V obchodech se začíná objevovat čerstvá rebarbora, která bývá z jara nejšťavnatější. Tak co ji zapojit do jídelníčku? Na chuti na sladké není nic špatného, když si uhlídáme snědené množství a domácí kvalitu.
Rebarbora je pro mnohé nepříliš známým druhem zeleniny. Jde o řapíky listů rostliny zvané reveň kadeřavá. Nejenže skvěle chutná, ale nadšené zahrádkáře uchvátí krásnými dekorativními květy i listy. A nemluvě o nezapomenutelných pečených moučnících s rebarborou v hlavní roli!
Obrácený koláč z rebarbory
Ingredience:
- 450 g rebarbory
- 180 g polohrubé mouky
- 220 g třtinového cukru
- 180 g másla
- 3 vejce
- 1 polévková lžíce mléka
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- plátky mandlí na posypání
Doporučujeme
Příprava:
- Rebarboru opláchneme a nakrájíme na větší asi 3cm kousky.
- Třtinový cukr a 60 g másla rozpustíme a uděláme karamel.
- Do pánvičky nasypeme kousky rebarbory a necháme je vychladnout.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
- Ze zbylého cukru a másla vytvoříme těsto, spolu se smícháním ostatních ingrediencí (tedy celými vejci, moukou, práškem do pečiva, solí a polévkovou lžící mléka).
- Těsto rozetřeme na pánvičku s rebarborou a nyní stačí jen vložit do rozpálené trouby na cca 30 minut a koláč je na světě.
- Pro ozdobu doporučujeme posypat koláč plátky mandlí.
Muffiny z rebarbory
Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 220 g třtinového cukru
- 3 ks rebarbory
- 100 g másla
- 250 ml mléka
- Šťáva z ½ citronu
- 1 vejce
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
Příprava:
- Ve velké míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva.
- Dále přidáme kůru z pomeranče, oloupaný nastrouhaný zázvor, vejce, máslo a vše důkladně promícháme.
- Závěrem vmícháme mléko s citronovou šťávou.
- Rebarboru nakrájíme na menší kousky a přidáme do těsta.
- Muffinové formy vždy vrchovatě naplníme a dáme péct na 180 °C na 25 minut.
Rebarborový koláč s pudinkem a drobenkou
Ingredience:
- 500 g rebarbory
- 300 ml mléka
- 200 g mouky
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 70 g třtinového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 balení pudinku
Na drobenku:
- 100 g hrubé mouky
- 75 g krupicového cukru
- 75 g másla
Příprava:
- Těsto připravíme smícháním kypřícího prášku, másla, žloutku a cukru.
- Poté ho rozprostřeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané moukou.
- Dáme ho péct do rozehřáté trouby na 180 °C cca na 20 minut.
- Rebarboru očistíme, nakrájíme na tenké kousky a osladíme podle chuti.
- Pudink uvaříme podle receptu na obalu, z mléka a 2 lžic cukru.
- Rebarboru smícháme s pudinkem a vložíme na upečený těstový základ.
- Navrch koláče dáme drobenku, kterou jsme vytvořili rychlým prohnětením hrubé mouky, cukru a másla.
- Koláč pečeme na 180 °C, dokud není drobenka zlatá.
Náš tip! Přečtěte si, jak nahradit cukr nejen při pečení.
Nezapomeňte nám na Facebooku napsat svůj nejoblíbenější recept z rebarbory, ať máme další inspiraci.