolemi
Sobota
Snídaně: Celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou
Svačina: Šťáva z granátového jablka
Oběd: Hovězí steak s marockým kořením a zelenými fazolkami
Svačina: Hrst datlí
Večeře: Zapečený květák s orientálním kořením
Neděle
Snídaně: Mrkvový muffin z pohankové mouky
Svačina: Sójový jogurt s borůvkami
Oběd: Dušené skopové maso s mrkví, bramborem a cibulí
Svačina: Salát z červené řepy s ořechovým tofu
Večeře: Kváskový chléb s hummusem a zeleninou