BezHladovění.cz

Novoroční jídelníček pro zdravý start do roku 2020

Zahájili jste Nový rok s předsevzetím od základu změnit váš stravovací režim? Poradíme vám, jak začít nanovo a lépe, vytrvat a dosáhnout těch nejlepších možných výsledků.

Stanovte si cíl

Buďte realističtí a upřímní sami k sobě a stanovte si cíl s ohledem na váš aktuální zdravotní stav, genetické dispozice i čas, který jste si na změnu jídelníčku vyhradili. Ujasněte si, co od nového způsobu stravování očekáváte a jaké jsou vaše hlavní priority.

Začněte zlehka

Pokud vaše dosavadní stravování za moc nestálo, volte postupný přechod k jeho zlepšení. Přepálený začátek nikoho k úspěchu nedovedl.

  1. Navštěvovali jste rychlé občerstvení, vařili z polotovarů a konzumovali průmyslově vysoce zpracované pokrmy? Skoncujte s těmito zlozvyky hned teď.
  2. Myslete na správnou tepelnou úpravu pokrmů. Smažená a fritovaná jídla do zdravého jídelníčku nepatří. Ani vysoce moučná a kalorická jídla, alkohol a přemíra kofeinu v něm nemají co dělat.
  3. Skládejte svůj jídelníček z čerstvých potravin. Nakupujte kvalitní suroviny od poctivých výrobců a vynakládejte sílu nepodléhat přitažlivým slevám a akčním nabídkám.
  4. Vybavte lednici i spíž celistvými potravinami. Vždy mějte po ruce dostatek ovoce a zeleniny, zdroje kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků (omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin).
  5. Udělejte si na jídlo čas, nejezte ve spěchu a stresu.
  6. Nezapomínejte na pravidelný pitný režim tvořený zejména čistou vodou a bylinkovými čaji.
  7. Nepodléhejte módním trendům, raději své tělo poslouchejte a snažte se porozumět svým vlastním potřebám.

Znáte své BMI? Vyzkoušejte naši kalkulačku. Za pár vteřin budete vědět, jak na tom jste.

Ukázka jídelníčku pro zdravý start

Pondělí

Snídaně: Ovesné vločky s bílým jogurtem, dýňovými semínky a banánem

Svačina: Celozrnný žitný chléb s kvalitní krůtí šunkou, okurkou a ředkvičkou

Oběd: Plněné papriky pikantní fazolovou směsí s celozrnnou rýží

Svačina: Jablko, hrst kešu ořechů

Večeře: Listový salát s quinoou, pečenou dýní a růžičkovou kapustou

Úterý

Snídaně: Vařená pohanka s kostičkou hořké čokolády, pomerančem a sušenými fíky

Svačina: Acidofilní mléko s banánem

Oběd: Přírodní kuřecí plátek na houbách s jáhlami

Svačina: Celozrnný žitný chléb s tvrdým nízkotučným sýrem, rajčaty a okurkou

Večeře: Listový salát s brokolicí, tuňákem a sezamovou pastou

Středa

Snídaně: Špaldové vločky se sójovým mlékem, chia semínky a sušenými švestkami

Svačina: Celozrnný žitný chléb s avokádem a mořskou solí

Oběd: Hummus s piniovými oříšky, porcí kvašené zeleniny a plackou čapátí

Svačina: Čerstvá mrkvovo-celerová šťáva

Večeře: Grilovaná zelenina s kozím sýrem a balzamikovým octem

Čtvrtek

Snídaně: Pohankové lívance s rajčatovým soté a sýrem cottage

Svačina: Pečené hrušky s ořechy, skořicí a rozinkami

Oběd: Celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou a mořskými plody

Svačina: Kefír, jablko

Večeře: Listový salát s klíčky mungo, červenou řepou a pečenými batáty

Pátek

Snídaně: Ovesná kaše s lněnými semínky, jablkem a para ořechy

Svačina: Čerstvá mrkvovo-pomerančová šťáva

Oběd: Celozrnný quiche s cibulí, rajčaty a nízkotučným tvrdým sýrem

Svačina: Grapefruit

Večeře: Grilovaný pstruh se zeleninou

Sobota

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s žervé, klíčky řeřichy, rajčaty a okurkou

Svačina: Raw datlová tyčinka

Oběd: Čočkový dhal s kokosovým jogurtem a celozrnnou rýží

Svačina: Jablko, hrst mandlí

Večeře: Listy kadeřávku s parmskou šunkou, brusinkami a vařeným vejcem

Neděle

Snídaně: Pohankové vločky s lněnými semínky, banánem a kokosem

Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem a vlašskými ořechy

Oběd: Hovězí steak s kořenovou zeleninou a vařenými brambory ve slupce

Svačina: Čerstvá šťáva z řapíkatého celeru

Večeře: Fazolová quesadilla

Přejeme vám dobrou chuť a motivaci do hubnutí po celý rok.

TIP: Příští týden zkuste třeba tento jídelníček pro zdravé hubnutí.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

reklama
reklama
reklama