Řezy patří k oblíbeným moučníkům hodícím se pro slavnostní i běžné příležitosti. O recept na jedny výjimečně lahodné se s vámi rádi podělíme. Tvaroh ani jablka v nich ale nehledejte. Jde o jinou parádu, a to rostlinného typu, bez obsahu laktózy.
Obsah článku:
Kakaové řezy s tofu krémem
Ingredience:
Korpus
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- Špetka himalájské soli
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 50 g kvalitního kakaového prášku
- 100 ml kokosového oleje
- 180 ml kokosového mléka
- 1 lžíce arašídového másla
Krém
- 340 g silken tofu
- Šťáva z ½ citrónu
- 2 lžíce datlového sirupu
Poleva
- 40 g kokosového oleje
- 3 lžíce kvalitního kakaového prášku
TIP: Pokud neseženete nízkotučné silken tofu, vystačíte si klidně i s klasickým. V takovém případě jej nastavte rostlinnou smetanou či trochou mléka pro dosažení jemnější konzistence krému.
Postup:
- V míse nejprve promíchejte suché ingredience určené na korpus, poté k nim přilijte ty mokré.
- Vše důkladně promíchejte, nalijte nízké silikonové formy a stěrkou rovnoměrně rozetřete po celé její ploše.
- Korpus pečte v předehřáté troubě na 180 °C 10 minut.
- Ingredience na krém rozmixujte a vylijte na předpečený korpus. Poté vraťte formu do trouby na dalších cca 15–20 minut.
- Kokosový olej určený k polevě rozehřejte, odstavte z plotýnky a rozpusťte v něm kakaový prášek.
- Řezy po vychladnutí polijte připravenou polevou a dejte do lednice vychladit alespoň na 2 hodiny.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 1 hodina
TIP: Aby se poleva při krájení nelámala, krájejte řezy nahřátým nožem.
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Máte radši řezy tvarohové? Ochutnejte lehkého míšu bez bílého cukru.