BezHladovění.cz

Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Knížku nesoucí stejný podtitul jako náš magazín jsme si nemohli nechat ujít. Chcete zdravě zhubnout a nezbláznit se z toho? Pak ji doporučujeme i vám.

Jídelníčcích na hubnutí spojily síly 3 čtenářům dobře známé osobnosti ze světa zdravého životního stylu:

  • Petr Novák autor webu Fitplan.cz a knihy Jak pálit a neukládat. Osobně testoval všechny uvedené recepty a jídelníčky
  • Lucie Grusová – autorka blogu Paleosnadno.cz, Voňavé kuchařky podle Grusovky a receptů (s výjimkou karbanátků a salátu s rajčaty – domény Novákových)
  • Michaela Nováková – absolventka kurzu výživového poradenství a autorka tipů v knížce

Společně si stanovili nelehký cíl.

Připravit:

„Detailní stravovací plán, který vás za tři týdny, krok za krokem, provede po cestě k dosažení ideální váhy a jejímu udržení bez zbytečných jojo efektů.“

Podařilo se?

polévka z pečených rajčat

Docela ano. Podobný návod, který by vedl krok za krokem změnou životního stylu, jsme ještě v ruce neměli. Tištěná verze knížky je brožovaná a díky nízké váze a menšímu čtvercovému formátu není problém vzít ji kamkoli s sebou.

Na 191 stránkách najdete:

  • 53 receptů bez lepku a přidaných cukrů
  • Návod, jak si vypočítat kalorický příjem pro hubnutí
  • 3 ukázkové jídelníčky odstupňované podle vypočítaného kalorického příjmu
  • Rady a podporu autorů, jak začít a vydržet
  • Spoustu dobrých tipů na vaření (jak připravit dobrý hamburger, jak vybrat v kuchyni dýni apod.)

V knížce najdete ukázkový jídelníček na první 3 týdny zdravého stravování plus tipy, co dělat dál, aby vám vyvážená strava vydržela nejlépe na pořád.

Jídelníčky na hubnutí si nenechte ujít, když:

  • Chcete zhubnout rozumným tempem a váhu si udržet.
  • Máte dost odhodlání i bez výživového poradce za zadkem. Jen nevíte, jak začít a co vařit.
  • Jste začali už tisíckrát, ale nikdy to nedotáhli do úspěšného konce.
  • Nehodláte trávit v kuchyni víc času, než je nutné a nevadí vám jíst stejné jídlo v týdnu víckrát.

Proč jsou jídelníčky na míru zbytečné?

„Neustále se mě někdo ptá na jídelníčky na míru a já neustále vysvětluji, že je nedělám, že je to zbytečné. Každý jsme unikátní a každý máme jiný výdej energie, jiný metabolismus,“

píše Petr Novák v úvodu knihy.

Přesto mu stále se opakující dotaz vrtal hlavou a univerzální návod s manželkou zkusil za pomoci zkušené autorky receptů připravit. Je přesvědčený, že může fungovat, i když pravděpodobně nevyhoví všem.

Zvolte si: Třítýdenní jídelníček na 1 300, 1 500 nebo 1 800 kcal?

Pro začátek musíte orientačně zjistit svůj denní energetický výdej (tzv. BMR). Několik vzorců najdete i přímo v knížce.

Takto vypočítaný kalorický příjem je opravdu pouze orientační. Nezohledňuje míru stresu, aktivitu ani procento tělesného tuku. Má však výhodu, že jej spočítáte rychle a nemusíte absolvovat žádná složitá měření.

Pak už si jen vyberete jeden ze 3 ukázkových jídelníčků v hodnotě:

  • 1 300 kcal
  • 1 500 kcal
  • 1 800 kcal

„Díky jídelníčkům a receptům v této knize stačí jen rozhodnout, kdy nastane váš den D, nakoupit, uvařit a začít budovat nové stravovací návyky,“

slibují autoři.

O jídelníčcích

netradiční suroviny v jídelníčku na hubnutí

U každého najdete:

  • Přehled jídel
  • Recept ke každému
  • Informaci, kolikrát budete dané jídlo jíst (některá jde připravit dopředu)
  • Nákupní seznam

O receptech

U všech receptů najdete kalorickou hodnotu, dobu přípravy a poměr makroživin. Lucka vaří bez lepku a přidaných cukrů. Sází na jídla, která na dlouho zasytí. Díky tomu se vyhnete záchvatům vlčího hladu přes den.

Nejvíce nás zaujaly recepty na:

hovězí burger se zelným salátem

Oceňujeme jednoduchost postupů a přehlednost – každému receptu se věnuje celá dvoustrana.

Více o autorech

Petr Novák

Sám řešil a úspěšně vyřešil problém s velkou nadváhou. Přečetl množství studií a zkoušel a zkoušel, co jeho tělu vyhovuje. Díky tomu zhubnul přes 20 kg za pár měsíc. Napsal o tom knížku Jak pálit a neukládat a léta vedl úspěšný kurz.

PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Lucie Grusová

I Lucie s přibývajícím věkem narazila – musela řešit přibývající váhu a najít systém, jak se udržet fit. Osvědčilo se jí tzv. low carb stravování s nižším příjmem sacharidů a důrazem na zdravé tuky.

PŘEČTĚTE SI
10 otázek pro foodblogerku Lucii (Paleo Snadno)

Michaela Nováková

Petrova manželka od malička ráda vaří a hlavně umí vše dobře zorganizovat. Zvlášť ceníme její tipy od nákupních seznamů až po zajímavosti o jednotlivých potravinách v kuchyni.

Co říkají ostatní?

„Žádný kecy a jde se na věc! Jen několik desítek stran teorie, ve kterých se dozvíte to důležité a podstatné, a hlavně dost tipů a triků. O plánování, vaření, nákupech, netradičních surovinách, vašem vlastním těle a dále třeba i o tom, jak vypadá jídelníček autorů, co jsou „záchranné balíčky“, jaké pomocníky využívají v kuchyni a mnoho dalšího. Vše můžete ihned využít jednoduše v praxi,“

najdete v recenzi od Grasa.cz.

Názor BezHladovění: Celý orchestr muziky za pár stovek

dýňová kapusta s hlívou

Šikovná kombinace průvodce hubnutím a kuchařky v jednom. Nejdřív pár nezbytných informací a jde se na věc. Autoři nejedou metodou „pokus omyl“. Staví na letech studia fungování těla a odborných zdrojů. V tom se liší od většiny nadšených amatérských autorů.

Knížka představuje výborný odrazový můstek do začátků úspěšného hubnutí. I úplný začátečník pochopí, co má dělat, a hlavně – jak o změně uvažovat. Tak vzhůru do boje.

Vyhovuje vám víc tištěná knížka, nebo e-book?

Na webu Fitplan.cz najdete 3 verze knížky včetně ukázek. Pokud vám nepomůže, dejte to autorům vědět. Nabízejí vám 100% garanci vrácení peněz.

Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění
4.7 (93.33%) 12 hlasů

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.