Losos je v České republice nejoblíbenější ryba. A není divu, jeho maso je velmi delikátní, jemné a chutné. Zároveň je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin.
Při jeho přípravě je však nutné dávat pozor na to, abyste jej nevysušili. Tomu zabrání marináda, ve které filet lososa obalíte.
Glazovaný losos s mátou pečený na dýni a batátech
Ingredience:
- 200 g čerstvého lososa
- 150 g bílých batátů
- 470 g dýně Hokkaido
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl
- Chilli koření
- 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 polévková lžíce balsamikového krému
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
- Hrst čerstvé máty
Postup:
- Rozpalte troubu na 180 stupňů.
- Batáty oloupejte a nakrájejte je na kolečka.
- Dýni důkladně omyjte a pokrájejte ji na kousky.
- Batáty a dýni přendejte do zapékací mísy, přidejte olej, sůl a chilli koření a promíchejte.
- V misce smíchejte hořčici, balsamikový krém, cukr a špetku soli.
- Filet lososa omyjte a obalte jej v marinádě.
- Lososa přendejte do zapékací mísy na batáty a dýni a dejte do trouby péct na 30 minut.
- Mátu nasekejte nadrobno.
- Ihned po upečení podávejte a na filet lososa položte nasekanou mátu.
Počet porcí: 2
Přejeme dobrou chuť!
P. S. Vyzkoušejte také další oblíbené recepty z lososa.